Planetariul digital din Brlad si asteapta vizitatorii

Au trecut dou luni de la inaugurarea primului planetariu digital din judetul Vaslui, situat deasupra Pavilionului Muzeal „Marcel Guguianu” din cadrul Muzeului „Vasile Prvan” Brlad. Dar, chiar si acum, conducerea muzeului se minuneaz c a reusit s cstige Proiectul „Diversificarea ofertei turistice din Romnia, n zona transfrontalier Vaslui – Soroca” si s obtin fondurile necesare ridicrii acestui obiectiv. Peste 700 de copii, tineri si adulti i-au trecut pragul si au stat n scaunele confortabile pentru a urmri imaginile proiectate. Iar faptul c un oras de talia Brladului detine un planetariu att de performant este ntr-adevr un motiv de mndrie, att pentru initiatori si autorittile locale, ct si pentru elevii care obtin anual premii la olimpiadele de astronomie.

Drumul pn aici…

Povestea planetariului din Brlad a nceput odat cu obtinerea fondurilor europene necesare unei asemenea construct ii. Proiectul a fost initiat de directorul muzeului, muzeograful Mircea Mamalauc, care s-a implicat trup si suflet pentru ca toate detaliile s fie realizate la perfectie. Totul a costat n jur de 461.000 euro fr TVA, din care 89% au provenit din fonduri PHARE iar 11% de la Consiliul Judetean. Proiectul a fost realizat prin contributia mai multor parteneri. Este vorba despre Asociatia Astronomic „Sirius” de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Brlad, Consiliul Judetean Vaslui, Consiliul Raional Soroca, Liceul Republican Universitar Real din Chisinu.

Cu ce se „mnnc” un planetariu?

Un planetariu este o constructie special amenanjat pentru simularea boltei ceresti, pentru a fi vzut asa cum este ea n realitate. Planetariul este un sistem complex format dintr-o cupol si o sal, special amenanjate, care nseamn de fapt zona echipamentelor. Aceasta, la rndul ei, este compus din dou prti: calculatoarele (Racul) si proiectoarele centrale. Ca totul s functioneze ct mai bine si fr ca vizitatorii s nghete sau s moar de cald, sala mai contine si un sistem modern de climatizare. Referindu-ne strict la planetariul din Brlad, cu ajutorul unui program numit sky explorer (asemantor cu Stellarium), aici sunt prezentate imagini cu aspectul cerului dar si filme documentare precum „Dou buctele de sticl”, „Sistemul Solar” sau „Cursa spre Pmnt”. Pentru ca cei interesati de aceste proiectii s nu se plictiseasc de aceleasi prezentri, conducerea muzeului intentioneaz s achizitioneze nc trei filme. Tot aici se pot desfsura diferite activitti stiintifice si educative destinate unei game variate de public.

Cteva informatii de natur tehnic

Constructia, de aproape sapte metri n diametru si aproape trei metri nltime, nu a fost ridicat de la zero. Conform proiectului, planetariul a fost amplasat pe terasa Extinderii Pavilionului „Marcel Guguianu”, pentru ca durata de executie si costurile de construc- tie s fie mai mici. Tehnologia nglobat aici este de ultim generatie si apartine firmei franceze RSA Cosmos, iar constructia si amplasarea echipamentelor au ntmpinat ceva dificultti. Tehnologia are riscurile ei, iar cu ct este mai avansat cu att creste si gradul de complexitate al executiei. Constructia obiectivului din Brlad s-a desfsurat n acelasi timp cu constructia planetariului din Galati si tot de ctre RSA Cosmos. Ambele sunt realizate la fel cu cel din Pitesti, care a fost ridicat ca primul planetariu digital din Rmnia, n anul 2008.

Ce rol are un planetariu?

De obicei, n lumea astronomic, planetariul este construit pe lng un Observator Astronomic. Se obisnuieste s se procedeze asa deoarece este necesar ca notiunile teoretice nvtate ntr-un planetariu s poat fi puse si n practic, la observatii astronomice directe. Astronomia este o stiint costisitoare, nu se pot obtine rezultate bune dac nu se investesc bani, timp si pasiune. Odat cu cresterea numrului de planetarii construite n Romnia, cresc si sansele trii noastre de a se ridica la nivelul trilor care detin astfel de investitii. Acestea investesc sume enorme pentru stiint si educatie prin astronomie. Iar la acest moment, Brladul se situeaz la egalitate cu marile orase din Europa si Statele Unite, mai ales c detine si un Observator Astronomic. Acesta este situat pe acoperisul Muzeului „V. Prvan” din Bulevardul Republicii si are n dotare un telescop Meade LX 200 cu diametrul oglinzii principale de 250 milimetri.

Reportajul a fost realizat cu sprijinul
muzeografului Ciprian Vntdevar, ghidul planetariului din Brlad

4 COMENTARII

  1. Si ce propui ,trogloditule?Sa se desfiinteze muzeele si sa se faca baruri?Cam asa s-a intamplat cu librariile ……..,,Numa’la foale ti-i gandul”!..Fara cultura ,un popor e condamnat sa traiasca in intuneric;sa se intoarca la stadiul de primate.Suntem totusi in mileniul trei,domnule troglodit!

  2. Mai oameni, proiectele astea se castiga cu bani dati la comisie nu cu performante. Banii se impart apoi la cei care au semnat! Chiar asa de greu este sa va dati seama? Ar trebui sa se ocupe lumea de probleme serioase! Sa vedem o statistica: cati oameni merg pe an sa viziteze muzeu? cati merg sa vada planetariul? se justifica caldura si personalul care sta acolo degeaba????

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.