Somati si pentru maruntul din buzunar!

bani_romanestiOamenii de afaceri vasluieni sunt bombardati cu somatii, asediati cu popriri pe conturi si nnebuniti de sechestre pe bunuri. Dac anul trecut au fost emise peste 80.000 de somatii, n primele trei luni din 2011, contribuabilii au primit deja 6.853 de somatii. Tot arsenalul executrii silite este destinat unui mediu de afaceri n care mai functioneaz doar 9.783 de comercianti.

Mediul de afaceri vasluian face fat cu greu asaltului zilnic pe care l d Fiscul pentru recuperarea restan- telor. Chiar dac msurile de executare silit sunt ncununate de succes, economia real contabilizeaz doar efecte negative. Numrul de societt i scade, productia se diminueaz, ncasrile la buget sunt mai mici. Ovidiu Copacinschi, presedintele Asociatiei Patronale a Industriei Mici si Mijlocii Vaslui, spune c agentii economici se plng de numrul mare de somatii, care nu au un corespondent n realitatea financiar a firmelor. „Primim somatii pentru sume de un leu, doi lei sau sapte lei, pentru care taxele postale sunt mai mari dect valoarea lor. De foarte multe ori, se constat c aceast somatie minuscul este rezultatul unei neaduceri la zi sau erori de calcul n situatia financiar a agentului economic. Ea nu este real, iar prin interventia operatorului economic se pot lmuri lucrurile”, a artat Ovidiu Copacinschi. Pe de alt parte, pe linia executrii silite, Finantele Publice utilizeaz tot arsenalul mpotriva contribuabililor cu obligatii la bugetul de stat. Potrivit datelor Directiei Generale a Finantelor Publice Vaslui, n primul trimestru din 2011, au fost emise 6.853 de somatii, pentru creante ce nsumeaz 35,14 milioane de lei. n paralel, au fost nfiintate 802 popriri pe disponibilittile din conturile bancare ale contribuabililor, n valoare de 11,38 milioane lei, si 214 popriri pentru terti, n sum de 2,16 milioane lei. Contribuabilii au fost „alintati” si cu 49 sechestre pe bunuri mobile si imobile, n valoare de 5,6 milioane de lei. n total, prin aplicarea modalittilor de executare silit, n primele trei luni ale anului n curs au fost recuperate creante bugetare n sum de 15,8 milioane lei.

n 2010, peste 80.000 de somatii

Si n cursul anului trecut, Fiscul a fost neierttor cu contribuabilii restantieri la bugetul consolidat al statului. n ciuda dificulttilor imense provocate de recesiune, somatiile si popririle pe conturile bancare si terti au fcut legea n rndul datornicilor. Rezultatul aplicrii „la snge” a procedurilor de executare silit nu s-a lsat asteptat. Inspectorii financiari au reusit s alimenteze bugetul cu sume extrem de importate, pentru acoperirea pltilor lunare efectuate de stat. Practic, n anul 2010, Compartimentului de Executare Silit din cadrul DGFP Vaslui a recuperat debite n valoare total de 1.100 miliarde lei vechi. Conform datelor DGFP Vaslui, anul trecut au emise 80.637 somatii pentru creante restante, 5.075 popriri pe disponibilittile din conturile bancare ale contribuabililor si 1.230 popriri pe veniturile tertilor. De asemenea, au fost aplicate 285 de sechestre pentru bunuri mobile si imobile. Prin aplicarea acestor msuri de executare silit, n anul 2010 au fost recuperate creante bugetare n sum de 110,63 milioane lei, astfel: din popriri bancare nfiintate s-a ncasat suma de 51,51 milioane de lei, din popriri pe veniturile tertilor a fost ncasat suma de 0,5 milioane de lei, din plti efectuate de contribuabili dup comunicarea somat iilor a fost ncasat suma de 58,50 milioane de lei iar din valorificri sechestre bunuri mobile si imobile a fost ncasat suma de 0,12 milioane lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.