n 2017, Vasluiul are cheltuieli de 147 milioane de lei

Consiliul Local Vaslui a votat n sedinta de ieri, bugetul pentru anul 2017. La venituri, bugetul prevede o sum total de 138,6 milioane de lei, iar la cheltuieli, 147 milioane de lei. Excedentul bugetar, n sun de 8,4 milioane de lei n plus, va fi finantat din excedentele ultimilor doi ani. Partea de functionare a primit cea mai mare sum, care se ridic la 134 milioane de lei. Sectiunea dezvoltare beneficiaz de aproape 13 milioane de lei, construirea noului bazar fiind investitia fanion a acestui an.

Ieri, Consiliul Local (CL) Vaslui a aprobat bugetul de venituri si cheltuieli pentru anul 2017. La sectiunea venituri, bugetul local prevede pentru acest an o sum total de 138.614.585 lei, iar la cheltuieli, de 147.098.370 lei. Diferenta dintre cele dou sectiuni se concretizeaz intr-un excedent bugetar in cuantum de 8.483.785 lei, care este acoperit din excedentul bugetar din ultimii doi ani. Mai axact, suma de 8.198.025 lei provine din excedentul bugetar pe 2016, iar suma de 291.760 lei reprezint excedentul aferent anului 2015. Pentru partea de functio – nare, bugetul pe 2017 are prevzut o sum total de 134.099.000 lei. Un procent de 43,22% din aceast valoare, adic suma de 63.589.370 de lei este alocat pentru domeniu invtmantului. Alte fonduri din partea de functionare sunt directionate pentru sustinerea activittilor de interes local: transport, spatii verzi, alimentare cu ap, activitti culturale, sportive, finantarea Politiei Locale, asigurarea de subventii pe segmentul asistentei sociale etc. Practic, o sum important alocat pentru functionare ajunge prin aceste servicii s reprezinte, de fapt, cheltuieli destinate investitiilor.

Investitii de aproape 13 milioane de lei

La partea de dezvoltare, bugetul municipiului Vaslui are prevzut pentru acest an suma de 12.999.370 de lei. Printre obiectivele de investitii care vor fi finantate in acest an se numr construirea unei minisli de sport, in Punctul Termic din zona Donici, amenajarea unei arhive pentru documentele Primriei Vaslui in Punctul Termic nr. 6, din zona Corevas, construirea acoperisului Scolii Gimnaziale Constantin Motas. Ale sume vor fi utilizate pemntru extinderea sistemului de ap si canalizare, continuarea lucrrilor de modernizare in Cartierul 13 Decembrie si zona Gheorghe Lazr, sistematizarea pe vertical si a elementelor arhitecturale de pe strada Constantin Negri si Husului. Un milion de lei este alocat pentru demararea lucrrilor la noul bazar si targului auto, sum care va fi suplimentat in functie de derularea lucrrilor.

Bazarul, cea mai importanta investitie a anului

Investitia Amenajare Platform Bazar si Targ Auto’ va avea dou functiuni de baz: bazarul, cu o suprafat de 11.454 mp, si Targul Auto, cu 7.825 mp. Zona bazar cuprinde cinci hale cu spatii de circulatie tip culoar, o hal pentru tarabe, 56 tarabe, 4 hale pentru magazine, 64 celule magazin (23,50 mp), 7 celule magazin (18,70 mp), 8 celule magazin (9,00 mp), 4 magazine alimentare (40 mp), Pavilion administrativ, parcare cu 104 locuri pentru clienti. Zona Targului Auto va cuprinde o parcare cu 92 locuri pentru masini mici si 18 locuri pentru masini mari si o spltorie auto. Necesitatea construirii bazarului s-a conturat ca urmare a solicitrilor celor care isi desfsoar activitatea intr-un spatiu care nu ofer conditiile unui comert civilizat, loc in care utilittile vitale, precum apa, canalizarea, energia electric sunt asigurate la modul general, tarabele nedispunand in mod propriu de nicio utilitate. n ceea ce priveste bazarul, se inregistreaz circa 600 de solicitri de obtinere de spatii comerciale. La fel, municipa – litatea a primit un numr mare de cereri din partea posesorilor de autovehicule de a se amenaja un targ adecvat, care s asigure conditii minimale pentru comercializarea autovehiculelor. n actualul bazar isi desfsoar activitatea 125 de agenti economici, dotarea fiind format din mai multe tarabe si spatii de depozitare improvizate. Dup ce bazarul va fi mutat pe noua locatie, actualul amplasament va fi redat spatiului verde aferent Parcului Tineretului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.