Faliment in educatie

Nervi ntinsi la maximum, critici acide la adresa Guvernului Boc, blbieli contabile si aruncarea pisicii moarte dintr-o curte ntr-alta. Asa s-ar putea caracteriza pe scurt ntlnirea de ieri dintre reprezentantii administratiei locale brldene, ai Inspectoratului Scolar Judetean si ai Directiei Finantelor Publice, pe de o parte, si conducerile tuturor unittilor de nvtmnt din localitate, pe de alta. Pus n situatia de a da explicatii profesorilor, n conditiile n care 200 de dascli brldeni vor rmne fr slujbe, primarul Constantin Constantinescu a precizat c acest lucru se datoreaz subfinantrii sistemului de nvtmnt. Concret, edilul Brladului a mentionat c, „dintr-o semntur din pix” Guvernul Boc a vduvit nvtmntul vasluian de 97 de miliarde de lei vechi. Din aceast sum, 52 de miliarde de lei au fost luati numai Brladului, iar restul din ntreg judetul.

ntlnirea dintre cele dou prti s-a consumat n sala mic a Casei de Cultur din Brlad, ieri, de la ora 11.00. Initiativa a apartinut primarului Brladului, Constantin Constantinescu, cel care avea s demonstreze c este un adevrat strateg (ce-i drept n stil propriu) n dezamorsarea conflictelor. Cum ultimele contre ntre acesta si profesori erau la un pas de a degenera, edilul sef a adus n fata reprezentantilor dasclilor pe adevratii factori de decizie n privina alocrii salariilor. Prin urmare, au „dat raportul” reprezentanti ai Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui si ai Directiei Generale a Finantelor Publice Vaslui. Primarul a venit nsotit de directorul Primriei, Constantin Ciobanu, si de contabilul sef al institutiei, Mariana Nit.

Pixul criminal

De la bun nceput edilul sef al Brladului si-a anuntat intentia categoric de a fi cel ce conduce lucrrile. Cu anumite mentiuni. Suficient de picante, a spus el, pentru a deschide „Cutia Pandorei”. „Am convocat aceast ntlnire, n primul rnd pentru a ne ntelege asupra unui aspect foarte simplu. Primria este doar un simplu vehicul n alocarea salariilor profesorilor! Att! Fac aceast precizare ntruct am auzit prin oras tot felul de zvonuri, potrivit crorar primarul orasului, adic eu, sau nu mai stiu cine din Primrie nu vrea s le dea profesorilor salariile integrale. S v fie clar! Cti bani primim, n baza actelor normatice n vigoare, att v dm. Domnu’ de la Finante e aici si v poate confirma c salariile vi le luati asa cum v-am spus eu, adic prin decizia semnat de seful Directiei de Finante Vaslui. Nu v-am chemat s v cert, sub nicio form, dar ntelegeti-m c nici eu nu mai pot tolera prea mult. Tot rul s-a fcut dintr-o semntur din pix”, a spus, iritat, primarul Constantinescu.

Titi e cu profii!

Pentru a se face mai bine nteles, Constantinescu avea s scoat din „Cutia Pandorei”, la un moment dat, cea mai rea dintre vesti: din Brlad vor pleca acas, anul acesta, 200 de profesori. De ce? A explicat tot el: „S vedeti c eu rezist! Dar oare ct mai pot rezista? Si v explic. Anul acesta Guvernul Boc (si a pus un accent grav pe numele primului ministru, n.r.) a vduvit nvtmntul vasluian de 97 de miliarde de lei vechi. Atentie acum! Din aceast sum, 52 de miliarde de lei au fost luati numai Brladului, iar restul din ntreg judetul. Repet: pentru a cta oar Brladul e nevoit s suporte palmele Guvernului? Iar acest lucru pe mine m deranjeaz foarte tare, de multi ani, n conditiile n care elita nvtmntului judetean pleac de la Brlad”, a tunat sia fulgerat primarul. De aici a aprut un adev rat val de nemultumiri, mai ales c primarul a fcut apel la toti cei prezenti s nteleag dou stri de fapt de necontestat: nu el d salariile si nici nu le decide cuantumul. Sa spus la un moment dat c aproape 200 de dascli vor trebui s si ncheie activitatea didactic n conditiile actualei finantri a procesului educa- tional. Iar rbufnirea a venit din partea liderului de sindicat al profesorilor din Brlad, Mircea Marinescu. „Cu sigurant va avea si sindicatul un cuvnt greu de spus, n acest sens. ns, trebuie spus si c nu vom fi de acord cu msurile luate”, a spus Marinescu.

198 elevi, topiti n acte

Cnd toat lumea se astepta ca ntlnirea s nu poat fi mai animat dect fusese pn la acel moment, o alt remarc a primarului Brladului avea s scoat la iveal, fr a mentiona un vinovat concret, lipsa de profesionalism a unor oameni pltiti din bani publici. Pe scurt, e vorba despre stabilirea mprejurrilor n care, pur si simplu, s-au „volatilizat” peste noapte 198 de elevi de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Brlad. Concret, fiecare unitate de nvtmnt si primes te banii de salarii n func- tie de cti elevi are nscrisi. Liceul n cauz a prezentat Primriei Brlad 1.185 de elevi. Primria a prezentat Inspectoratului Scolar un anumit numr, inspectratul Directiei de Finante un anumit numr, pentru ca, n final, liceul s primeasc bani ca si cnd ar avea nscrisi doar… 981 de elevi. Unde e greseala? S-au ntrebat, n primul rnd, cei de la liceu. Rspunsul primit de acestia a fost ct se poate de hilar: nicieri. Si totusi, unde sau ascuns elevii? Din nou, hilarul iese la iveala: diferenta a fost trecut de la capitolul „tehnologic pe unitate” la capitolul „tehnologic pe oras”. Pentru c cei 198 de elevi studiau n cadrul ramurei tehnologice de la „Eminescu”. Calculnd, aflm c tot lipsesc 6 elevi. „Trecnd pe la toate institutiile am aflat c, n ciuda faptului c noi am raportat corect numrul de elevi, respectiv numrul real, am primit finantarea doar pentru 981. Am ntrebat peste tot si toat lumea prea a avea aceeasi situatie cu cea pe care am raportat-o. Dar a aprut aceast situatie”, a spus profesorul Jenic Durchi, directorului Liceului „Eminescu”. Vizibil „sensibilizati” de raportul lui Durchi, n fata audientei aveau s se njoseasc contabilul sef al Prim riei Brlad, Mariana Nit, si reprezentantul DGFP Vaslui. Practic, cei doi si-au scos frumos dosarele si au ncercat s i demonstreze lui Durchi, pe rnd, c fiecare are o situatie a elevilor de la „Eminescu”. Din pcate, la fiecare figura cu totul altceva, fat de situatiile pe care le aveau cei de la liceu si cei de la ISJ Vaslui. „Noi am prezentat o situatie, aceeasi care se afl si la Inspectorat. Finantele au primit altceva. Greseala cred c e de la Primria Brlad, pentru c altfel nu se explic”, a conchis Durchi.

10 COMENTARII

  1. Si iar revin la tanti Ignat care se ratoia la directori ca de ce au dat 66% din al 13-lea cand ea nu a luat ; pentru ca este un drept al salariatilor , de aia ; si poate nu a auzit ca Boc a spus ca nu ajung salariile la profesori din cauza contabililor care au calculat gresit . Pai cum tanti Ignat ai calculat gresit si acum mai vrei si al 13-lea salar ?

  2. Si asta ca se iau bani de la rural si se dau la urban nu o inteleg , ori e finantarea pe elev ori nu , sau astia de la tara sunt mai prosti , pot sa stea cu clase de 33-35 de elevi si la oras si 18-20 ca le da bani de la tara si sa plateasca si 2-3 milioane pe naveta din salariul lor .

  3. Ignat aia sau cum o cheama da ea verdicte ca sa nu se plateasca naveta profesorilor si sa nu se plateasca drepturile castigate in instanta , e judecator cumva ? – nu stiu sa se fi schimbat legea – sa trimita scris la scoli ca nu se mai plateste naveta si nici hotararile judecatoresti sa spuna conform carei legi si sa semneze , ca din gura ordine date asa ne-am saturat!

  4. Ignat aia sau cum o chiama da ea verdicte ca sa nu se plateasca naveta profesorilor si sa nu se plateasca drepturile castigate in instanta , e judecator cumva ? – nu stiu sa se fi schimbat legea – sa trimita scris la scoli ca nu se mai plateste naveta si nici hotararile judecatoresti sa spuna conform carei legi si sa semneze , ca din gura ordine date asa ne-am saturat!

  5. BA POLITICIENI DE DOI BANI CE VA FACE OMUL DACA VA FI DAT AFARA? DIN CE TRAIESTE? AVETI VREO ALTERNATIVA ? PUTETI SA-L AJUTATI CU CEVA? FEREASCA…………
    FERASCA……………. FERASCA BUNUL DUMNEZEU VOR ZBURA TOT CE AU AGONISIT BOGATII SI VOI TOTI POLITICIENII VETI PLATI PENTRU TOT CEIA CE S-A INTAMPLAT IN TARA DUPA 1989 NU ATI STIUT DECAT PUTERE SI BANI DE OMUL DE RAND NU V-A INTERESAT SI NICI NU VA INTERESEAZA ( CINE CREDEA CA V-A CADEA CEAUSESCU VREODATA CU 5 MILIOANE DE MEMBRII DE PARTID + FAMILIILE LOR) ?

  6. Lipsesc 198 elevi? sa dea durchi afara 198 elevi si sa ii educe primaria… sa vedem iese scandal sau nu? pai daca primesc fonduri pentru 981 elevi atunci 981 sa aiba … nu???

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.