Copiii nimnui!

copiii_nimanuiNumrul minorilor care au nevoie de protectia statului a crescut n judetul nostru constant, de la un an la altul. Chiar dac abandonul n maternitti a rmas aproximativ constant, numrul printilor care solicit institutionalizare pentru copii, motivnd srcia, precum si numrul copiilor supusi abuzurilor a ajuns la cote alarmante. n paralel, centrele de plasament sunt arhipline, iar personalul de specialitate din ce n ce mai putin.

Numrul copiilor abandonati n maternitti a rmas constant n ultimii ani. Astfel, dac n 2010 s-au nregistrat 40 de solicitri n urma crora au fost stabilite msuri de protectie pentru 38 de cazuri, iar pentru anul 2011, din 46 de solicitri au necesitat interventie specializat numai 42, n anul 2012 s-au nregistrat 39 de cazuri din 42 de solicitri. „Familiile vulnerabile sau aflate n situatie de criz au beneficiat de informare si de suport din parte specialistilor din unittile sanitare din judet, astfel c nu au existat situatii dramatice n care s fie implicati nou nscuti. Din pcate nu n toate cazurile se poate interveni astfel nct s se evite separarea copilului de familia de sa. Prin urmare, 34 de copii au beneficiat de msuri de protectie special la asistenti maternali profesionisti, 3 de plasament familial, un caz de plasament n centru maternal si pentru unul singur, din motive medicale severe, s-a instituit m- sur de protectie special n regim rezidential si deasemenea a fost ncadrat n grad de handicap”, a precizat Ionut Dnil, purttor de cuvnt la Directia General de Asistent Social si Protectia Copilului (DGASPC) Vaslui.

Prea saraci sa-si creasca copiii

n paralel, adncirea crizei si cresterea gradului de srcie a determinat tot mai multi printi s cear protectie pentru copiii crora nu au mai putut s le asigure nici mcar hrana cea de toate zilele. Dac n anul 2010 au fost solicitate msuri de protectie pentru 31 de copii, provenind din 26 familii cu situatii material financiare precare, la finele anului 2012 n urma centralizrii datelor la nivel judetean, numrul de copii ce au necesitat instituirea unei msuri de protectie a ajuns la 62. Acestia au fost separati de mediul familial, la solicitarea printilor, ntruct nu detin resurse financiare necesare cresterii, ngrijirii si educrii acestora. Copiii aflati n situatia mentionat provin din 57 de familii, din care 29 sunt monoparentale. Msurile de protectie special pentru copii au fost diferite: un numr de 27 minori au fost plasati la asistenti maternali profesionisti, 25 n cadrul familiei extinse, 6 la alte familii sau persoane, iar 4 au fost institutionalizati n centre de tip rezidential. n cele mai multe dintre cazuri printii sper ca n perioada n care sunt separati de propriii copii s-si poat ameliora situatia n vederea atingerii si oferirii stabilittii financiare necesare n vederea asigurrii accesului la educatie a copiilor, dar si a cresterii si dezvoltrii lor armonioase.

Anchete n 1.049 de sesizari de abuzz

Pe lng copii pentru care DGASPC a intervenit datorit unei situatii nregistrate prin abandon sau la solicitarea printilor, s-au nregistrat si cazuri n care s-a impus anchetarea conditiilor n care triesc copiii si, n situatiile n care s-au constatat abuzuri, scoaterea acestora din familii. „Interesul institutiei noastre nu este acela de a separa copilul de familia sa, ci de a promova si monitoriza respectarea drepturilor copilului n cadrul familiei. Msurile de protectie instituite n anul 2012, reprezint 298 de noi intrri ale copiilor n sistemul de protectie din 1.049 de cazuri instrumentate. Acestea intrri se produc fie n urma hotrrilor emise de Comisia pentru Protectia Copilului Vaslui, Ordonante Presedent iale si Sentinte Civile, emise de Instanta Judectoreasc n situatiile de abuz si neglijare, Dispozitii de Plasament n Regim de Urgent. Motivele care conduc la stabilirea unei msuri de protec- tie pot fi de natur imputabil printilor ai copilului ori pot fi de natur neimputabil precum n situatii de srcie, boal, handicap, dorinta printilor de a reface resursele de subzistent care s asigure conditii corespunztoare de crestere si ngrijrie a copilului sau nerespectarea drepturilor copilului si periclitarea vietii copilului, cazuri care necesit interventia n regim de urgent ca urmare a supunerii copiilor la neglijare, abuz, exploatare si trafic”, a mai spus Ionut Dnil. Potrivit acestuia, sesizrile cu privire la situatiile deosbite ajung n atentia DGASPC fie la sesizarea copilului, fie la cea a membrilor comunittii. Pe ct de multe sunt cazurile de copii care au nevoie de protect ie, pe att de mici sunt resursele de care dispune institutia. Plecrile masive din sistem si blocarea posturilor rmase fac dificil sarcina celor care se ocup de sistemul de protectie a copilului. „Sistemul protectie n regim rezidential este supra-solicitat, att din punct de vedere al numrul de beneficiari care l accesez, ct si din punct de vedere al resursei umane disponibile din acest sector. Capacitatea acestui sistem este de numai 213 persoane, incluznd si centrele maternale, dar n anul 2012 am avut nu mai putin de 279 beneficiari”, a mai spus Ionut Dnil.

1 COMENTARIU

  1. Buna ziua stimata redactie!

    Cred ca aveti si institutii de educare si protectie, crestere si recreerea acestor copii ?!
    Eu traiesc in Germania- Augsburg si intentionez sa revin definitiv in Romania. Va rog daca exista un loc de munca potrivit cu scoala pe care am absolvit-o ( Colegiul Pedagogic – sectia Arte Plastice si Decoratiuni -Sibiu) si experienta mea cu educarea a doi copii (am 51 de ani) sa-mi scrieti sau sa ma sunati la Tel. 0049/ 0821/2075996..
    Va multumesc!
    Cu stima si respect,
    Buehler Maria

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.