Armasari de cinci stele vor campa la Vaslui

Specialistii n zootehnie vor aduce n judetul Vaslui sapte armsari din rase excep- tionale. Este vorba despre cai din rasele Arab, Lipitan si Semigreu. Bidiviii vor fi mprumutati primriilor, care vor organiza puncte comunale de mont. Husi, Flciu, Dragomiresti, Vetrisoaia sunt doar cteva dintre localittile n care tranii si vor putea duce iepele la monta public.

Oficiul pentru Amelioarare si Reproductie n Zootehnie (OARZ) Vaslui va aduce n judetul Vaslui sapte armsari de ras. Prin aceast actiune, se intentioneaz mbunttirea rasei de cabaline din diferite zone ale judetului. Miklos Attila, directorul OARZ Vaslui, a precizat c institutia a fcut deja adrese ctre toate prim- riile vasluiene. Ne asteptm la mai multe rspunsuri favorabile, inclusiv de la Husi, Flciu, Dragomiresti si Vetrisoaia. Astept ca cererile din partea autorittilor locale s vin pn la sfrsitul lunii martie. Noi tinem legtura cu depozitul de armsari de la Dumbrava, care este administrat de Romsilva. Vor merge acolo toti reprezentantii judetelor din Moldova, inclusiv noi, iar la achizitia de armsari va exista o adevrat concurent. Sperm s aducem n judet cai frumosi, a spus Miklos Attila. Directorul OARZ Vaslui a precizat c acesti cai vor fi dati n custodie primriilor care si-au exprimat interesul pentru acest program. Practic, caii sunt mprumutati din primvar pn n toamn unor puncte comunale de mont. Caii sunt n proprietatea Romsilva si ei vor fi folositi pentru monta public, iar tranii care au iepe pot s apeleze la aceste centre. ntretinerea animalelor va intra n sarcina autorittilor locale, care vor trebui s asigure spatii adecvate, precum si furajele necesare. De asemenea, tot la nivelul consiliilor locale va fi stabilit si suma care trebuie achitat de fermieri pentru o mont. Zootehnia se laud prin cai, prin frumusetea lor. Noi aducem n judetul Vaslui cai din rase exceptionale, cu care ncercm s corijm speciile existente. E un plus pentru zootehnia vasluian si un exemplu pentru celelalte specii, a adugat Miklos Attila. Potrivit ultimului inventar realizat n teren, la nivelul judetului Vaslui sunt 26.000 de capete de cabaline.

1 COMENTARIU

  1. Nu spune nimeni daca aceasta rasa de cai rezista la conditiile de mediu din judet. In judetul Vaslui caruta este des folosita, aceste rase sunt pt tractare, ce fel de regim alimentar au?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.