Nici bine nu au nceput proprietarii s-si taie porcii pentru Crciun c, deja, au fost nregistrate primele dou cazuri de trichineloz, unul n Vaslui si cellalt n zona Brladului. Din fericire, oamenii au dus carnea la control trichineloscopic nainte s se mbolnveasc cineva.
Dou familii din comuna Banca, respectiv municipiul Vaslui, pot spune c sunt, n acelasi timp, si norocoase si ghinioniste. Dup ce au investit un an ntreg pentru ca, de Crciun, s consume carne de porc din propria gospdrie, acum, s-au trezit c banii s-au dus pe Apa Smbetei. La controlul trichineloscopic s-a depistat c ambele porcine erau infestate cu parazitul Trichinella Spiralis. Potrivit conducerii Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Sigurant a Alimentelor (DSVSA) Vaslui, parte din carnea de porc din comuna Banca a ajuns si n judetul Galati, unde ar fi putut mbolnvi mai multe persoane. Proprietarul din Banca avea un porc pe care l-a mprtit n patru sferturi. Trei au ajuns la cei trei copii stabiliti n judetul Galati, iar pe ultimul l-a pstrat pentru el si sotie. Unul dintre fii a apucat s consume putin din carne, ns a dus probe si la laboratorul din Galati, unde a fost confirmat prezenta parazitului Trichinella Spiralis. Imediat, au fost luate toate msurile necesare. Carnea a fost confiscat si dus la DSVSA pentru incinerare, iar brbatul a urmat tratament profilactic. Porcul diagnosticat astzi (vineri, n.r.) n municipiul Vaslui a fost adus n ntregime la laborator, nainte s apuce s consume cineva, ne-a declarat dr. Costel Nit, directorul executiv al DSVSA Vaslui. Acesta a precizat c, potrivit legii, ambii proprietari urmeaz s fie despgubiti pentru porcii bolnavi. ns numai cu condit ia ca animalele s fi fost crotaliate si luate n evidenta medicului veterinar de circumscriptie.
Controale intensificate
Pentru a preveni aparitia toxiinfectiilor alimentare n perioada srbtorilor de iarn, cnd comercializarea si consumul unor cantitti de alimente de origine animal creste considerabil, conducerea DSVSA Vaslui a intensificat actiunile de supraveghere si control. Vor fi ntreprinse msuri suplimentare concentrate asupra modului n care se produc, depoziteaz, transport si valorific, n aceast perioad, carnea de porc destinat consumului uman, precum si alte produse de origine animal. Se vor constitui echipe mixte care vor verifica, n intervalul 12-31 decembrie, modul n care sunt respectate conditiile sanitar- veterinare din trgurile de animale, pietele agroalimentare, unittile de comercializare a produselor alimentare de origine animal, precum carmangeriile, mcelriile, magazinele alimentare, supermarketurile sau hypermarketurile. Sunt vizate si unit- tile de alimentatie public, de tipul restaurantelor, cantinelor, bufetelor etc. Totodat, la nivelul DSVSA Vaslui si al circumscript iilor zonale, va fi asigurat permanent a, iar programul de lucru va fi afisat, a completat dr. Costel Nit. Directorul executiv al DSVSA Vaslui a precizat c examenul pentru depistarea parazitului Trichinella Spiralis la carnea de porc poate fi efectuat n toate circumscrip- tiile sanitar-veterinare de asistent de la nivelul comunelor, precum si n cele pentru controlul alimentelor de origine animal din cadrul pietelor agroalimentare de pe raza municipiilor si oraselor din judet.
Recomandari
Pentru evitarea eventualelor toxiinfectii alimentare sau infestri cu parazitul Trichinella Spiralis, conducerea DSVSA Vaslui recomand populatiei s nu cumpere carne de porc, produse sau preparate obtinute din aceasta de la persoane neautorizate pentru aceast activitate, precum si din spatii neautorizate si nesupravegheate sanitar-veterinar. Si asta ntruct numai dac achizitioneaz carne de porc din unitti autorizate au garantia c aceasta provine din abatoare aprobate, unde este asigurat asistenta sanitar-veterinar permanent. Tranii romni cresc porci n propriile gospodrii, pentru a-si asigura consumul n familie, dar si pentru rudele de la oras. n conditiile unei cereri crescute, specifice perioadei premergtoare Crciunului, unii oameni continu s cumpere carne proaspt sau produse si preparate din carne de porc sau chiar porci vii, crescuti n gospodrie, pentru sacrificare. Sacrificarea porcului si consumarea acestuia n familie, fr controlul sanitarveterinar al strii de sntate a animalului si a salubrittii crnii obtinute, poate avea consecinte grave. Dac porcul este bolnav de trichineloz, cei care au consumat carnea infestat se vor mbolnvi si vor fi supusi unui tratament pentru o perioad relativ lung, existnd posibilitatea apari- tiei unor complicatii si reactii adverse. Asadar, v recomandm s nu consumati carnea si nu o preparati, pn nu obtineti de la medicul veterinar confirmarea c a fost examinat pentru Trichinella Spiralis, cu rezultat negativ. Recomandarea este valabil si pentru carnea obtinut de la porcii mistreti, a ncheiat dr. Costel Nit, directorul executiv al DSVSA Vaslui. Pentru a sesiza nereguli n domeniul sigurantei alimentelor, DSVSA Vaslui a pus la dispozitia cettenilor numrul de telefon 0235/421.121 si fax 0235/421.278, precum si adresa de e-mail office-vaslui@ansvsa.ro.