Sansa prefectului Iftimoaei

Zilele trec si Csaba Levente Szekely, udemeristul nominalizat pentru functia de prefect al judetului, nu mai ajunge la Vaslui. ntrzierea rezolvrii acestei „simple formalitti” – pentru c astfel era catalogat problema la nivelul clasei politice – impune analizarea mai atent a evenimetelor din ultima perioad. Puse cap la cap, cteva „coincidente” fericite indic un alt deznodmnt dect cel anuntat. Conform acestui nou scenariu, sansele ca membrul UDMR s vin la Vaslui scad considerabil, n timp ce sansele ca Ciprian Iftimoaei s si continue mandatul de prefect sunt din ce n ce mai mari. Argumentele n favoarea acestei afirmatii sunt multiple, conturnd din ce n ce mai clar ipoteza c UDMR a renuntat la postul de prefect al judetului.

Semnalul c venirea unui membru al UDMR n fruntea Prefecturii Vaslui nu mai este sut la sut o certitudine a fost dat la mijlocul acestei sptmni. Miercuri, unul dintre liderii marcanti ai UDMR, Gyorgy Frunda, a declarat, la Realitatea TV, c situatia de la Vaslui, judet n care Uniunea a obtinut postul de prefect, este n continuare analizat n snul formatiunii. Una dintre problemele identificat de senatorul mentionat este numrul mic de etnici maghiari din judetul Vaslui. Ultimul recensmnt al populatiei, realizat n luna martie 2002, a evidentiat faptul c n judetul Vaslui triau, n acel an, doar 87 de etnici maghiari. Chiar si asa, Uniunea prea dispus s treac peste criteriul invocat la negocierile cu PD-L, respectiv existenta unei comunitti de minim 4% etnici maghiari n judetele n care urmau s vin prefecti UDMR. Totusi, Csaba Levente Szekely nu a venit nici atunci, si nici acum nu d semne c s-ar grbi s vin. De ce?
Astfel, ajungem la al doilea argument: s-a spus, pe bun dreptate, c ntrzierea numirii lui Csaba Levente Szekely se datoreaz faptului c nu are calitatea de functionar public. Reamintim cititorilor, n prezent, el este director adjunct al DSVSA Galati. Pe de alt parte, dac se dorea ca acesta s ajung la Vaslui, UDMR si PD-L puteau rezolva extrem de repede acest aspect. Astzi era fcut functionat public, mine… prefect! Totusi, n cazul lui Szekely, nici asta nu s-a ntmplat. Premierul Emil Boc nu a semnat nici miercurea trecut, n cadrul sedintei de guvern, ordinul de numire pentru Csaba Levente Szekely, ceea ce face ca udemeristul s fie singurul prefect fr prefectur din garnitura care a revenit UDMR-ului. Reamintim c negocierile cu PD-L au fost fcute pe un „pachet” din care fceau parte, pe lng ministri si secretari de stat, si cinci prefecti si zece subprefecti. n prezent, 14 din cei 15 prefecti si subprefecti si-au luat posturile n primire. Toti, mai putin Levente.
Un alt eveniment care contureaz scenariul ntrzierii pn la disparitie a udemeristului din peisajul administrativ al judetului Vaslui s-a petrecut pe 21 ianuarie. Joi, prefectul judetului Bacu a fost chemat urgent la Bucuresti. Din datele pe care le detinem, motivul acestei convocri inopinate a fost analizarea posibilittii de a da UDMR-ului un post de subprefect n Bacu, judet n care comunitatea maghiar are n jur de 10% din totalul populatiei. Dac Uniunea va primi un subprefect n judetul vecin, automat, postul de prefect al judetului Vaslui se va ntoarce la PD-L, desi fusese doar teoretic pierdut.
n sfrsit, un alt argument, deloc de neglijat pentru scenariul pe care l-am prezentat, este numrul mare de posturi de conducere al unor institutii publice centrale.

Sracul UDRM bogat…

Presedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, la mijlocul acestei sptmni, c Uniunii i va reveni conducerea unui numr de peste 12 institutii publice, printre care Garda Financiar, Garda de Mediu, Inspectoratul de Stat n Constructii si Compania National „Apele Romne”, ns formatiunea nu a fcut nc nominalizri pentru aceste functii. Potrivit lui Hunor, UDMR a negociat, n cadrul coalitiei de guvernare, si pstrarea n functie a unor conductori de institutii. Astfel de situatii au fost la Editura Didactic si Pedagogic, unde Uniunea l va mentine n functie pe Dane Karoly Andras, care a condus editura din anul 2005, precum si la Departamentul pentru Relatii Interetnice, condus de foarte multi ani de Marko Attila. „Am spus c rmn la noi si ei (reprezentantii PDL, n.r.) au acceptat o ntelegere mai veche”, a explicat el.
Negocierile din cadrul coalitiei s-au fcut n functie de reprezentarea fiecrei prti n cadrul acestei coalitii, UDMR revenindu-i 12,8-13 la sut. „Din acest punct de vedere, si ministrii si secretarii de stat si toate functiile care sunt politice au fost discutate n acesti termeni. Dac se mai fac niste corectii, niste nuantri din punct de vedere politic, asta e altceva”, a explicat Kelemen Hunor, care a mai precizat c discutiile dintre partenerii de coalitie privind repartizarea functiilor vor fi finalizate la nceputul acestei sptmni, inclusiv cele referitoare la functiile de adjunct n institutiile descentralizate. Abia dup ce toate aceste probleme vor fi clarificate, presedintii Marko Bela si Emil Boc vor semna un acord n care s fie consemnate toate aspectele negociate.
Evident, mult timp nu mai este si, dintre toti, cel mai putin are Csaba Levente Szekely. Din acest lant complex de negocieri, el este singurul care nu a cstigat nimic concret. Si, pe msur ce sansele lui de ajunge la Vaslui scad vertiginos, sansele lui Ciprian Iftimoaei de a-si continua mandatul cresc. Altfel spus, orice argument potrivnic lui Levente este o bil alb n contul prefectului sprijinit de PD-L Vaslui. Si, pentru c veni vorba de pedelistii vasluieni, este important de mentionat faptul c deputatii Dragos Iftime si Dan Marian sunt n continuare destul de nencreztori n sansa pstrrii postului de prefect de ctre PD-L Vaslui. Dac este s-i ascultm pe cei doi, rmnerea lui Iftimoaei n functia de prefect este o cauz pierdut.

Speranta moare ultima

„Asa cum am mai declarat si n alte interventii, mi desfsor activitatea ca si cum as avea la dispozitie cel putin doi-trei ani de mandat de aici ncolo. Cnd spun acest lucru, de fapt spun c nu mi desfsor activitatea ntr-un mod mecanic, cu detasarea omului care nu mai face multi purici n institutia n care lucreaz. Dimpotriv, unele din proiectele la care lucrez vor prinde contur n perioada urmtoare. Sper c perceptia este bi-dimensional, adic nu pleac numai de la mine prin raportare la institutii si restul judetului, ci si invers. Multi dintre colegii si colaboratorii mei consider c numirea unui prefect din afara judetului nostru este nc o glum. n ceea ce m priveste, am speranta c voi putea continua s lucrez alturi de colegii mei din Prefectur, cu mentiunea c au fost cteva nopti agitate, din cauza paginilor lecturate din ziarele locale.” – Ciprian Iftimoaei, prefectul judetului Vaslui.

4 COMENTARII

  1. sansa lui ? dar sansa noastra a salariatilor, care trebuie sa suportam politrucii ? …. politrucii lui iftimoaie si marean, ca ai lui mihalachi sunt pe faras

  2. Avem un prefect foarte serios.A sosit pe,,flac?ra violet,,?? nu-l vad? nimeni nici m?car Romic?.Nici PRM nici PDSR nu au ?anse s?-l vad?.M?i,m?i..unde-s banii Vasluienilor?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.