Perdele… de fum

Adoptat n anul 2002, Legea perdelelor forestiere de protectie nu a produs nici un efect n judetul Vaslui. Astfel, comunittile locale din acest colt de tar au parte numai de „perdele” de promisiuni. Nu s-a plantat nici un puiet, iar proiectele ntocmite s-au pierdut n htisurile birocratiei. Menite s pun la adpost cile de comunicatie, scuturile din arbori au o utilitate economic cert: protejeaz culturile agricole, echilibreaz mediul si faciliteaz transporturile. n acest iarn, nmetii au „nghitit” numeroase drumuri. Dac am fi avut perdele forestiere de protectie, multe evenimente nedorite (decese, blocarea cu orele a persoanelor bolnave etc.) nu ar mai fi avut loc. n loc s aplice legea, autorittile prefer s organizeze aproape zilnic comitete de urgent si s livreze „pduri” de comunicate.

n anul de gratie 2002, pe 15 mai, Parlamentul Romniei adopta Legea nr. 289 privind perdelele forestiere de protectie. Un act normativ complex, care punea la punct un sistem de mpduriri de-a lungul arterelor rutiere nationale. Pe lng protectia mediului, perdelele au un rol vital n protejarea infrastructurii de comunicat ii. n zonele sensibile, unde de regul se ntroienesc anumite segmente de drum, „scuturile” naturale formate din arbori ar nlocui cu succes parazpezile sau paravnturile, care… lipsesc cu desvrsire. Din nefericire, autorittile care ar fi trebuit s se implice n realizarea obiectivelor stabilite prin lege nu au plantat nici un puiet, iar rezultatele sunt pe msur. n fiecare iarn, numeroase ci de transport sunt blocate de sulurile de zpad, n timp ce, vara, majoritatea culturilor agricole sunt calamitate de secet. Este o realitate dur, care l cost scump pe fiecare contribuabil. Resurse financiare importante care ar fi trebuit orientate spre dezvoltare s-au risipit, n fiecare an, inutil.

Legi sunt, cazmale nu!

Desi sunt vitale n lupta mpotriva secetei, a procesului de desertificare si, n timpul iernii, protejeaz drumurile de zpezile abundente, de la aparitia Legii nr. 289/2002, nu s-a plantat nici un hectar de vegetatie. Potrivit actului normativ, obiectivul fundamental este realizarea sistemul national al perdelelor de protectie, inclusiv de-a lungul cilor de comunicatie din toat tar. Este vorba de lucrri concepute a se realiza pe areale foarte ntinse, n vederea atenurii schimbrilor climatice de la nivel regional si global. Singurele perdele forestiere existente n judetul Vaslui au fost nfiintate ntre anii 1993 – 1996, n baza Legii nr. 18. La vremea respectiv, initiativa executrii lucrrilor a apartinut Directiei pentru Agricultur si Dezvoltare Rural Vaslui, fondurile pentru realizarea investitiilor fiind asigurate de la bugetul de stat. Astfel, n zonele Ggesti, Murgeni si Flciu au fost nfiintate 150 hectare de perdele forestiere cu o ltime de 25 de metri, care protejeaz aproximativ 5.000 hectare de teren agricol. Ion Drgan, coordonatorul Inspectiei Silvice si de Vntoare Vaslui, a precizat c, la nivelul judetului Vaslui, au fost ntocmite proiecte pentru nfiintarea de perdele forestiere n unele zone „sensibile” situate pe drumurile judetene. Respectivele planuri nu au mai fost puse n practic, pentru c nu a fost ntocmit o metodologie exact n vederea despgubirii terenurilor. „O parte din proprietarii de teren au dorit despgubiri directe si foarte putini au preferat ca, dup sapte ani, s preia n proprietate suprafetele mp- durite. Perdelele au un rol de protectie mpotriva viscolului, a nisipurilor zburtoare si a vnturilor care aduc secet, cum ar fi zona Flciu, Vutcani etc.”, a explicat Drgan.

Si pdure, si produse agricole

n Legea nr. 46/2008 – Codul Silvic, sunt prevzute o serie de facilitti pentru detintorii de terenuri agricole care si dau acceptul ca pe o parte (de regul o fsie) din terenul pe care l detin s fie nfiintate perdele forestiere. Pe lng faptul c rmn n continuare proprietari pe terenul respectiv si pe pdurea pe care statul o nfiintaz n mod gratuit, ei mai beneficiaz si de contravaloare recoltei agricole pe care ar fi obtinut-o pe respectivele terenuri. Potrivit specialistilor, aceast prevedere legal este mai avantajoas dect renta viager, care a fost n vigoare pn la sfrsitul anului trecut. n plus, tot n noul Cod Silvic este prevzut administrarea perdelelor forestiere prin structurile silvice ale statului cu fonduri de la bugetul de stat, proprietarul nesuportnd nici un fel de cheltuial cu ntretinerea.

1 COMENTARIU

  1. legea din 2002 e a PSD-ului,partid „neo-” si nu mai e valabila. acum suntem sub umbrela PDL-ului; ne-ar trebui perdele de sticle,navete si pahare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.