Rata la banca, inamicul public numarul 1

Pentru clientii bncilor comerciale, 2010 a fost un an dezastruos. Pentru ultimele 12 luni, restantele la creditele n lei au ajuns la un total de 46,5 milioane lei, n timp ce, la mprumurile n valut, datoriile acumulate sunt de 17 milioane lei. Practic, n perioada noiembrie 2009 – noiembrie 2010, persoanele fizice si agentii economici au acumulat datorii de 63 milioane lei (630 de miliarde de lei vechi).

Ultimele date prezentate de Banca National a Romniei confirm greuttile uriase cu care se confrunt populatia, la achitarea ratelor bancare. Pe segmentul mprumuturilor n lei, creditele restante totalizau, n luna noiembrie, suma de 92,9 milioane de lei. Cu un an n urm, la mprumuturile n moned national, vasluienii contabilizau restante de 46,4 milioane de lei. Cu alte cuvinte, n numai 12 luni, persoanele fizice si agentii economici din judetul Vaslui nu au mai returnat obligatii financiare n valoare de 46,5 milioane de lei. Trendul restantelor este relevat si de evolutiile din ultimul trimestru al anului curent: n octombrie, de la credite restante n lei de 89,3 milioane lei, la datorii de 92,9 milioane de lei, n noiembrie, ceea ce nseamn o crestere a datoriilor cu 3,6 milioane lei. Si la mprumuturile n valut datoriile contabilizate au crescut spectaculos. Dac n luna noiembrie 2009, erau credite restante n valut de 10,2 milioane de lei, peste un an, n noiembrie 2010, restan- tele au srit la 27 milioane de lei. Astfel, nu mai putin de 17 milioane de lei nu au mai fost returnate creditorilor conform contractelor de finantare.

Drumul spre prpastie

Explicatiile pentru care persoanele fizice si agentii economici returneaz tot mai greu banii mprumutati de la bnci sunt multiple. n primul rnd, ru platnicii se grupeaz masiv pe sectorul creditelor n lei sau valut care, pn nu demult, s-au oferit fr nici un fel de garantii. De regul, astfel de mprumuturi au valori mici si au fost folosite pentru nevoi personale: achizitionarea de electronice, mobil, alte produse. Fr niciun fel de constngere din partea creditorilor, tot mai multe persoane nu si mai respect obligat iile asumate prin contract. Pe de alt parte, deprecierea economiei, restrngerea activit- tilor de productie, rata somajului n crestere accelerat au adus clientii n imposibilitate de plat. n acest fel, agentii economici nu mai sunt capabili s restituie mprumuturile accesate iar populatia nu mai reu- seste s achite ratele lunare.

O solutie: falimentul personal

O solutie asteptat n piat, care ar da o gur de oxigen persoanelor care se afl n incapacitate de plat, este aprobarea legii falimentului personal. Ca si n cazul majoritt ii trilor Uniunii Europene, debitorii ar putea beneficia de anumite „dispense”, care s le permit o reabilitare financiar. Astfel, o persoan care nu si mai poate onora obligatiile financiare poate s intre sub protectia Tribunalului. Clientul intrat n incapacitate de plat urmeaz s prezinte instantei si un plan de reesalonare a datoriei pe o perioad mai lung de timp. n respectivul interval de timp n care este monitorizat, restan- tele acumulate nu atrag penaliz ri, iar persoana nu poate fi executat silit. Potrivit unui proiect de lege depus la Parlament, ntreaga procedur trebuie nchis n cinci luni, perioad n care datornicul nu mai are aces la credite, cump rturi n rate, contracte de leasing sau orice alte opera- tiuni care presupun creditarea.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.