Pentru c se apropie Srbtorile de Paste, conducerea Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Vaslui recomand cettenilor s achizitioneze carne de miel si alte produse alimentare numai din locuri autorizate sau nregistrate sanitarveterinar. Totodat, medicii veterinari atrag atentia proprietarilor de miei c i pot sacrifica numai n spatii amenajate special si autorizate sanitar-veterinar.
Pentru a nu risca mbolnvirea lor sau a membrilor familiei, cei care vor s cumpere carne de miel sunt sftuiti s o fac din locurile autorizate sau nregistrate sanitar-veterinar. n acest fel, cumprtorii au certitudinea c produsele din carne sunt analizate si nu constituie un pericol pentru sntatea cettenilor. Dac nu vor tine cont de sfaturi si vor cumpra mieii de Paste din spatii improvizate sau direct de pe strad, consumatorii se expun riscului toxiinfectiilor alimentare. Pentru a se preveni acest lucru, inspectorii DSVSA Vaslui vor intensifica actiunile de supraveghere a modului n care sunt produse, depozitate, transportate si valorificate carnea de miel si oule destinate consumului uman, precum si alte produse de origine animal.
Sacrificarea n abatoare
Ca si n anii trecuti, mieii pot fi sacrificati n abatoare autorizate sanitar-veterinar pentru schimburi intracomunitare. La nivelul judetului Vaslui se pot sacrifica miei n trei abatoare autorizate sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor. n perioada srbtorilor de primvar, prin derogare de la prevederile Regulamentului (CE) nr. 853/2004, se pot sacrifica miei si n abatoarele autorizate sanitar-veterinar pentru sacrificarea de porcine sau bovine. Asta chiar dac nu dispun de echipamente si facilitti speciale pentru sacrificarea ovinelor cu respectarea bunstrii animalelor, de facilitti de colectare a materialelor cu risc specific (splina si ileonul de la ovinele de toate vrstele, craniul inclusiv creierul si ochii, amigdalele si mduva spinrii de la ovine n vrst de peste 12 luni) si de dirijare a acestora la unitti de incinerare, ne-a spus medicul veterinar Decebal Sraru, directorul executiv al DSVSA Vaslui.
Sacrificarea n centre temporare
Potrivit conducerii institutiei, au fost trimise deja adrese ctre primriile si asociatiile de cresctori de ovine din judet referitoare la conditiile legale ce trebuie ndeplinite de centrele temporare de sacrificare a mieilor. n cazul n care acestea solicit expres, DSVSA Vaslui permite sacrificarea mieilor si comercializarea crnii de miel si a oulor n spatii special amenajate temporar n perioada 12 – 23 aprilie, prin detasarea de personal sanitar-veterinar specializat pentru expertiza sanitar-veterinar. Aceste spatii avizate temporar trebuie s dispun de separare fizic, astfel nct sacrificarea mieilor s nu produc disconfort cumprtorilor, de sistem de alimentare cu ap potabil si ap cald sau de spatii amenajate pentru cazarea animalelor si, dup caz, cu posibilitti de adpare. De asemenea, centrele avizate temporar trebuie s aib facilitti de colectare si stocare n vederea dirijrii la unitti de ecarisare a sngelui si subproduselor necomestibile rezultate din sacrificarea animalelor, precum si de colectare a materialelor cu risc specific si de dirijare a acestora la unitti de incinerare. Vorbim despre splina si ileonul de la ovinele de toate vrstele, craniul inclusiv creierul si ochii, amigdalele si mduva spinrii de la ovinele n vrst de peste 12 luni. Dirijarea subproduselor la unittile de ecarisare si a MRS-urilor la incineratoare intr n responsabilitatea primriei sau administratorului locului de sacrificare, pentru care va prezenta medicului veterinar oficial confirmarea din partea unittii de transformare, a completat Sraru. Nu n ultimul rnd, conducerea DSVSA Vaslui atentioneaz c aplicarea mrcii de sntate pe carcasele de miel se va face numai dup efectuarea examinrii post-mortem de ctre medicul veterinar ce asigur supravegherea sanitar-veterinar a locului amenajat pentru sacrificarea mieilor. Pentru carnea de miel produs n spatiile amenajate temporar, DSVSA Vaslui va asigura mrci de sntate de form rotund.