Gunoiul ct casa, cea mai tare arma electorala

Ruri ngropate n gunoaie, poduri nfundate, colectare selectiv de mntuial etc., aceasta este radiografia judetului Vaslui, iar primriile comunale pun serios umrul pentru a o pstra. n timp ce comunittile locale nu dispun de platforme conforme, populatia s-a perfectionat n arta aruncrii gunoaielor n rpe. Chiar dac administratiile locale prevd sanctiuni pentru astfel de sporturi insalubre, la nivel judetean s-au dat doar cteva amenzi. Cu gndul la alegerile de anul viitor, edilii se ntreab: Dac dm amenzi, cine ne mai voteaz?!?.

n luna mai, s-a finalizat actiunea de verificare a strii de salubrizare a cursurilor de ap si asigurarea sectiunilor de scurgere n zonele podurilor si podetelor din judetul Vaslui. Controlul s-a desfsurat ncepnd cu 1 iulie 2010, din echipele de inspectie fcnd parte reprezentanti ai Prefecturii, Consiliului Judetean, Garda de Mediu (GM) etc. Pe timpul campaniei, au fost verificate toate cele 86 de primrii din mediul urban si rural. Au fost aplicate 38 de sanctiuni att reprezentantilor administratiei publice locale, ct si unor persoane fizice. Adrian Jecu, comisar sef al GM Vaslui, a spus c toate platformele pentru depozitarea deseurilor existente pe raza localittilor au fost nchise. Chiar dac data limit era 17 iulie 2009, actiunea de nchidere s-a prelungit n unele cazuri pn n anul 2010. „Din cauza faptului c, n paralel cu nchiderea platformelor nu a nceput si derularea Proiectului de gestionare integrat a deseurilor, autorittile centrale si locale au fost prinse descoperite. Sunt cazuri n care, din cauza lipsei resurselor financiare, primriile nu au putut asigura o alternativ la desfiintarea platformelor”, a explicat Jecu. Dac la primriile din orase situatia este rezolvat, nu acelasi lucru se poate spune despre mediu rural. n cazul comunelor situate n apropierea asezrilor urbane au fost ncheiate contracte de salubritate. n schimb, n localittile situate la o distant de peste 20 kilometri, astfel de contracte nu exist. „Ca rezultat al acestui fapt, depozitarea deseurilor se face n continuare n diferite locuri, nfiintndu-se n multe cazuri depozite ilegale”, a artat Jecu.

Zgrciti la amenzi

n ceea ce priveste colectarea selectiv a deseurilor, au nceput s se nfiinteze puncte de colectare. Ca o completare a legislatiei existente, toate institutiile sunt obligate s colecteze selectiv deseurile, motiv pentru care au fost verificate si institutiile ce sunt n subordinea primriilor. Cu exceptia a dou – trei primrii, n mediul rural se constat o lips de interes n ceea ce priveste nfiin- tarea la nivel local a unui sistem propriu de prestri servicii de salubritate. n cel putin 40% din cazuri nu exist stabilit printr-o hotrre de consiliu local o tax de salubritate, iar n cazul n care aceasta exist, nu se ncaseaz. Practic, n majoritatea primriilor sunt stabilite sanctiuni ce pot fi aplicate pentru persoanele fizice si juridice ce ncalc legislatia de protectie a mediului, dar n foarte putine cazuri aceste amenzi sunt aplicate. „La cele 81 de primrii din mediul rural au fost aplicate cel mult 10 amenzi. Unii primari spun c, dac amendm oamenii, cine i mai voteaz?”, a spus Jecu.

Ruri sau ruri de gunoaie?

n cadrul campaniei, inspectorii de mediu au constatat si existenta constructiilor ilegale n zonele de protectie a rurilor, dar s-a observat c exist si constructii la care s-a eliberat autorizatie din partea primriilor. Din lips de preocupare a autorittilor locale, albiile rurilor sunt colmatate cu vegetatie sau, si mai grav, cu deseuri. „n unele cazuri, podurile si podetele sunt blocate de acumulri de deseuri, fapt ce reduce posibilitatea scurgerii normale a apelor. n cazul unor precipitatii nsemnate cantitativ, exist riscul provocrii de inundat ii”, a mai spus Jecu.

Nepasarea, cea mai mare mizerie

Cea mai mare problem de mediu este ns lipsa de educatie a populatiei. Chiar si n cazul n care exist locuri amenajate pentru depozitarea deseurilor, cettenii continu s arunce deseurile n locuri nepermise: n albiile rurilor, n rpe, de-a lungul cilor de comunicatie, n rigorile stradale sau chiar pe terenurile agricole. „Ca o concluzie, as remarca faptul c starea de salubrizare a judetului Vaslui nu este satisfctoare, c administratiile locale ar trebui s se implice mai mult n acest domeniu. Ar trebui aplicat mai des legea n cazul abaterii de la normele de conduit civilizat, intensificate actiunile de constientizare a populatiei si o mai bun colaborare ntre primrii si institutia noastr”, a conchis Jecu.

1 COMENTARIU

  1. In nici o tara din lume oamenii simpli nu sunt lasati sa arunce gunoaie unde vor. Doar in Romania AUTORITATILE au ORBUL GAINILOR. Oriunde sunt prevazute aspre amenzi pentru protejarea mediului cu deoasebirea ca in Romania se doreste cistigarea voturilor si nicidecum administrarea localitatilor .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.