Un scenariu posibil: ap cu portia!

apaMunicipiul Vaslui este amenintat cu restrictionarea alimentrii cu ap potabil, msur aplicat ultima oar cu 18 ani n urm. n prezent, acumularea de la Solesti mai are doar 5 milioane metri cubi de ap, iar apa din barajul Puscasi nu poate fi utilizat. n aceste conditii, rezervele de ap mai ajung pentru cel mult 45 de zile. n suburbia Bahnari, autorittile acoper necesarul de ap pentru populatie si animale prin transporturi zilnice.

Rezervele de ap potabil din care se alimenteaz municipiul Vaslui scad de la o zi la alta. La principala surs de alimentare a ora- sului, care este acumularea Solesti, coeficientul de umplere a sczut dramatic. n acest moment, n barajul de la Solesti mai sunt 5 milioane de metri cubi de ap, din care doar 3 milioane de metri cubi pot fi utilizati. n conditii normale, coeficientul de umplere al acumul rii de la Solesti este de 14 milioane metri cubi. Vasile Pavl, primarul municipiului Vaslui, a precizat c orasul mai are rezerve de ap pentru maxim o lun si jumtate. Dac n perioada urmtoare canicula va continua, apa aflat n acumulri se va evapora n ritm alert, situatie n care autorittile trebuie s identifice solutii pentru alimentarea cu ap a Vasluiului. „Mine (astzi n.r.), va trece pe la Vaslui directorul Apelor Romne de la Iasi. n prezent, n barajul Puscasi sunt 1,7 milioane metri cubi de ap, volum care nu poate fi prelevat. Trebuie intervenit prompt n vederea reparrii sistemului de alimentare si la avariile de pe strad, pentru a diminua pierderile”, a spus Vasile Pavl. n acest moment, n suburbia Bahnari, autorittile asigur prin transporturi zilnice necesarul de ap att al consumatorilor casnici, ct si al animalelor. „Sper s nu mai apucm s restrictionm alimentarea cu ap potabil, cum s-a ntmplat n anul 1994. Atunci a intervenit ultima reducere n alimentare cu ap”, a precizat Pavl.

Apele Romne: este apa!

La sfrsitul lunii trecute, Dan Buruian, purttorul de cuvnt al Administratiei Bazinale de Ap (ABA) Prut – Brlad, preciza c, n perioada urmtoare, va fi furnizat ntreaga cantitate de ap pentru populatie. „n acest moment, nu se pune problema aplicrii, n spatiul hidrografic Prut – Barlad, a Planului de restrictii si folosirea apei n perioade deficitare, chiar dac regimul hidrologic actual se situeaz sub valorile normale pentru aceast perioad, ca urmare a regimului deficitar de precipitatii nregistrat n lunile aprilie, mai si iunie. ABA Prut – Brlad monitorizeaz permanent volumul de ap stocat n lacurile de acumulare, astfel nct, pentru perioada urmtoare, rezerva de ap stocat n acumul ri s garanteze asigurarea apei brute contractate la valorile normale pentru toti utilizatorii, punndu-se accent pe asigurarea apei pentru populatie. Astfel, putem afirma c, pe baza debitelor afluente realizate n cursul acestei luni (luna iulie n.r.), n principalele lacuri de acumulare si a cerintelor de ap ale folosintelor, resursele pentru alimentarea folosintelor vor fi asigurate fr restrictii”, a spus Dan Buruian.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.