Cum se toac banii publici n judetul Vaslui

Raportul Curtii de Conturi pe anul 2011 privind finantele publice locale scoate la lumin cauzele majore ale colapsului economic n care se afl judetul Vaslui. n loc s se ocupe de colectarea veniturilor proprii, majoritatea primarilor din judet prefer s stea cu mna ntins la Guvern, pentru a cere bani. Dac alocrile de la nivel central reprezint 44,5% din sursele de finantare, veniturile din taxe, impozite etc. sunt de numai 9,6%. Mai mult, fondurile publice existente se aloc masiv pentru salarii, bunuri si servicii, n timp de investitiile sunt abandonate. n structura de cheltuieli, ponderea cea mai ridicat o au cheltuielile de personal (34,5%), cheltuielile de capital fiind de numai 11,3%.

Pentru exercitiul bugetar 2011, prevederile definitive ale bugetelor locale pe ansamblul judetului Vaslui (comune, orase, municipii si bugetul propriu al judetului) au fost realizate n proportie de 88,2% la venituri, iar pltile efectuate au reprezentat 82,9% din creditele anuale definitive aprobate. n cifre absolute, nerealizrile au nsumat 106.597 mii lei la venituri, iar la cheltuieli 154.187 mii lei. ncasrile realizate la bugetele locale de la nivelul judetului Vaslui comparativ cu prevederile bugetare definitive au fost de 88,2%. Mai exact, la o sum prevzut definitiv de 901.245 mii lei, la visteriile locale sa colectat suma de 794.648 mii lei. Din nefericire, sursele de finantare a bugetelor locale continu s depind n mare msur de alocrile de la nivel central sub forma sumelor defalcate din taxa pe valoare adugat, reprezentnd 44,5% din totalul veniturilor. Un rol important la constituirea bugetelor l au si sumele primite de la UE/alti donatori n contul pltilor efectuate 20,9%. Pe lng alte surse, veniturile proprii ale bugetelor locale provenite din impozite, taxe, contributii, alte vrsminte, alte venituri reprezint numai 9,6% din totalul veniturilor. Concluzia Raportului privind finantele publice locale pe anul 2011este extrem de transant: „Implicarea nc destul de sustinut a bugetului de stat n asigurarea resurselor bugetelor locale explic insuficienta preocupare a autorittilor locale n evaluarea veniturilor proprii si n urmrirea ncasrii acestora pe parcursul executiei bugetare”, se arat n raportul Curtii de Conturi a Judetului Vaslui.

Fruntasi la salarii, repetenti la investitii

Pe ansamblu judetului Vaslui a bugetelor locale, executia cheltuielilor n structura economic relev faptul c autorittile locale sunt extrem de performante la plata salariilor si achizitionarea de bunuri si servicii. Potrivit datelor Curtii de Conturi Vaslui, la nivelul anului 2011, din prevederile definitive de 263.403 mii lei privind cheltuieli de personal, pltile efectuate s-au ridicat la suma de 257.479 mii lei (97,8%). Pe segmentul bunuri si servicii, prevederile definitive s-au situat la valoarea de 156.633 mii lei, n timp ce pltile efectuate au fost n sum de 143.826 mii lei (91,8%). Nu n ultimul rnd, la capitolul asistent social, prevederile definitive au fost de 71.243 mii lei, iar pltile realizate de 67.307 mii lei (94,5%). n schimb, din prevederile definitive pentru cheltuielile de capital de 110.800 mii lei, primriile au efectuat plti de numai 84.486 mii lei, adic 76,2%. n total, la nivelul anului 2011, din prevederile anuale bugetare definitive de 901.246 mii lei, pltile efectuate au fost de 747.059 mii lei, ceea ce reprezint 82,9% din prevederile definitive.

Primariile au abandonat dezvoltarea

La o imagine de ansamblu a modului cum se gestioneaz fondurile publice, n structura de cheltuieli se remarc cheltuielile de personal cu ponderea cea mai ridicat din totalul cheltuielilor bugetelor locale, respectiv 34,5%. Pe locul secund n portofoliul de cheltuieli, se claseaz capitolul bunuri si servicii cu un procent de 19,3%, iar asistenta social reprezint 9,0%. „Oaia neagr” n topul cheltuielilor bifate de autorittile locale sunt investitiile, cheltuielile de capital reprezentnd doar 11,3%. Cu alte cuvinte, n interiorul executivele locale se accentueaz tendinta de orientare a fondurilor publice ctre cheltuielile sociale si de consum, n timp ce investitiile si dezvoltarea sunt abandonate. n anul 2012, Curtea de Conturi a judetului Vaslui a avut n aria de competent un total de 274 entitti ale administratiei publice locale, respectiv 87 ordonatori principali de credite, din care un consiliu judetean, trei municipii, dou orase, 81 comune, 172 ordonatori tertiari de credite, o regie autonom de interes local si 14 societti comerciale de interes local.

2 COMENTARII

  1. vine chevron sa investeasca si dupa aia chiar ca nu va mai fi nimeni in judet care sa mai plateasca taxe, vor fi toti la rotisorul lui scaraotchi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.