Sperante de miliarde

Peste 400 de proiecte din judetul Vaslui, n valoare de 1,66 miliarde de lei, asteapt und verde pentru finantare. n prezent, proiectele depuse pe PNDL II sunt n evaluare la Ministerul Dezvoltrii. Primarii si CJ sper ca, pn la sfrsitul lunii mai, procedurile s fie finalizate, iar pentru proiectele cstigtoare s poat fi semnate contractele de finantare. Investitiile vizeaz reabilitarea de drumuri judetene si comunale, construirea de dispensare, sisteme de ap si canal, reabilitare scoli, construirea de crese si grdinite.

Primarii si Consiliul Judetean (CJ) Vaslui asteapt ca cele peste 400 de proiecte depuse pe Programul National de Dezvoltare Local (PNDL) II s primeasc finantare. n prezent, proiectele Vasluiului care totalizeaz suma de 1.666.992.940 lei sunt analizate de ctre o echip din cadrul Ministerul Dezvoltrii Regionale. Investitiile primarilor si ale CJ vizeaz reabilitarea de drumuri judetene si comunale, construirea de dispensare, dezvoltarea retelelor de iluminat public, sisteme de alimentare cu ap si canalizare, reabilitare scoli, construirea de crese si grdinite. Sperm ca pan la sfarsitul acestei luni s ias ordinul privind OUG 28/2013. Astfel, vom putea ca la nivel local s demarm procedurile in vederea semnrii contractelor de finantare, care reprezint primul pas pentru a executa lucrrile in acest judet. Ne dorim ca proiectele s fie declarate castigtoare la finantare, investitii care se vor derula in urmtorii trei ani’, a declarat Ciprian Trifan, vicepresedintele CJ Vaslui. Dac pe PNDL II proiectele depuse sunt in perioada de evaluare, in cadrul PNDL I judetul Vaslui are depuse 238 de proiecte. O parte din aceste proiecte au fost semnate in anul 2016 si sunt dedicate construirii de scoli, ins proiectele care au fost semnate in 2015 au termen de finalizare anul 2018. Fac un apel ctre primari s fac toate eforturile ca pan la termenul de finalizare din 2018 s incheie cat mai multe dintre ele. S absobim cat mai multi bani pan la terminarea contractelor, pentru a nu avea probleme si a finanta din resursele proprii respectivele investitii, a mai spus Ciprian Trifan.

Concurenta la finantare

n cadrul PNDL II, la nivel national vor fi finantate 5.000 de proiecte. Neculai Moraru, primarul comunei Flciu si presedintele Filialei Vaslui a Asociatiei Comunelor din Romanbia (AcoR), spune c pan la termenul final de depunere a dosarelor au fost inregistrate 9.000 de proiecte. Lucrrile din cadrul programului sunt finantate cu suma de 32 miliarde de lei si se vor desfsura in perioada 2017 – 2020. Comunittile mai mici, care nu au posibilitatea de accesare a fondurilor europene nerambursabile, vor avea prioritate la castigarea de finantare. Pentru PNDL au fost alocate in acest an doar 2 miliarde de lei, restul de pn la 30 de miliarde lei reprezentand credite de angajament. ‘Eu am depus opt proiecte pe acest program. Reabilitarea a dou scoli, extinderea Liceului Tehnologic, reabilitarea a 7 kilometri de strzi, un strat de baz de asfalt pe un drum comunal cu o lungime de 4 kilometri, modernizarea dispensarului, a sistemului de iluminat public. ntr-o prim etap, dosarele au fost verificate pentru a se vede dac actele depuse sunt corecte. n cadrul acestui program, procedura de obtinerea a finantrii este mai usoar decat in cazul proiectelor europene’, a spus Neculai Moraru.

Ce proiecte a depus CJ?

La sfarsitul lunii martie, in cadrul unei sedinte de indat, CJ Vaslui a trecut mai multe poriecte pe programul PNDL II. Printre proiecte se numr Reabilitare si modernizare drum judetean (DJ) 159: limit judet Neamt – Bcesti – Bbusa – Pltinis – Slobozia – Racova – Trohan – Pungesti – Silistea – Armsoaia – Blesca’, ‘Modernizare DJ 241C: limita judet Bacu (Stejaru) – Doagele – Poiana Petrei – Dragomiresti’, ‘Modernizare DJ 244K: DN24 (Muntenii de Sus) – Tanacu – Bltati – Vinetesti – Oltenesti – Zgura’, ‘Modernizare DJ 246 din DJ 247 (Codesti) – Rediu Galian – Tcuta – Focseasca – limita judetului Iasi’, ‘Modernizare DJ 243B: Barlad (DJ 243) – Crang – Ciocani – Movileni – Coroiestii de Sus – limit judetul Bacu’, ‘Modernizare DJ 244H: DJ 244 – Viisoara – Urdesti – Ggesti (DJ 244B)’, ‘Modernizare DJ 245A: Muntenii de Jos (DN 24) – Lipovt – Suceveni – Bogdana – Similisoara – Gvanu – Morreni – Gherghesti – Valea Lupului – Lunca – Silistea – Iana’, ‘Modernizare DJ 245C: Bcani (DJ 245) – Bltteni – Cepesti – Rdesti – Coroiesti – Bogdnita – Schitu’ ‘Consolidare si reabilitare pod peste raul Barlad, comuna Todiresti’, ‘Reabilitare si modernizare DJ 248A’, ‘Pod din beton armat pe DJ 241C, in satul Doagele’.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.