Neglijenta si nestiinta angajatorilor i-au transformat pe pensionari n nemultumiti de profesie

Peste 2.200 de pensionari vasluieni au solicitat, anul trecut, audiente la Casa Judetean de Pensii. Grosul nemultumirilor au fost legate de adeverintele pentru grupele de munc si diferitele sporuri acordate prin lege. Dac angajatorii ar completa corect adeverintele care certific situatii ca cele mentionate, numrul reclamatiilor ar fi mult mai mic. Pentru a reduce fenomenul, Casa de Pensii a oferit consiliere angajatorilor si chiar i-a nvtat cum trebuie s arate o adeverint. Rmne ca firmele s se conformeze si s le elibereze beneficiarilor documente valabile.

Pensionarii din judetul Vaslui fac tot felul de diligente pentru a obtine mai multi bani la pensie. Anul trecut, la Casa Judetean de Pensii (CJP) Vaslui au fost inregistrate nu mai putin de 1.744 de audiente, totodat fiind preluate si 458 de petitii. Adeverintele pentru grupele de munc, conditiile necesare pentru pensionare, modul in care se poate obtine pensia comunitar si clarificarea adeverintelor privind diferitele sporuri sunt doar cateva probleme ridicate de pensionarii vasluieni. ns toate aceste ‘interpelri’ ale pensionarilor au un numitor comun: dorinta de a avea pensii mai mari. Vasilica Robu, directorul CJP Vaslui, a spus c functionarii institutiei au depus un volum mare de munc pentru solutionarea cerintelor venite de la pensionari. ‘Numrul persoanelor venite in audiente depinde de interventiile legislative care se fac in anul respectiv. Astfel, au fost multe petitii legate de adeverintele privind grupele de munc, diferite sporuri. Noi am avut actiuni prin care am consiliat angajatorii, le-am explicat modul de redactare corect a adeverintelor, pentru ca, atunci cand vine o persoan si solicit un astfel de document, s il primeasc corect completat. Dac oamenii vor primi documentele completate corect, si numrul audientelor va scdea’, a spus Vasilica Robu.

Angajatorii, sursa nemultumirilor

HG nr. 257/2011, care contine normele de punere in aplicare a Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, are mai multe anexe care sunt adresate angajatorilor in care este detaliat modul de completare al adeverintelor. Cat timp angajatorii se pliaz pe cerintele legale si adeverintele arat in regul, CJP Vaslui preia aceste documente, iar pensionarii nu mai au niciun motiv s solicite audiente. De altfel, solutionarea problemelor semnalate de cteteni reprezint o prioritate pentru CJP Vaslui. ‘Orice informare primit din partea contribuabililor este tratat cu maxim responsabilitate si se fac eforturi atat pentru identificarea sursei generatoare de nemultumiri, cat si pentru inlturarea sau diminuarea acestora’, a mai spus Vasilica Robu.

Ce spune legea?

Dup primirea deciziei de pensionare emis de CJP Vaslui sau CLP Barlad, titularul, dac este nemultumit, are dreptul de a contesta hotrarea in termen de 30 de zile de la data comunicrii. Toate contestatiile se inregistreaz la CJP Vaslui, dar nu se solutioneaz la nivel local. Contestatiile sunt trimise la Comisia Central de Solutionare a Contestatiilor, care functioneaz in cadrul CNPP Bucuresti, impreun cu dosarul de pensionare si o not de prezentare a dosarului. Dup verificarea documentatiei, Comisia de contestatii din cadrul CNPP se pronunt prin hotrare motivat care se comunic persoanei interesate in termen de cinci zile de la adoptare. Conform art. 151 alin. 2 din Legea 263/2010, hotrarile Comisiei Centrale de Contestatii pot fi atacate la instanta judectoreasc competent, in termen de 30 de zile de la comunicare. Demn de remarcat este faptul c, in vechea Legea a pensiilor (nr. 19/2000), termenul de contestatie la Tribunalul Vaslui era de 45 zile. Potrivit Legii nr. 263/2010, procedura de examinare a deciziilor supuse contestrii reprezint procedur administrativ prealabil, obligatorie, fr caracter jurisdictional. Hotrarile Comisiei de Contestatii se comunic persoanelor in cauz si caselor teritoriale de pensii in termen de cinci zile de la adoptare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.