Vasluienii, doborti de credite

Creditele restante „ngroap” foarte multi vasluieni si n anul 2010. ntr-o singur lun, datoriile la mprumuturile bancare n moned national au crescut cu cinci milioane de lei. Dac n luna decembrie 2009 restantele totalizau suma de 47 milioane lei, n ianuarie 2010 au srit la 52 milioane de lei. Un adevrat cosmar, n conditiile n care rata somajului se mentine la valori ridicate, iar perspectivele de relansare tin doar de discursuri.

Numrul restantierilor vasluieni la creditele bancare creste de la o lun la alta. Att clientii individuali ct si societtile din judet contabilizeaz restant e de ordinul zecilor de milioane de lei. La o privire de ansamblu a comportamentului financiar pe parcursul anului 2009 se poate trage o singur concluzie: datoriile au crescut odat cu accentuarea recesiunii din economie. Practic, „epoca de glorie” a creditelor cu buletinul s-a rzbunat pe clientii bncilor, iar rambursarea ratelor s-a transformat ntr-un adevrat cosmar. Dac la nceputul anului 2009, persoanele fizice si operatorii economici totalizau datorii la institutiile financiare de aproape 24,4 milioane de euro, n luna ianuarie 2010, suma a crescut la 52 milioane de lei. Fat de perioada similar din 2008, prpastia volumului debitelor restante la creditele n lei este si mai profund. Spre exemplu, n luna aprilie 2008, vasluienii aveau datorii la creditele contractate de aproximativ 21,3 milioane de lei. Dac pe segmentul mprumuturilor n moneda national rambursarea ratelor devine o operatiune aproape imposibil, n „arealul” valutar situatia este mult mai echilibrat. De la credite restante n valut de 10,8 milioane de lei n luna decembrie 2009, n ianuarie 2010, datoriile au sczut usor la 9,5 milioane de lei.

Vraja mprumuturilor

Explicatiile pentru care persoanele fizice si agentii economici returneaz tot mai greu banii mprumutati de la bnci sunt multiple. n primul rnd, ru platnicii se grupeaz masiv pe sectorul creditelor n lei sau valut, care s-au oferit fr nici un fel de garantii. De regul, respectivele mprumuturi au valori mici si au fost folosite pentru nevoi personale: achizitionarea de electronice, mobil, alte produse. Fr nici un fel de constngere din partea creditorilor, tot mai multe persoane nu mai respect obligatiile asumate. Contractate n special pentru cumprarea unei case, dar si pentru consum, creditele n euro, dolari americani sau franci elvetieni au devenit o povar odat cu devalorizarea leului. Pe o piat financiar extrem de volatil, clientii sau vzut bombardati cu scrisori din partea bncilor, prin care erau informati asupra cresterii costurilor la creditele aflate n executie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.