Sntamaria Mare a marcat trecerea de la vara la toamna

Adormirea Maicii Domnului sau Suntmaria Mare, una dintre marile srbtori ale bisericii crestine, prznuit ieri, 15 august, a marcat trecerea de la var la toamn si totodat Ziua Marinei, Maica Domnului fiind ocrotitoarea marinarilor.

Srbtoarea Adormirii Maicii Domnului sau Sntmaria Mare este prznuit de ortodocsi si catolici n fiecare an, pe data de 15 august. Ea este cunoscut n Apus sub numele de nltarea cu trupul la cer a Maicii Domnului. Este srbtoarea n amintirea zilei n care Fecioara Maria si-a dat obstescul sfrsit. Nu se stie cu exactitate nici anul, nici ziua cnd „a adormit Sfnta Fecioar”. Despre adormirea Maicii Domnului nu avem informatii n Sfintele Evanghelii, ci numai n traditia Bisericii. Aceasta este tratat n scrierile a patru printi orientali: Patriarhul Modest al Ierusalimului, Andrei Criteanul, Gherman al Constantinopolului si Sfntul Ioan Damaschin. n scrierile lor se spune c Maica Domnului a fost nstiintat printr-un nger de mutarea ei din aceast viat. Aceeasi traditie spune c apostolii, aflati n acel moment n diferite zone ale lumii, au fost adusi pe nori pentru a fi prezenti la acest eveniment. Prin pronia divin, Apostolul Toma nu a fost prezent la nmormntare, sosind trei zile mai trziu. ntristat, a cerut s se deschid mormntul, pentru a sruta minile Nsctoarei de Dumnezeu, dar, intrnd, l-a gsit gol. n timp, n cuvntrile Printilor Bisericii, ncepe s se afirme cu mai mult putere credinta c dup adormirea sa, Fecioara Maria a fost inviat de Fiul Su si luat cu trupul n mprtia Cerurilor. Traditia mai spune c dup ce si-a svrsit misiunea apostolic ce i-a fost ncredintat, si anume s duc credinta n Muntele Athonului (Athos), Maica Domnului dorea s se mute la Fiul Su. Aceast cerere i-a fost ndeplinit, fiind astfel svrsit si dorinta crestinilor ca trupul Maicii Domnului s nu fie supus putreziciunii si s fie luat la cer, ca si Iisus Hristos, Maica Domnului i iubeste att de mult pe oameni, nct L-a convins pe Dumnezeu s transforme fuioarele, care se dau de Iordan, ntr-un mare nvod. Tot din traditie aflm c nainte de Marea Judecat, Maica Domnului va da cu nvodul de trei ori prin iad, sufletele de acolo putnd s se prind de el, si astfel s se mntuiasc de pcate. Se mai spune c dracii, ramasi fr sufletele oamenilor, se vor mnca ntre ei pn cnd nu va mai rmne niciunul.

Peste doua milioane de romni si-au serbat onomastica

2.288.271 de romni si-au srbtorit, ieri, onomastica, 1.870.396 fiind femei, iar 417.875 fiind brbati. Potrivit statisticilor Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul MAI, majoritatea romnilor care si srbtoresc onomastica de Sfnta Marie Mare, respectiv 306.137, poart numele de Marian, alti 108.195 Marin, 3.386 – Marinic, iar 157 Marinache. Dintre femeile care si srbtoresc onomastica la aceast dat, 1.397.034 poart numele de Maria, alte 273.777 Mariana si 24.987 Marina. Alte 63.524 de femei poart numele de Mrioara si 51.540 Marinela. Statisticile arat c 31.327 de persoane se numesc Mioara, 25.520 – Marilena, 2088 – Mriuca si 599 Mariela.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.