Zeci de mii de hectare de culturi agricole calamitate si miliarde de lei vechi pagube. Acesta este bilantul dramatic al gerului nprasnic care s-a abtut asupra judetului Vaslui, la sfrsitul lunii ianuarie. Au fost afectate grav 41.688 de hectare cu gru, rapit orz etc., pierderile totale ridicnduse la 51.329.244 lei. Dup ce au fost dijmuiti sever de seceta din 2009, fermierii sunt obligati s treac din nou prin calvarul ntocmirii si depunerii dosarelor de daun. Pentru ca dezndejdea s fie total, actuala legislatie prevede niste termene extrem de scurte pentru constatarea gradului de calamitare a plantelor. Mai mult, pentru c despgubirile pentru secet nu au ajuns nici acum n teritoriu, sunt toate sansele ca efortul agricultorilor s fie n zadar.
Dup bucuria ninsorilor bogate din ultimele sptmni, fermierii vasluieni au fost loviti din nou de dezastru. Cele cinci zile de ger sever cu care s-a confruntat judetul nostru au calamitat grav culturile agricole sem- nate n toamna anului trecut. Cu temperaturi record de minus 30 de grade la sol si de minus 19 – minus 26 grade n perioada 23 – 28 ianuarie, plantele au fost afectate iremediabil. Din informatiile transmise din teritoriu ctre Directia pentru Agricultur si Dezvoltare Rural (DADR) Vaslui, toate culturile de pioase au suferit grav de pe urma temperaturilor polare. Este vorba despre culturile de gru, rapit, orz, orzoic, dar nici plantatiile de vit de vie si pomi fructiferi nu au fost iertate. Gigel Crudu, purttorul de cuvnt al DADR Vaslui, a precizat c nivelul de dunare la culturile agricole a fost influentat de mai multi factori: grosimea stratului de zpad de pe respectivele parcele, stadiul de vegetat ie al plantelor si hibridul care a fost folosit la nsmntri. Practic, conform primelor date estimative, gradul de dunare al culturilor este de peste 50%. „Din centralizarea proceselor verbale si constatare a pagubelor ntocmite de comisiile locale stabilite prin Ordinul Prefectului si nregistrate la DADR pn la data de 2 februarie, rezult o suprafat afectat de 41.688 hectare”, a spus Gigel Crudu. Potrivit datelor furnizate de ctre DADR Vaslui, temperaturile extreme au calamitat 29.451 hectare cu gru, 10.845 hectare cu rapit, 1.055 hectare cu vit-de-vie si 377 hectare cu orz. Valoarea total a pierderilor provocate de ger culturilor agricole este estimat la suma de 51.329.244 lei.
Dosare contra cronometru
Confruntati cu pagube imense, lucrtorii din agricultura vasluian au nceput s adune primele date din teren. Conform prevederilor legale, la 48 de ore de la producerea fenomenului extrem de temperaturi sczute, fermierii trebuie s fac nstiintare ctre primriile rurale de care apartin. „n trei zile de la producerea fenomenului, autoritt ile trebuie s convoace comisiile locale pentru constatarea pagubelor din teren. Dup finalizarea analizei la fata locului, se ntocmesc dosare de daun, care trebuie transmise la DADR n cinci zile de la finalizarea documentatiilor”, a precizat Gigel Crudu. O problem dificil pentru lucrtorii din agricultur este constatarea gradului de dunare la culturile agricole. Att n cazul nghetului, ct si al secetei, termenul de nregistrare pentru calamitti este foarte scurt si, practic, nu se poate constata att repede efectele fenomenelor meteo extreme.
nghetul, precedat de secet
Seceta de anul trecut a afectat grav potentialul agricol al judetului Vaslui. Dup mai multi ani cu deficite considerabile de ap n sol, lipsa precipitatiilor din prim- vara anului 2009 au prevestit dezastrul. Odat cu primele semnale de persistent a secetei excesive, conducerea DADR a fcut mai multe inform ri ministerului de resort cu privire la pagubele nregistrate de fermieri. Inform rile au fost nsotite de date exacte privind suprafet ele agricole care au avut cel mai mult de suferit, precum si de valoarea total a pierderilor. Tot acest efort logistic si uman a avut scopul de a convinge factorii de decizie de la nivelul Ministerului Agriculturii s promoveze un proiect de hotrre de guvern n vederea declarrii judet ului Vaslui ca zon calamitat. De asemenea, s-a ntocmit si situatia centralizatoare cu suprafetele afectate si necesarul de fonduri pentru fiecare fermier n parte. Potrivit ultimei note transmise ctre ministerul de resort, la nivelul judetului Vaslui au fost afectate de secet 247.958 hectare, din care 92.000 hectare sunt asigurate. DADR Vaslui a finalizat si transmis la Bucuresti dosarele de calamitate pentru o suprafat de aproximativ 70.282 hectare. Potrivit acelorasi date, valoarea total a pierderilor nregistrate ca urmare a secetei severe din anul trecut se ridic la suma de 34.671.115 lei.
vezi sa nu… nu te depagubeste nimeni, nu-ti nimeni nimic , desi exista legislatie in Romanica noastra cu privire la despagubiri in caz de seceta, din 20 ha cultivate cu porumb anul trecut am ajuns sa cumpar porumb sa-mi intretin animalele,desi au fost asigurate culturile.pe valea prutului nu a ploat deloc nici lucerna nu s-a facut anul trecut….anul acesta am 20ha de grau si jur ca nu mai asigur nimic niciodata,mai bine dau de pomana banii cu care asigur.