Primriile din judetul Vaslui au pierdut pariul cu serviciile de asistent social. Potrivit datelor centralizate de Prefectura Vaslui, n judet activeaz numai 32 de asistenti sociali autorizati, 77 de asistenti neautorizati, 39 de asistenti comunitari si 17 mediatori sanitari. Spre exemplu, n 21 de comune lucreaz doar cte un asistent neautorizat. Monitorizarea asistentilor sociali survine dup ce, n octombrie, cinci copii foarte mici au czut victime neglijentei printilor.
La sfrsitul lunii trecute, Radu Renga, prefectul judetului Vaslui, a solicitat ntocmirea unei situatii cu numrul asistentilor sociali din cadrul fiecrei primrii vasluiene. Apelul prefectului Renga a venit ca urmare a valului de agresiuni cruia i-au czut victime mai multi copii minori din comunittile vasluiene. Din nefericire, datele raportate la Prefectura Vaslui scot la lumin o situatie extrem de alarmant. Un numr de 21 de comune au numai un asistent social, si acela neautorizat. Este vorba de localittile Bogdnesti, Cretesti, Deleni, Drnceni, Duda-Epureni, Flciu, Grceni, Ibnesti, Laza, Muntenii de Sus, Pochidia, Rafaila, Rosiesti, Solesti, Stnilesti, Tcuta, Ttrni, Todiresti, Zpodeni. La rndul ei, comuna Bcesti are un asistent comunitar, n timp ce municipiul Vaslui are patru mediatori sanitari si 35 de asistenti medicali. Alte localitti care au mai raportat un numr mare de asistenti sociali sunt municipiul Husi – 10 asistenti, orasul Negresti – 5 asistenti, Iana – 3 asistenti, Osesti – 3 asistenti, Voinesti – 4 asistenti, Zorleni – 3 asistenti. Conform datelor oferite de Prefectura Vaslui, n total, n judetul Vaslui si desfsoar activitatea 32 asistenti sociali autorizati (5 n mediul urban si 27 n rural), 77 asistenti sociali neautorizati (au si alte atributii de serviciu), 39 asistenti comunitari ( 2 n urban si 37 n rural), 17 mediatori sanitari (7 n urban si 10 n rural).
Asistentii calificati fug de sistemul public
Lipsa asistentilor sociali de la nivelul comunelor se reflect direct n serviciile oferite populatiei. Nu n putine cazuri, Agentia Judetean pentru Prestatii si Inspectie Social (AJPIS) Vaslui solicit o serie de raportri legate de prestatiile sociale, documente care ajung cu mare ntrziere la institutie. n multe comunitti, asistentii sociali nu au studii superioare n domeniu, respectivul functionar avnd n atributii att plata beneficiilor sociale, ct si actiuni de monitorizare a familiilor solicitate de o serie de institutii. Cu alte cuvinte, numrul asistentilor sociali este foarte mic, iar volumul de munc extrem de mare. Mai mult, pe lng faptul c o serie de asistenti nu sunt acreditati de ctre Colegiul National de Asistent Social, cnd acestia pleac n concediu de odihn sau medical, primriile respective nu mai au personal pe domeniul asistentei sociale. Reprezentantii AJPIS Vaslui sustin c multe persoane calificate care se angajeaz n sistem renunt dup numai dou – trei zile de lucru. „Meseria de asistent social se nvat n facultate, dar si pe teren alturi de alte persoane cu experient. Legislatia n domeniu este stufoas si greu de interpretat. Pentru ca fiecare comunitate s beneficieze de servicii de calitate, fiecare primrie ar trebui s aib cel putin trei asistenti calificati”, ne-a spus un functionar din cadrul AJPS Vaslui.
Mobilizare generala
Sptmna trecut, Radu Renga, prefectul judetului Vaslui, a mobilizat toate institutiile abilitate din judet pentru salvarea copiilor de agresiunile si indolenta printilor. n cadrul sedintei de Colegiu Prefectural, Renga a fcut o serie de precizri legate de cazul de la Solesti, unde un tat si-a omort fetita de cinci ani. „Dementul de la Solesti nu este la prima ncercare si, n comunitate, el era cunoscut ca un individ cu probleme. Sigur au fost reclamatii la Politie n legtur cu aceast persoan. Din nefericire, un copil a fost lsat n acea familie si a murit si din cauza neglijentei autorittilor. Plecnd de la acest caz, trebuie s vorbim cu toate primriile, ca asistentii sociali s verifice toate familiile cu probleme”, spunea Radu Renga. Ionel Stefnic Armeanu, directorul DGASPC Vaslui, a spus c institutia pe care o conduce merge n teren s fac verific ri, ns nu exist asistenti sociali n fiecare comun. „n timpul restructurrilor de personal care s-au fcut la primrii, primul plecat a fost asistentul social. Primarii ar trebui s stie c o asistent social de calitate le aduce si voturi”, a precizat Armeanu.