Dup Dobrogea, urmeaz Brladul?!

protest_sistGuvernul a aprobat acordurile petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare ncheiate ntre ANRM si Chevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, pentru perimetrele Vama Veche, Adamclisi si Costinesti, avizul fiind emis dup ntlnirea premierului Ungureanu cu grupul american. Cele trei acorduri au intrat n vigoare ieri, 28 martie. Rapiditatea cu care se misc lucrurile justific ntrebarea: zonei Brladului cnd i va veni rndul?

Anexa care contine principalele prevederi ale celor trei acorduri ncheiate ntre Agentia National pentru Resurse Minerale (ANRM) si Chevron a fost clasificat. Acordurile petroliere au fost aprobate de Executiv, prin hotrre, dup ce premierul Mihai Rzvan Ungureanu s-a ntlnit cu oficialii Chevron la sediul Guvernului. Atunci, surse oficiale au declarat agentiei Mediafax c oficialii Chevron au dorit s se asigure c pot ncepe n acest an forajul de gaze neconventionale n Romnia, n contextul n care Bulgaria a anulat recent o licent a companiei americane. La discutie a asistat si ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein. Subiectul a fost unul de actualitate si la nivelul Administratiei Prezidentiale, iar presedintele Traian Bsescu a vorbit la nceputul lunii martie, pentru prima oar, cu ocazia unui discurs n Parlament, despre potentialul economic al exploatrii gazelor de sist din Romnia, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, declarnd ulterior c seful statului a fost vizitat anterior de reprezentantii Chevron. n Romnia, Chevron detine si un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Brlad, unde, joia trecut, peste 5.000 de oameni au participat la un miting de protest, n centrul municipiului. Manifestantii au solicitat blocarea proiectului care prevede extragerea gazelor de sist n zona de sud a judetului Vaslui printr-o metod pe care acestia o consider periculoas. Primarul municipiului Brlad, Constantin Constantinescu, a declarat c manifestantii sper s sensibilizeze Guvernul cu privire la impactul pe care l-ar avea asupra mediului si populatiei acest proiect al extractiei gazelor de sist. Ulterior. PDL Vaslui a anuntat c a declansat o campanie de strngere de semnturi n municipiul Brlad, pentru organizarea unui referendum la nivel local pe tema exploatrii gazelor de sist n zona de sud a judetului Vaslui, prin metoda fracturrii hidraulice. La cteva zile, Chevron a transmis o declaratie n care spune c ntelege ngrijorrile legate de productia de gaze naturale din sisturi n Romnia. Chevron crede c dup ce compania va prezenta datele exacte rezultate n urma cercetrilor, romnii vor ntelege c gazele naturale provenite din sisturi reprezint o surs curat de energie. „Romnia produce gaze naturale si petrol de multi ani. Aceleasi tehnici, perfectionate de peste 100 de ani n exploatarea clasic, vor fi folosite pentru a se determina dac tara poate reduce substantial importurile de gaze naturale. Compania Chevron este hotart s creeze locuri de munc pentru romni, s genereze venituri pentru stat, s protejeze mediul nconjurtor si s ajute comunittile locale unde opereaz”, a declarat Tom Holst, country manager Chevron pentru Romnia.

Chevron, interzis n Bulgaria

La jumtatea lunii ianuarie, guvernul bulgar a anuntat c a anulat licenta Chevron de explorare a zcmintelor gazelor de sist si c pregteste o lege pentru interzicerea total a acestui tip de foraje, din cauza temerilor legate de impactul asupra mediului. Executivul de la Sofia a decis c Chevron poate efectua prospectiuni pentru petrol si gaze n nord-estul Bulgariei, dar numai prin folosirea unor tehnici conventionale de forare, si nu a fracturrii hidraulice, care const n injectarea de ap amestecat cu nisip si chimicale la mare presiune n formatiunile de sist si care, potrivit ecologistilor, distruge pnza freatic.

8 COMENTARII

  1. Nea Dusane,
    Singurul loc unde vei putea munci va fi la cimitir. Cioclu.
    Ca sa-ti ingropi vecinii, familia si la urma pe tine.
    Mai bine sai peste vecini si familie.
    Ingroapa-te pe tine de pe acume ca sa nu mai spui prostii,

  2. sper ca printre cititorii acestui site sa fie si angajati ai Urb ptr ca am o intrebare ptr ei, dupa cum stiti in fabrica a fost distribuit primul Nr al revistei URB CHRONICLES ia pe prima pagina sunt 2 caricaturi, iata intrebarea. CUM INTERPRETATI, CITITI, TRADUCETI ACELE CARICATURI?

  3. Trebuie sa multumim Chrevon ca vine in Barlad.Gaze de sist sunt peste tot in lume.Si in Ungaria,acum cativa ani se vorbea de un mare zacamant de gaze si nu s-a mai auzit nimic pe urma.Cred ca avem noroc ca aceasta companie vine la Barlad.Daca ar fi anuntat ca se duce la Tecuci cred ca barladenii s-ar fi simtit frustrati si ocoliti de sasna.Poate in acest fel vom conta si pe harta lumii.

  4. Autorului articolului
    Din cat se vede, d-ta nu stii ca primul este Barladul si apoi Dobrogea.
    Acordul pentru Barlad a fost semnat pe vremea lui Boc iar cel pentru Dobrogea ieri, de MRU.
    Deci, titlul corect Dupa Barlad, urmeaza Dobrogea… sa protesteze!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.