Natur moart cu pmnt prjolit

naturaSistemul de irigatii din judetul Vaslui este fcut praf. n aceast var, fermierii vor mai uda cel mult 2.000 de hectare de culturi agricole. Prin eliminarea subventiilor la energia electric si mentinerea unui pret ridicat al apei, statul a ruinat organizatiile udtorilor. Un rol important n distrugerea sistemului l-au jucat si cettenii, care au furat de la motoare electrice pn la conductele magistrale.

Reformare sectorului agricol din judetul Vaslui coincide cu distrugerea sistemului de irigatii. Dac n urm cu 20 de ani societtile agricole udau peste 30.000 de hectare, n prezent, irigarea culturilor agricole este pe cale de disparitie. Pentru acest an, la nivelul judetului, organizatiile utilizatorilor de ap pentru irigat au ncheiat sapte contracte cu Administratia National a mbunttirilor Funciare (ANIF) Vaslui, pentru udarea a circa 10.000 de hectare n amenajarea Albita – Flciu. La Mnjesti, o alt organizatie a ncheiat un contract de livrare de ap pentru irigarea o suprafat agricol de 595 de hectare. Acestea sunt suprafetele care, teoretic, urmeaz s fie irigate n aceast var. ns, din cauza eliminrii subventiei pentru plata energiei electrice si a pretului ridicat al apei, fermierii reusesc s irige maxim 2.000 de hectare. Paul Gheorghiu, reprezentantul organiza- tiilor udtorilor din amenajarea Albita – Flciu, ne-a spus c, pentru o singur udare, fermierii trebuie s achite 200 de lei/hectar. La aceast sum se adaug si alte cheltuieli legate de achizitionarea sistemelor de udare, mutarea tamburilor etc. „Apa este scump: 1.000 de metri cubi de ap cost 42 de lei. Avem pierderi mari de ap pe canale, iar toate aceste costuri sunt suportate tot de fermieri. Tot pentru udarea unui hectar, pentru 1.000 de metri cubi de ap se utilizeaz energie electric care cost ntre 200 si 300 lei. Si echipamentele de udare, cum ar fi aripile de ploaie, sunt foarte scumpe. Mai mult, din cauza secetei din anul trecut, fermierii au ntors terenurile semnate cu rapit, iar cultura de gru este proast”, a precizat Paul Gheorghiu.

Sistemul de irigatii, o amintire

Dup anul 1990, la nivelul judetului Vaslui, infrastructura destinat irigatiilor a fost n mare parte lsat n ruin. Dac acum dou decenii n agricultura local se puteau preta pentru irigatii circa 30.000 hectare, n prezent, apa mai ajunge pe doar cteva sute de hectare. Cauzele care au condus la „mcelrirea” instalatiilor si statiilor de pompare sunt multiple, dar cu un singur rezultat: dijmuirea drastic a productiilor agricole. n primul rnd, unele sisteme zonale de iriga- tii au fost proiectate n mai multe trepte de pompare, cum este cazul statiilor de la Solesti si Cuibul Vulturilor. n conditiile preturilor actuale la energia electric, instala- tiile sunt energofage, iar costurile pentru reabilitarea acestora nu ar fi acoperite de cresterea productivitt ii. Pe lng faptul c unele amenajri au fost dezvoltate pe suprafete mici, ntre timp, multe parcele si-au schimbat destinatia initial. Spre exemplu, n cadrul statiilor de la Tcuta si Ciocani, populatia a trecut la pstorit, iar loturile agricole au devenit psuni. Nu n ultimul rnd, pe lng deficientele inerente perioadei de tranzitie, distrugerile n mas au dezafectat instalatiile de irigatii. n timp, s-a furat pe rupte, de la dale de beton, motoare electrice si alte componente, pn la conductele magistrale ngropate n pmnt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.