Gainile din judet, vaccinate mpotriva pseudopestei aviare

Directia Sanitar-Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Vaslui a demarat anuala campanie de vaccinare a psrilor din gospodriile judetului. Actiunea este obligatorie iar costurile sunt suportate de proprietari, dar are drept scop prevenirea mbolnvirilor n mas ale populat iei consumatoare de carne de pasre. Odat cu oprirea ninsorii si cu nclzirea vremii, medicii veterinari din judet au debutat imunizarea psrilor contra pseudopestei aviare. Campania de vaccinare a psrilor face parte dintr-un amplu program de msuri elaborat pentru anul 2012 de conducerea DSVSA Vaslui, prin care se urmreste reducerea riscului de mboln- vire a populatiei consumatoare de carne de pasre ce provine din mediul rural. Administrarea vaccinurilor se va face de ctre personalul specializat al circumscriptiilor sanitar-veterinare la domiciliul proprietarilor. Acestia vor avea de pltit n schimb att costul vaccinului ct si manopera. Ca la fiecare astfel de campanie preventiv, proprietarii sunt sftuiti s permit accesul n curte medicilor veterinari. Se asigur astfel c, indiferent de specie, vaccinarea nseamn a preveni eventualele boli ce pot fi transmise la om prin consum. Pentru ca randamentul actiunii s fie optim, este necesar ca produsul biologic (vaccinul) s fie pstrat, transportat, manipulat si administrat cu respectarea condit iilor specifice de farmacovigilent. Iar aceste conditii pot fi asigurate numai de ctre medicii veterinari de liber practic mputerniciti de la circumscriptiile sanitarveterinare. Prin urmare, recomandm cett enilor s colaboreze pentru efectuarea actiunii numai cu medicul veterinar si personalul sanitar-veterinar de la circumscrip- tia sanitar-veterinar din localitate. Pentru derularea n bune conditii a vaccinrii p- srilor mpotriva Bolii de Newcastle, rugm detintorii de psri s asigure acestora accesul n curti, precum si s tin psrile n adposturi la data anuntat pentru efectuarea actiunii, ne-a spus medicul Decebal Sraru, directorul executiv al DSVSA Vaslui. Acesta a precizat c proprietarii de p- sri din judet pot suna la numrul de telefon 0235/421.121 pentru a sesiza dac persoane neabilitate se ofer s imunizeze psrile din gospodrii, ntruct acestea pot utiliza vaccinuri neconforme sau pstrate n conditii necorespunztoare. Cu alte cuvinte, pot constitui un pericol pentru sntatea psrilor. Costul vaccinului, al manoperei si al materialelor necesare (sering, ac) va fi achitat de ctre proprietarii de psri la data efecturii actiunii. Este mai ieftin s previi, dar mai greu s combati o boal!, a ncheiat medicul Sraru.

4 COMENTARII

  1. Sararu asta este mai flamnd de bani de cat a fost unu Flutur cel cu gria aviara.Vetereniarii jefuiesc tyaranii.Nici in aest articolas nu spun cat cost tratamentul si cat manopera,lasand totul la cheremul veterinarului.Aoi trebuie sa stiti ca veterinarii nu eliberea nici-o chitanta. manopera.Intervenit i cu un nou articol si aratat ca STATUl este cel care in caz de epidemii (si la prevenirea acestora) asigura tratamentele inclusiv manopera in mod GRATUIT.Ce face acest vesnic si nelipsit Sararu este o pungasie.

  2. In 2011 n-a fost picior de veterinar prin gospodariile oamenilor. De ce? Pentru ca vaccinurile au fost gratis, Rezultatul s-a vazut: au murit pasarile din curtile bietilor oameni. Anul asta sunt sigura ca veterinarii vor suna cel putin de doua ori. Rusine!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.