Economia vasluian nu a creat nici un loc de munc n acest an. Din contr, n loc s se dezvolte, piata muncii a continuat trendul negativ. Dac n ianuarie erau nregistrati 51.579 salariati, n august, numrul angajatilor a sczut la 51.437 persoane. Mai mult, fat de 2008, anul n care a debutat n fort criza financiar, mediul de afaceri local are de recuperat nu mai putin de 8.819 locuri de munc.
n primele opt luni ale acestui an, angajatorii vasluieni nu au performat n ceea ce priveste crearea de locuri de munc. Dac la nivel national firmele au creat nu mai putin de 103.300 de joburi, la nivelul judetului, rezultatele sunt negative. Conform datelor Directiei Judetene de Statistic Vaslui, n luna ianuarie, n judetul Vaslui erau nregistrati 51.579 de salariati, pentru ca, n august, numrul lucrtorilor s scad la 51.437. Fat de 2008, anul n care s-a declansat criza economic, economia are de recuperat 8.819 locuri de munc. Mai exact, n ianuarie 2008, n Vaslui erau nregistrati 60.256 salariati, iar n august 2012, numrul acestora a sczut la 51.437. Din nefericire, dup primele opt luni ale anului, mediul de afaceri vasluian traverseaz cea mai neagr perioad din ultimii 22 de ani. Practic, 2012 se dovedeste a fi un an nefast pentru afaceri, iar patronatul si-a pierdut orice sperant de relansare a productiei. Marea dezamgire o reprezint fondurile europene, care n loc de crestere a numrului locurilor de munc, a dus la stagnare. Lipsa total a msurilor de stimulare a economiei, penuria de investitii, precum si seceta prelungit au pus pe butuci sectorul IMM-urilor. Ovidiu Copacinschi, presedintele Asociatiei Patronale a Intreprinderilor Mici si Mijlocii (APIMM) Vaslui, a spus c fondurile europene sunt mare dezamgire din acest an. „Anul 2012 este perioada cea mai proast de dup 1990 pn n prezent n ceea ce priveste economia. Consider c oamenii de afaceri trebuie s fie judecati ca fiind valori nationale, s fie ocrotiti de lege, pentru performanta de a mentine nc n viat economia. Investitiile sunt aproape inexistente si, n continuare, firmele si micsoreaz locurile de munc, si suspend activitatea. Nu sunt bani nici la oameni, nici la firme”, a spus Ovidiu Copacinschi.
ntreprinzatorii asteapta fapte
Odat cu instalarea noului Guvern, reprezentantii mediului de afaceri au avut o serie de ntrevederi cu decidentii guvernamentali. Oamenii de afaceri sustin c, din partea actualului Executiv s-a artat bunvoint, dar toate msurile stabilite nu au fost prinse n acte normative. „Discutiile cu membrii Guvernului au fost bune, dar dorim s vedem si fapte. Noi vrem transpunerea acestor bune intentii n legi”, a explicat Copacinschi. Printre propunerile naintate Guvernului de ctre patronatul vasluian se numr reducerea a 200 de taxe si impozite, diminuarea cu dou puncte procentuale a cotelor de contributii de asigurri sociale, TVA gradual pentru produsele de subzistent. Dintre cererile oamenilor de afaceri locali se remarc si cea privind sprijinirea mediului de afaceri pentru cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene, asigurarea unei ritmicitti reale a decontrilor proiectelor europene si respectarea termenului de plat de 45 de zile de la data depunerii cererilor de rambursare. Nu n ultimul timp, o alt directie de interes pentru afaceristii locali priveste extinderea msurilor adoptate de Legea nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare si accelerarea pltilor comerciantilor ctre toate IMM-urile furnizoare.
Patru societti din judet au anuntat 468 de disponibilizri
Apropierea sezonului rece a declansat transmiterea primelor notificri de concedieri colective ctre Agentia Judetean pentru Ocuparea Fortei de Munc (AJOFM) Vaslui. Pn la aceast dat, patru agenti economici din judetul Vaslui au anuntat disponibilizarea unui numr total de 468 de persoane. „Disponibilizrile se vor efectua n perioada octombrie 2012 – februarie 2013, n functie de conditiile meteorologice. Domeniile de activitate ale celor patru agenti economici sunt agricultura si constructiile”, a precizat Laura Toporscu, purttorul de cuvnt al AJOFM Vaslui. La sfrsitul lunii septembrie, rata somajului nregistrat n judetul Vaslui era de 8,95%, n evidentele AJOFM Vaslui fiind nregistrati 13.762 de someri, din care doar 3.232 sunt indemnizat i. n rndul femeilor, rata somajului este de 7,01%, iar n rndul brbatilor, de 10.93%. La nivel national, cele mai ridicate niveluri ale ratei somajului au fost atinse n judetele Teleorman (9,22%), Dolj (8,95%), Vaslui (8,95%). Judetele cu cea mai mare pondere a somerilor neindemnizat i n numrul total al somerilor sunt Dolj (81,71%), Iasi (78,83%), Teleorman (77,70%), Galati (77,09%), si Vaslui (76,52%).