Construirea gropii ecologice de la Rosiesti va demara n luna septembrie. n prezent, implementarea proiectului este n faza de verificare a dosarelor nscrise la licitatie. Cum valoarea investitiilor este de aproape 40 de milioane de euro fr TVA, interesul constructorilor din tar este major. Conform proiectului, vor fi construite si puse n functiune si patru statii de transfer, cte una la Vaslui, Brlad, Husi si Negresti.
Implementarea proiectului „Sistem integrat de management al deseurilor solide n judetul Vaslui” atrage atentia multor societtii de constructii din tar. Practic, zeci de firme din alte judete s-au nscris la licitatia pentru adjudecarea lucrrilor de executie a gropii ecologice de la Rosiesti. Pentru a face cea mai bun alegere, conducerea Consiliului Judetean (CJ) Vaslui a cerut prelungirea perioadei de verificare a dosarelor depuse n vederea licitatiei. „Groapa ecologic este n stadiu de verificare a dosarelor depuse pentru licitatie. Dar, pentru c sunt asa multe dosare, am cerut s se prelungeasc termenul de verificare. n momentul n care vom finaliza verificrile si vom declara cstigtorii, mai avem 15 zile pentru contestatii. Dac nu sunt, ne apucm de treab. Sper ca, pn pe 15 septembrie, s ne apucm de lucrri”, a spus Vasile Mihalachi, vicepresedintele CJ Vaslui. Beneficiarul proiectului pentru gestionarea selectiv a deseurilor este CJ Vaslui, alturi de ntreaga populatie a judetului. Valoarea total a contractului de finantare este de 39.831.485 euro, fr TVA. Prin proiect se va realiza un centru de management integrat al deseurilor, care include un depozit ecologic de deseuri la Rosiesti si o statie de sortare. Urmeaz s fie construite si puse n functiune patru statii de transfer, la Vaslui, Brlad, Husi si Negresti, 3.089 platforme de colectare a refuzurilor menajere si 1.056 platforme de colectare a deseurilor reciclabile. n paralel, se vor nchide depozitele urbane neconforme existente din Husi, Negresti si Brlad. Tot prin proiect vor fi achizitionate si echipamente de colectare: containere metalice si din plastic pentru colectarea deseurilor menajere si reciclabile, unitti de compostare individual. Programul va avea si o component de asistent tehnic si consultant, care are scopul de realizare de beneficii maxime din dotrile tehnice.
Primarii amendate
Lipsa unui sistem integrat de gestionare al deseurilor a fcut ca multe primrii din judetul Vaslui s fie sanctionate. Pentru c au aruncat gunoaiele la ntmplare, n ultima perioad, Garda de Mediu (GM) Vaslui a aplicat amenzi severe. Numai anul trecut au fost verificate toate comunittile vasluiene, 50 de primrii fiind sanctionate pentru deficiente privind starea de salubritate. Si n prima jumtate a acestui an, GM Vaslui a continuat actiunile de control n comune. „n judet nu este o situatie mbucurroare, n sensul c timpul s-a mbunttit iar actiunile de salubrizare trebuie urgentate. Conform rapoartelor, s-au aplicat n total sase sanctiuni, n valoare de 5.000 lei fiecare. De asemenea, au fost sactionate cu avertismente toate primriile”, spunea Adrian Jecu, comisar sef al GM Vaslui. Practic, dup verificarea tuturor comunelor din judet, 15% dintre localitti ndeplineau standardele privind starea de salubritate.