Pentru vasluienii care muncesc n strintate, 2010 a fost anul alocatiilor comunitare. n numai 11 luni, numrul solicitrilor a crescut spectaculos. Dac n perioada iulie 2007 – decembrie 2009 au fost nregistrate 500 de solicitri, n acest an au fost rezolvate 390 de cereri. Principalul motor al prestatiilor familiale rmne Italia, care acord alocatii de 138 euro pentru un copil. Locul Spaniei a fost luat de Germania, secondat de Austria si Marea Britanie.
Vasluienii care lucreaz n statele Uniunii Europene (UE) au dat lovitura. n cursul acestui an, rezidentii din judetul Vaslui au solicitat alocatii comunitare, ct n ultimii doi ani si jumtate. Potrivit datelor Agentiei Judetene pentru Prestatii Sociale Vaslui, n primele 11 luni ale anului n curs au fost nregistrate 390 de cereri pentru prestatii familiale n alte state europene. Un numr de 370 de solicitri au fost rezolvate, iar 20 de petitii sunt n curs de solutionare. Spre comparatie, n perioada iulie 2007 – 31 decembrie 2009, la nivelul judetului Vaslui au fost solutionate 500 de formulare pentru alocatii comunitare, venite de la vasluieni care lucreaz legal n strintate. Dac pn nu demult Spania era una dintre principalii furnizori de alocatii n euro, n prezent, Germania ocup locul al doilea n ceea ce priveste acordarea acestor prestatii sociale. Dup Italia, care este pe primul loc, mai acord alocatii comunitare Austria, Belgia, Marea Britanie, Franta si Norvegia.
Sistemul de plata
Potrivit legislatiei europene, pentru fiecare an de plat, se solicit date despre beneficiarul prestatiei sociale din tara de origine. n functie de situatia existent, o familie poate primi alocatie n Romnia cnd un printe munceste n tar iar al doilea printe, care lucreaz „afar”, primeste la rndul lui alocatie din statul respectiv. Din cuantumul alocatiei primite n euro, care de regul este mai mare, se scad cei 42 de lei primiti de la statul romn. Atunci cnd ambii printi lucreaz n strintate, alocatia din tara de origine este sistat si rmne n vigoare doar prestatia social din locul de rezident. Alocatia este sistat si n situatia n care un printe rmne n tar dar nu munceste, prestatia fiind pltit doar printelui care este angajat n unul din statele europene.
Europa sare cu banu’
Pentru punerea n aplicare a prevederilor europene n domeniu, n data de 18 ianuarie 2008, a fost publicat n Monitorul Oficial al Romniei nr. 42, ordinul comun al ministrilor Muncii, Internelor si Educatiei. Ordinul aprob instructiunile de aplicare a prevederilor Regulamentului nr. 1408 privind aplicarea regimurilor de securitate social a salariatilor, lucrtorilor independenti si membrilor familiilor acestora, care se deplaseaz n interiorul UE. n baza prevederilor regulamentului, Ministerul Muncii este organul competent, responsabil cu toate regimurile de securitate sociale cu except ia celor din sntate. n domeniul prestatiilor familiale, regulamentul se aplic salariat ilor sau persoanelor care desfsoar activitti independente, care se afl sub incident a legislatiei din unul sau mai multe state membre, precum si familiilor acestora. Beneficiarii sunt cetteni a unuia din statele comunitare, cu rezident pe teritoriul unuia din statele UE. Persoanele enumerate mai sus pot beneficia de alocatie de stat pentru copii, indemnizatie pentru cresterea copilului si indemnizatie lunar pentru cresterea copilului cu handicap.
Formulare pentru muncitorii migranti
Dreptul la prestatii familiale se stabileste indiferent de statul membru de rezident al lucrtorului migrant si al membrilor familiei sale, acesta avnd dreptul la prestatiile prevzute de legislatia din tara n care munceste. Totodat, perioadele de asigurare, de activitate salarial sau independent realizate n alt stat membru sunt totalizate si sunt luate n considerare la stabilirea drepturilor familiale. Pentru a primi aceste drepturi ntr-un stat comunitar, persoanele ndrepttite depun o cerere la institutia competent din tara respectiv. n sprijinul cererii trebuie s se prezinte si formularul E 401, completat la punctul B, de autoritatea competent din Romnia n materie de stare civil. De asemenea, cererea trebuie nsotit si de alte formulare, n functie de situatia familial sau profesional a solicitantului.