Politica este o activitate responsabil si serioas

gabriela_cretuInterviu cu Gabriela Cretu, candidatul USL n Colegiul Senat Brlad.

Aveti la activ un mandat de deputat n Parlamentul Romniei si unul de europarlamentar. Care dintre cele dou experiente vi s-a prut mai interesant?
Gabriela Cretu: Activitatea mea parlamentar autentic a fost cea din Parlamentul European; cea de-acas mi-a servit doar ca termen de comparatie; negativ, cel mai adesea. Aveam zece luni „vechime” n Camera Deputatilor cnd am fost desemnat membru observator. Miam pstrat mandatul national, care mi conferea legitimatatea necesar, dar am muncit mai mult n plan european. Odat cu aderarea, am devenit membru cu drept de vot si am fost realeas la primele alegeri europene, n toamna lui 2007; o performant oarecum surprinz- toare – trei mandate n cinci ani… Dar am muncit ct pentru trei mandate de cinci ani fiecare; aveam elanul oricrui nceput. Obiectivul pe care mi-l propusesem n 2004 s-a ndeplinit la Bruxelles – un parlament profesionist, o femeie respectat n politic. Efectul a fost pozitiv. Am cptat ncredere, am stabilit relatii umane si prietenii, m-am implicat n multe, am nvtat si mai multe, am profitat de un sistem organizat pentru a pune bazele a ceea ce credeam c va trebui construit. Acas, din pcate, politica pornea pe o pant descendent; democratia, pe care o speram mai puternic, se fragiliza. n loc de convergenta dorit spre atingerea obiectivelor noastre de dezvoltare, ncepea un rzboi fratricid; victime au fost cettenii trii, nu doar pentru c li s-au aplicat msuri dure de austeritate, ci pentru c li s-a ucis speranta si ncrederea. O victim minor a unei vieti politice tensionate, extins si n partide, am ajuns eu nsmi. mpotriva asteptrilor celor care urmreau activitatea parlamentar pe criterii europene, n 2009, am fost apreciat pe cele dmbovitene… Doar c nimeni nu alege politica. Politica te alege ea pe tine. Am fost exclus de pe lista de parlamentare, dar din viata politic, niciodat. Lupt cu ncptnare pentru a contrazice ideea c legenda Mesterului Manole este un blestem: construim, investim n oameni, doar pentru a avea ce drma sau huli…

Ce v-a impulsionat s candidati pentru un nou mandat n Parlamentul national?
Gabriela Cretu: Decizia de a reveni n parlamentul national nu se datoreaz extraordinarei mele experiente de parlamentar european, pe care as fi vrut s o continui si pe care foarte multi se asteptau s o reiau n 2014. ntoarcerea la politica noastr a fost cauzat de groaznica experient de dup – ca reprezentant parlamentar pe lng institutiile europene. Pozitia este una pe jumtate functionreasc, pe jumtate diplomatic; nu este si politic, de decizie. Adic fceam pe intermediarul, pe postasul, cum mi place s glumesc, ntre Senat si institutiile europene sau asiguram coordonarea pozitiilor n domeniul afacerilor europene cu celelalte 39 de camere parlamentare din statele membre. Adesea am fost n situatia de a nu purta nicio scrisoare; institut ia nu avea nicio pozitie, ntruct implicarea n afacerile europene era foarte sczut sau absent; asta se ntmpla ntr-o tar membr a Uniunii Europene, o tar n care mult peste jumtate din legislatia national o reprezint regulamentele si directivele initiate la Bruxelles. Ceva progrese s-au fcut n ultimii doi ani la Senat; de la nicio „luare de cuvnt” n dialogul cu Comisia European, am ajuns n top zece al camerelor vorbrete. Problema esential nu era, cum ar crede multi, dezinteresul; ceea ce lipsea cronic era competenta n domeniu si informatiile. Am fi putut, chiar si asa, s facem mai mult dac parlamentarii ar sti s-si foloseasc si asculte consilierii; nu a fost cazul dect rareori. Ratiunea principal care a stat la baza deciziei de a candida pentru un loc n Senat a fost sentimentul datoriei. Am fost beneficiara unei experiente pe care foarte putini romni au putut-o acumula datorit votului si ncrederii lor; am o datorie pentru asta. Si a mai fost credinta, pe care putini o mai mrturisesc, c n tara noastr se poate nc face ceva pentru oameni si pentru viitor. Reconstruirea acesteia va fi provocarea principal a perioadei urmtoare si m angajez s port aceast btlie!

Romnia rurala are drumuri mai bune ca altadata si locuitori mai tristi

Cum caracterizati primele zile ale campaniei electorale pentru alegerile din 9 decembrie?
Gabriela Cretu: Mrturisesc c sunt incapabil s fac o analiz; nu am urmrit campania general. Dar pot face o relatare: plec dimineata devreme si m ntorc noaptea foarte trziu. Dintr-o obisnuint a anilor din urm, port cu mine tableta. n masin, mi mai arunc ochii pe stiri si citesc, selectiv, mesajele; n rest, sunt ntr-o alt lume – Romnia real. Merg din poart n poart; „door to door” nu se potriveste, pentru c nu intrm dect rar n curtile oamenilor. Sunt 108 sate n colegiul rural si ne-am propus s le parcurgem pe toate. Pluralul folosit o include pe partenera de colegiu rural, Ana Birchall. Zilele de trg sunt o adevrat sans; gsesti oamenii la un loc. Uneori, gsesti si adversarii veniti dup acelasi „chilipir”; al meu nu prea vorbeste coerent romneste si tocmai a pierdut alegerile din satul unde a fost primar patru ani. n trecut, a colectat fier vechi si afirm c m-ar fi votat pe mine; ambele lucruri sunt respectabile; nu am nteles de ce a renuntat la ele. Relund tonul serios, as fi dorit un adversar cu care s pot discuta despre politicile de aplicat mine n Romnia.

Ct de mult reusiti s intrati n contact direct cu cei crora le cereti votul?
Gabriela Cretu: ntlnesc oameni, multi oameni, oameni dezamgiti de politicieni, de politic, de viat. ncerc s reconstruim punti si ncredere. Cred c reusesc, putin cte putin. Problemele sunt mai numeroase dect oamenii. Romnia rural are drumuri mai bune ca altdat si locuitori mai tristi. Copiii sunt multi si frumosi; copii talentati; copii care au nevoie de un viitor. Colinele Tutovei sunt splendide n toamn, doar c trebuie fcut ceva ca oamenii s le locuiasc cu mai mult bucurie si s nu mai fie nevoiti s plece unde vd cu ochii. n unele locuri alterneaz o cas locuit de un btrn cu una pustie; stpnii sunt departe… n municipiu, sunt mpreun cu alt partener tnr si energic pe colegiul de deputati, Adrian Solomon: adunri, radio, televiziune, bal, carnaval, nu, interviuri, spectacole, lansri de crte, lansri de candidati, dezbateri, ntlniri, conferinte, foame cteodat, exces altdat, epuizare, muzic pe toate gusturile, pixuri, calendare, brelocuri, brichete de aprins focul, nerecomandate de aprins tigara, afise, bannere, vorbe… Un obiectiv comun ne uneste – s ntoarcem politica cu fata la oameni. Este un fel de ultim sans, dac nu reusim, oamenii vor ntoarce total spatele politicii. Acesta este cel mai mare pericol, pentru cetteni, nu pentru politicieni. Altii vor decide pentru ei si nu n interesul lor…

Un factor major care mpiedica exprimarea femeilor n politica astazi l reprezinta sedintele

Sunteti unul dintre cei mai activi si perseverenti bloggeri din politica romneasc. Este aceast experient doar un mod de a v comunica public ideile sau o nou fat a modului modern de a face politic n Romnia?
Gabriela Cretu: Din pcate, la noi, spatiile de dezbatere politic si ideologic autentice, reale, au cam disprut. n aceste conditii, interesatii s-au mutat n spatiul virtual; cum titra cineva odat, politica se d pe blog. Blogul este o form de participare politic, fr ndoial. Asta m bucur, pentru c vd n ea un (re)nceput al participrii politice n general. Participarea msoar calitatea unei democratii; din pcate, ea este extrem de redus n democratia romneasc. Asta explic si multe dintre esecurile ei. Deocamdat, mai ales „profesionistii” politicii n sens larg (politicieni, analisti) provoac dezbateri pe bloggurile lor si servesc jurnalistilor drept surs de inspiratie sau comentarii fr sfrsit. Asteptm ntriri dinspre societatea civil neprofesionalizat. Femeile cred c ar putea s-si impun, n sfrsit, teme pe agenda public dac si-ar construi retele de sprijin si comunicare ntre ele; bloggurile si forumurile sunt foarte utile pentru c permit programul mult mai flexibil de care femeile au nevoie. Un factor major care mpiedic exprimarea femeilor n politic astzi l reprezint sedintele – lungi, dese, repetitive, n care unii vorbesc si altii doar ascult. Cei ce vorbesc sunt de regul aceiasi, iar cei ce ascult sunt din ce n ce mai putini…

Postrile si pozitionrile online pot aduce voturi sau succesul politic?
Gabriela Cretu: Comunitatea bloggerilor este prea mic pentru o societate asa de mare; este si izolat, n ciuda accesului deschis teoretic oricui; oricui vrea sa aib acces. Ca s faci politic n spatiul virtual, trebuie s faci mai nti politic… Trebuie o rentoarcere spre politic a cetatenilor, mai ales a celor tineri. Trebuie revalorizat politica drept activitate respectabil… Avem nevoie apoi de o alfabetizare informatic a tuturor si de „mproprietrirea” cettenilor cu calculatoare si legtur la internet. Dup multe alte revolutii, revolutia informatic ar putea produce o schimbare social major. Revolutia industrial n secolul al nousprezecelea a dus la votul universal. Revolutia informatic poate duce la participarea universal, ar putea sa ne apropie de societatea democratic n sensul autentic al cuvntului, n care fiecare s poat spune ceea ce are de spus si s fie auzit. Depinde doar de noi! Depinde doar de noi, de asemenea, s facem uz de singura zi n care toti cettenii – si cel mai umil social si cel mai puternic – sunt perfect egali: ziua votului.

www.machiavelli.ro

20 COMENTARII

  1. aceasta lady,care isi poarta numele de domnisoara,are o avere de numai numai.si vedeta de filme porno ana birchall,cu vreo 3 case prin america,bani cacalau,vin in jud vaslui ?? duca’se la ploiesti sau de unde sunt…europarlamentarele neamului !!

  2. Dna Cretu, mi-ati fost profesoara de logica in clasa a IX a la LMK si vreau sa va spun ca mi-ati placut foarte mult si am ramas cu o parere foarte buna despre dvs. Va respect si va iubesc.

  3. „Politica este o activitate responsabil si serioas” si toti ati fost, sunteti si veti fi „responsabili”, nu-i asa? hahaha =)) am vazut multa „responsabilitate” din partea politicienilor in Romania. Responsabili, de ce anume doamna? Ce intelegeti prin asta?

  4. cata muie ia cretuleasca de la stalinisti….nu aveti ideeiiii ptr mine e babaciune si plagiatoare ca si mine….dar tot noi iesim ca sunteti prostiii…am facut blat cu Pintilie…..aha…..

  5. cum adica Romania rurala are drumuri mai bune ?, dar judetul Vaslui pe care il reprezinti are drumuri mai bune ?, vino cu deputatul Sulimon in catier deal II , acum dupa ploi si vezi cum arata strazile acolo in oras si apoi vino si cerseste votul barladenilor, NESIMTIT-O

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.