Ruleta grupelor de munc

ruletaSalariatii mai multor societti cunoscute din judet, cum sunt SCIR, Corevas, IPIC, si pot obtine, n sfrsit, grupele de munc. Legea intrat n vigoare n data de 12 noiembrie 2016 permite recunoasterea grupelor si n baza altor documente, iar cum aceste firme au acte de nominalizare pe meserii, salariatii sunt salvati. n schimb, angajatii de la Avicola sau Ulvas nu se pot bucura de grupele de munc, pentru c n arhive nu exist niciun document care s mentioneze existente acestor drepturi.

Legea nr. 172/2016, care modifica Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a salvat grupele de munc de la multe societti din judetul Vaslui. Din data de 12 noiembrie, de cand a intrat in vigoare actul normativ, zeci de persoane au trecut pe la sediul Casei Judetene de Pensii (CJP) Vaslui pentru a se interesa de procedura de urmat in vederea obtinerii grupei de munc. Practic, noua lege a mrit considerabil plaja de documente in baza crora salariatii pot solicita recunoasterea grupei de munc. Astfel, in cazurile in care nu exist nominalizarea grupelor de munc, ea se poate face avand ca dovad state de plat, contracte colective de munc, decizii, contractul individual de munc, nominalizarea de meserii, tabele etc. Spre exemplu, la unele societti comerciale, cum sunt SCIR, Corevas sau IPIC, exist un act de nominalizare pe meserii, document care poate fi valorificat in baza prevederilor noii legi. La polul opus se afl firme precum Ulvas sau Avicola, pentru care firmele private din Tomesti (judetul Iasi) si Brila care detin arhivele au cutat dar nu au identificat niciun document in care s fie mentionate grupele de munc.

Trebuie scoase adeverinte noi

Vasilica Robu, reprezentantul CJP Vaslui, a precizat c in cazul persoanelor care se intereseaz de grupele de munc se tine cont de data la care a intrat in vigoare actul normativ. n cazul in care adeverintele au fost emise inainte de 12 noiembrie 2016, petentii trebuie s isi scoat de la angajator noi adeverinte, care s fie datate ulterior intrrii in vigoare a legii. ‘Aceast lege a modificat articolul nr. 158, si au fost introduse mai multe subcapitole. Astfel, se mreste plaja de documente in vederea recunoasterii grupelor de munc si, in consecint, nu ne mai raportm la acea nominalizare de grupe. Oamenii trebuie s isi scoat adeverinte dup data de 12 noiermbrie, pentru a nu mai exista suspiciuni c aceste acte nu sunt conforme. De la arhiva de la Tomesti, spre exemplu, dac a fost eliberat o adeverint contra cost, dar nu a fost valorificat, acum, oamenii se duc si nu mai achit alti bani’, a explicat Vasilica Robu.

Procese n instanta pentru grupele de munca

De-a lungul anilor trecuti, instantele de judecat au rmas unica sperant a fostilor salariati pentru recunoasterea grupelor munc. Practic, dup ce legislatia a fost modificat, in anul 2008, fiind impus un nou format de adeverint, niciun salariar care dorea s ias la pensie nu si-a mai putut valorifica grupa de munc. Astfel, multe persoane s-au vzut nevoite s dea in judecat CJP Vaslui pentru nerecunoasterea adeverintelor de munc. Cum Comisia Central de Contestatii a dat dreptate Casei de Pensie in 99,9% din cazuri in ceea ce priveste contestatiile pe adeverintele de munc, multi petenti sau indreptat ctre instante. Pe de alt parte, au existat si situatii in care acestea le-au recunoscut fostilor salariati vechimea in munc pentru grupa a II-a de munc.

Angajatorii nu si-au facut datoria

Situatia disperat a sute de vasluienii care nu si-au putut valorifica grupele de munc isi are originea in perioada 1990 – 1991, cand conducerile multor societti comerciale nu au fcut nominalizrile privind incadrarea locurile de munc. Consiliile de administratie ale firmelor tre buiau s mentioneze c in sedinta Consiliului de Administratie au fost nominalizate locurile de munc care se incadreaz in grupa de munc. Acel proces-verbal (care are un numr de inregistrare) trebuia s fie atasat la documentatia existent in arhive. Dar, pentru c aceste procese-verbale nu exist, firmele care gestioneaz arhivele nu au putut elibera fostilor salariati adeverintele de munc. Pe lang toate datele de identificare ale titularului si angajatorului, in adeverint trebuie mentionat si nominalizarea locului de munc, in grupa I sau a II-a, lucru pe care marea majoritate a angajatorilor nu l-a fcut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.