Moartea face ordine

cimitirIesirile naturale din sistem salveaz bugetul de pensii de la colaps. Practic, n ultimii trei ani, pe lng alte cazuri de depensionare, moartea a fcut ordine n statisticile oficiale. Calculul pare cinic, dar, comparativ cu 2010, n acest an, numrul pensionarilor din judetul Vaslui a sczut cu 5.451 de persoane. Confruntati cu tot felul de lipsuri, fostii agricultori, cu pensii foarte mici, sunt cei care pltesc din greu tributul srciei. Grav este faptul c iesirile din sistem n urma decesului cresc alarmant, numai n luna octombrie, fiind achitate 362 ajutoare deces.

Conform datelor Casei Judetene de Pensii (CJP) Vaslui, n august 2010, n judetul Vaslui erau n total 110.334 de pensionari, n august 2011, numrul acestora a sczut la 107.581 de pensionari, pentru ca, n luna august a acestui an, Vasluiul s mai aib numai 104.883 pensionari. Cea mai abrupt sdere a numrului de pensionari s-a nregistrat pe segmental beneficiarilor din fostul sistem al agriculturii unde, n ultimii trei ani, au iesit din sistemul de pensii 4.336 de fosti agricultori. Din nefericire pentru persoanele n vrst, trendul iesirilor naturale din sistem public de pensii creste de la o lun la alta, numai n luna octombrie, CJP Vaslui achitnd 362 ajutoare de deces. Spre exemplu, n luna august, la nivelul judetului Vaslui au fost operate 383 de intrri noi n cadrul sistemului public de pensii n timp ce, n aceeasi lun, iesirile din sistem urmare a decesului s-au ridicat la 397 persoane. Pe lng decese, lunar, ntre trei si cinci pensionari de invaliditate sunt depensionati att la cabinetul de expertiz medical din Vaslui, ct si la cel din Brlad. Numai n anul trecut, ca urmare a faptului c si-au redobndit capacitate de munc, un numr de 23 de persoane au fost depensionate.

Cnd nceteaza plata pensiilor?

n sistemul public de pensii, plata pensiei nceteaz ncepnd cu luna urmtoare celei n care a intervenit una dintre urmatoarele cauze: pensionarul a decedat; pensionarul nu mai ndeplineste conditiile legale n temeiul crora i-a fost acordat pensia; pensionarul de invaliditate, pensionarul urmas prevzut la art. 84. lit c), precum si cel prevzut la art. 86 alin. (1) din Legea nr. 263/2010, si-au redobndit capacitatea de munc; au expirat 12 luni de la data la care pensionarul de invaliditate, pensionarul de urmas prevzut la art. 84. lit c), precum si cel prevzut la art. 86 alin. (1) din Legea nr. 263/2010, nu s-a prezentat, din motive imputabile lui, la revizuirea medical obligatorie; au expirat 12 luni de la data la care pensionarul de invaliditate, pensionarul de urmas prevzut la art. 84. lit c), precum si cel prevzut la art. 86 alin. (1) din Legea nr. 263/2010, nu s-a prezentat, din motive imputabile lui, la revizuirea medical obligatorie; au expirat 12 luni de la data la care pensionarul de invaliditate, pensionarul de urmas prevzut la art. 84. lit c), precum si cel prevazut la art. 86 alin. (1) din Legea nr. 263/2010, nu s-a prezentat, din motive imputabile lui, la revizuirea medical periodic; au expirat 12 luni de la data la care pensionarul de invaliditate, pensionarul de urmas prevzut la art. 84. lit c), precum si cel prevzut la art. 86 alin. (1) din Legea nr. 263/2010, nu a mai urmat programele recuperatorii ntocmite de medicul expert al asigurrilor sociale care a emis decizia medical asupra capacittii de munc; copilul, beneficiar al unei pensii de urmas, a mplinit vrsta de 26 de ani; pensionarul urmas a fost condamnat, printr-o hotrre judectoreasc rmas definitiv, pentru infractiunea de omor sau tentativ de omor, comis asupra sustintorului.

CJP stabileste dreptul la pensie

n sistemul public de pensii, pensile se cuvin de la data ndeplinirii conditiilor prevzute de Legea nr. 263/2010, n functie de categoria de pensie solicitat. Pensile se stabilesc prin decizie a casei teritoriale de pensii si se acord de la data nregistrrii cererii. n functie de elementele specifice fiecrei categorii de pensie, pensile se acord si de la o alt dat. Este vorba despre pensia de invaliditate, pensia de urmas, pensia de limit de vrst, (drepturile se pltesc de la data acordrii, stabilit prin decizie a casei teritoriale de pensii, pensia anticipat si anticipat partial (drepturile se pltesc de la data ncetrii calittii de asigurat).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.