Diagnostic: catastrofa!

Agricultura vasluian este n colaps. Aceasta este concluzia desprins n urma ntlnirii dintre fermieri, parlamentari si reprezentanti ai serviciilor deconcentrate din domeniu. Evenimentul, care a avut loc ieri, a fost organizat de Camera de Comert, Industrie si Agricultur (CCIA) Vaslui si a urmrit identificarea de solutii n vederea despgubirii culturilor calamitate de ploile abundente. Rspunsul fermierilor la dezinteresul manifestat de autoritti a fost prompt: „Vom iesi n strad, pentru c suntem disperati!”

Ionel Constantin, presedintele CCIA Vaslui, a precizat c s-au fcut toate eforturile pentru ca ntlnirea s nu se transforme ntr-o disput politic. Initiatorii au dorit crearea unei platforme locale de sprijinire a sectorului agricol, n conditiile n care, n anii trecuti, n judetul Vaslui se realizau productii de exceptie. „Am invitat la discutii reprezentant i ai Directiei pentru Agricultur si Dezvoltare Rural, Agentiei de Plti si Intervent ie n Agricultur, Prefecturii Vaslui, reprezentanti ai partidelor politice. Agricultura local este n urma altor judete mai performante. Cauzele fenomenului sunt multiple: nenzestrarea cu utilaje performante, posibilitti reduse n ceea ce priveste calitatea terenurilor (deal si podis), gradul de precipitatii redus din ultimii ani. Am ajuns n situatia n care se import 80% din produsele agroalimentare, n conditiile n care fermierii romni pot produce aici aceast marf. Dorim ca problemele agriculturii vasluiene s fie nmnate ministrului de resort”, a spus Ionel Constantin.

Fermierii sunt disperati

Vasile Strungaru, reprezentantul unei societti agricole din Viisoara, a spus c a participat la dou ntlniri patronate de presedintele Romniei si… degeaba! Pe lng turism, la respectivele discutii s-au fcut promisiuni c autorittile vor avea grij de sectorul agricol. Din nefericire, agricultura a ajuns ntr-o situa- tie catastrofal, de neimaginat. „n prezent, nu ne putem achita datoriile pe inputuri. Societatea noastr a primit cu 10 miliarde de lei vechi mai putine subventii fat de anul trecut. Avem credite la bnci pe care nu le putem plti si ne asteapt falimentul. S-au luat toate subventiile, pltile complementare de la bugetul national au disprut, iar din banii europeni primim doar o parte. Subventiile la lapte si la animale s-au dus si nu mai avem nici credit agricol”, a spus Vasile Strungaru. Fermierul a adugat c jumtate din rapit s-a scuturat iar grul care nu a czut la pmnt a ncoltit n spic. Si, pentru ca dezastrul s fie total, nici 50% din motorina destinat lucrrilor agricole nu a fost preluat de fermieri, evident, tot din cauza lipsei banilor. Ion Nechifor, reprezentantul asociatiei fermierilor din zona Husi, a artat c agricultorii vin dup un an 2009 foarte greu, n prezent fiind decapitalizati. „Ne-am pus sperant e n productiile care se artau, dar avem recolte foarte mici la rapit si gru. Fermierii sunt la pmnt si vom avea probleme foarte mari. Nu reusim s ne acoperim cheltuielile, pentru a putea relua ciclul agricol. Trebuie gsite o serie de solutii, altfel o s iesim n strad, pentru c suntem disperati!”, a spus Ion Nichifor. La rndul lui, Costic Cioat, fermier din zona Negresti, a spus c a realizat o productie foarte proast la gru. Din cauza ploilor, n loc de o recolt de 5.000 kilograme de gru la hectar, s-au obtinut numai 3.000 de kilograme la hectar. „Societtile de asigurri nu despgubesc grul ncoltit. Nu mai putem ncepe cilclul agricol fr subventii de la stat”, a punctat Costic Cioat.

Agricultura, „eterna” prioritate

Doina Silistru, senator PSD de Vaslui, a spus c se vede pus n situatia de a rspunde unor probleme care nu au fost solutionate n ultimii ani. „Este foarte greu s realizezi ce ti-ai propus. Parlamentarii preiau ideile, le transform n legi, dar nu ei decid dac vor fi puse n aplicare. Strategiile sunt fcute de Guvern. Toate initiativele noastre au czut n Parlament, pentru c nu avem majoritate. mi este si jen s vin n fata dumneavoastr, pentru c stiu foarte bine prin ce treceti. Am mai avut ntlniri cu agricultorii din zona Husului, unde s-a ridicat problema despgubirilor. M-am sturat s aud c agricultura este prioritatea priorittilor si, cnd se ajunge la guvernare, se uit. Eu mi-am pus mari sperante n actualul ministru al Agriculturii, pentru a promova niste ajutoare de stat. Practic, pn la aceast or, nu s-a ntmplat nimic”, a spus Doina Silistru. Senatorul a exprimat si o alt nemultumire: „Se vrea s devenim o piat de desfacere. Noi putem produce pentru 80 milioane de persoane si nu suntem n stare s producem pentru cele 22 de milioane care au mai rmas. Sunt probleme pe care multi ori nu vreau s le nteleag, ori nu le nteleg. Este strigtor la cer”, a conchis Doina Silistru.

Plan de salvare a agriculturii

Cristian David, senator PNL de Husi, a spus c prin aceste discutii se pot identifica solutii la o problem care nu trebuie tratat politic. „Regret faptul c, la aceast ntlnire, nu sunt de fat si reprezentantii puterii. Pe de o parte, ne confruntm cu o problem de ansamblu a agriculturii si exist toate motivele s credem c putem ajunge la o solutie. ns, exist o chestiune care nu tine de voint, este vorba despre calamitti. Reactia de rspuns n cazul calamittilor cade n sarcina guvernantilor. Facem o comparatie ntre ceea ce s-a ntmplat la inundatii si ce s-a ntmplat n agricultur. La inundatii se face un demers, iar n agricultur nu se face nici un demers. Noi nu suntem ntr-un judet unde se poate face abstractie de agricultur”, a spus David. Senatorul liberal a adugat c pozitia Uniunii Europene fat de o serie de subventii nu functioneaz la Vaslui, pentru c impactul economico-social este devastator. „Dac nu stimulm un pachet de solutii, oameni importanti din agricultura acestui judet se vor vedea neputinciosi n fata unei situatii la care Guvernul este orb, surd si mut. Prezenta mea aici nu este doar o aterizare ntmpl toare, noi am ncercat s-i sprijinim pe productorii din nord-estul judetului. Acest demers a fost vzut ca unul politic. Si msura 322 este una din msurile excesiv politizate pentru clientela politic. Nou ne trebuie un plan de salvare a agriculturii vasluiene”, a conchis David.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.