Jefuirea papusilor

Guvernul intentioneaz s taie alocatiile de stat pentru copiii care provin din familii nstrite. Noul proiect de lege al alocatiilor este n lucru la Ministerul Muncii si urmeaz s intre n vigoare din 2011. Pentru moment, nu a fost fixat un plafon de la care s fie eliminate alocatiile, iar discutiile pe aceast tem sunt deschise. Cu vil si cu masin „tare” n curte, copiii vor rmne fr bani de haine pentru ppusi. Potrivit legislatiei n vigoare, alocatia reprezint un drept universal, care nu poate fi conditionat de nici un venit.

Guvernul intentioneaz s umble si la alocatiile copiilor. Dup ce salariile au fost „modernizate” iar pensiile sunt ca si „rezolvate” a venit rndul prestatiior sociale. De aceast dat, n vizorul Ministerului Muncii au intrat copiii proveniti din familiile bogate, care, n opinia guvernantilor, nu ar avea nevoie de cei 42 de lei primiti de la stat. Mihai Seitan, ministrul Muncii, a anuntat c alocatiile de stat nu vor mai fi acordate pe viitor copiilor care provin din familii cu venituri mari. Noua „filosofie social” a Guvernului Boc este dezvoltat n cadrul unui proiect de act normativ aflat n lucru la Ministerul Muncii, care va intra n vigoare ncepnd cu 2011. Pentru plata alocatiei de stat exist un anumit buget n care ministerul trebuie s se ncadreze, iar pe de alt parte, programul de guvernare prevede majorarea alocatiei de stat pentru copii, lucru care nu ar mai fi posibil. Tocmai de aceea se analizeaz posibilitatea neacordrii alocatiei pentru copiii care provin din familii nstrite, astfel nct s poat fi majorat cuantumul alocatiei primite de copiii care provin din familiile srace. Dup declaratia ministrului Muncii, premierul Emil Boc a fcut o corectie, artnd c alocatiile nu vor fi eliminate, ci doar reduse.

Sraci si bogati

Dincolo de elanul de tip comunist, de care tocmai am crezut c am scpat, suprimarea alocatiilor este n flagrant contradictie cu legislatia national. Practic, prin initiativa Ministerului Muncii, drepturile copiilor nu mai sunt luate n considerare. Cum alocatia este un drept acordat strict copilului, acesta nu are nicio legtur cu veniturile printilor, pe baza crora ar urma s se fac departajarea. Oficialii nu au precizat concret cum se va face departajarea dintre familiile bogate si srace si nu a fost fixat un plafon de la care s se elimine alocatiile pentru copii. Mai mult, n actualele conditii economice, nivelul de prosperitate al unei familii se poate schimba de la o lun la alta. Astfel, dac ntr-o anumit perioad printii aduc la bugetul propriu o anumit sum, somajul, scderile de venituri etc. pot diminua aceste resurse. n acest mod, ar trebui nfiintate echipe speciale care s monitorizeze starea material a familiilor, pentru care se va lua decizia eliminrii alocatiilor. „Copiii trebuie s aib toti drepturi egale, indiferent de veniturile printilor. n acest fel, ncepe discriminarea copilului din burta mamei. Tu esti bogat, treci ntr-o parte! Tu esti srac, treci n alt parte! Vor avea de cstigat cei care stau sub copaci si beau banii din alocatii, fr s cumpere mcar un caiet. Pentru un copil sunt acelasi cheltuieli. Este o prostie eliminarea alocatiilor!”, este de prere o vasluianc.

n judetul Vaslui sunt 87.793 de alocatii

Potrivit datelor Agentiei Judetene de Prestatii Sociale Vaslui, la aceast dat, n judetul Vaslui sunt n plat 87.793 de alocatii de stat. Aceste prestatii sociale sunt aferente copiilor cu vrsta cuprins ntre 2 si peste 18 ani (n cazul tinerilor care mplinesc 18 ani, dar contiun studiile liceale). Suma total achitat beneficiarilor de alocatie de stat pentru o singur lun se ridic la suma de 3.803.292 lei. Modalittile de plat a prestatiei sociale sunt multiple: prin intermediul serviciilor postale sau n conturile descchise la bncile comerciale. n prezent, la nivel national, de alocatia de stat pentru copii 0 – 18 (19) ani beneficiaz un numr de aproximativ 3,9 milioane de copii.

3 COMENTARII

  1. eu am un venit modest si doi copii ,dar nu asi vrea ca statul sa ia bani de la un alt copil fie el si de bogatas si sa-i dea copilului meu .este dreptul oricarui copil prin lege !!!!! luati din afacerile murdare ale mai marilor nostri ! efectul cauzei va fi cresterea nr .de copii in familiile sarace si de romi !!!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.