Hidrologii asteapta a cincea viitura pe Prut din Ucraina, rul a crescut cu peste un metru n 8 ore

Prutul a crescut cu peste un metru n opt ore la intrarea n tar dinspre Ucraina, hidrologii asteptnd o a cincea viitur care se propag, n acest an, dinspre Ucraina nspre Romnia, vrful ei urmnd s ajung, joi, n sectiunea Rduti Prut.

Hidrologii au anuntat deja instituirea codului portocaliu pe acea sectiune a rului Prut. Viitura este cauzat de precipitatiile nsemnate cantitativ czute n ultimele 24 de ore n bazinul superior al Prutului, att pe teritoriul romnesc ct si pe cel din vecintatea granitei cu Ucraina, potrivit specialistilor Administratiei Nationale Apele Romne (ANAR). Acestia precizeaz, ntr-un comunicat de pres de miercuri, c viitura asteptat joi este a cincea venit de pe teritoriul ucrainean. Pe baza datelor primite din Ucraina, care indic cresteri moderate de niveluri si debite fat de ziua anterioar, att pe cursul superior al Prutului, ct si pe afluentii care si aduc aportul amonte de Cernuti (Ceremusul Alb si Negru), se estimeaz c se vor nregistra cresteri de niveluri si debite pe sectorul romnesc al Prutului, n amonte de acumularea Stnca Costesti, la statiile hidrometrice Oroftiana si Rduti, se arat n comunicatul citat. Specialistii afirm c, miercuri la prnz, Prutul avea un nivel de 272 de centimetri la statia hidrometric Rduti Prut, sub cota de atentie. Joi ns, prognozele arat c nivelul va urca pn la 500-520 de centimetri, aproape de dublu, nivel situat peste cota de inundatie. Specialistii ANAR afirm c viitura va fi atenuat n acumularea Stnca-Costesti, care s-a comportat foarte bine din punct de vedere tehnic pe perioada tranzitrii viiturilor anterioare. Potrivit ANAR, n acumularea de la Stnca-Costesti exist o rezerv de circa 300 de milioane de metri cubi de ap. Hidrologii subliniaz faptul c aceast viitur va avea debite mai mici dect toate cele precedente. Miercuri, Hidrologii au instituit codul portocaliu de inundatii pe sectorul Oroftiana – Rduti Prut de pe rul Prut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.