Profilaxie stomatologica cu… durere de dinti

Profilaxia stomatologic este un concept aproape nul n tara noastr, iar la Vaslui situatia este si mai grav. Aceasta pentru c sumele alocate lunar medicilor se ncadreaz doar ntre 989 lei si 1.855 lei. Raportat la populatie, specialistii sunt extrem de putini, iar cu banii pe care i primesc pentru preventi nu pot asigura dect cteva servicii de urgente, unui numr extrem de redus de persoane. Apelul medicilor dentisti lansat anul trecut, prin care se cerea ncadrarea profilaxiei dentare ntr-un program de sntate finantat de Ministerul Snttii, a rmas fr rspuns, chiar dac actualul ministru continu politica prin care, cel putin la nivel oratoric, profilaxia bolilor este pus n prim plan.

Legile snttii promoveaz preventia pe diferite segmente medicale, sntatea dintilor rmnnd unul din subiectele omise. Chiar dac n luna noiembrie 2009 Colegiul Medicilor Dentisti din Romnia cerea cu insistent introducerea profilaxiei dentare ntr-un program de sntate finantat de Ministerul Snttii, stomatologii au rmas uitati.. Asa se face c sumele acordate prin contracte pentru preventie stomatologic au rmas aproximativ cele de acum doi sau trei ani. Mai exact, un medic stomatolog primeste lunar de la Casa Judetean de Asigurri de Sntate (CJAS) sume cuprinse ntre 989 si 1.855 lei. Din acesti bani trebuie s asigure gratuit urgentele, consultatiile copiilor, ale tinerilor care urmeaz o form de nvtmnt si a veteranilor de rzboi. n trimestrul I al anului 2010, CJAS Vaslui are ncheiate 74 de contracte cu 84 de medici dentisti. Dintre acestia 49 sunt medici stomatologi fr grad profesional, 27 sunt medici specialisti, si 8 sunt medici primari. Bugetul alocat trimestrului I al acestui an este de 298.000 lei, cu o medie lunar de 99.333,33 lei pe total medici. n functie de gradul medicului suma lunar alocat este 989 lei pe lun pentru fiecare din cei 42 de doctori stomatologi fr grad profesional care lucreaz n mediul urban, cte 1.237 lei pe lun pentru fiecare dintre cei 25 de medici stomatologi specialisti din urban si cte 1.484 lei pentru fiecare din cei 8 medici stomatologi primari din urban. Specialistii din mediul rural primesc ceva mai mult: cte 1.608 lei cei 7 medici specialisti fr grad profesional si cte 1.855 lei cei doi medici specialisti, precizeaz Maria Vlasici, presedintele CJAS Vaslui. Pentru a avea o viziune clar asupra serviciilor oferite ntro lun din banii pe care un medic i primes te de la CJAS, avem si exemplul unui medic care n luna noiembrie a avut la dispozitie suma de 1.690,29 lei. Cele mai multe tratamente au fost oferite copiilor si tinerilor cu vrste sub 18 ani. Raportarea prevede 9 tratamente carii la 4 persoane, 5 pansamente calmante, la 3 persoane, 9 coafaje la 4 persoane, 8 obturatii la 5 persoane, 7 tratamente ale parodontite, la tot attea persoane, 2 servicii de detartaj, 2 extractii la o persoan. De remarcat c unei persoane i s-au putut aplica si mai multe proceduri, astfel nct numrul beneficiarilor nu depseste 10 persoane. La persoane peste 18 ani medicul respectiv a realizat 14 extractii alveoloplastice la o singur persoan. Si asta n conditiile n care numrul celor care au nevoie de dentist este cu mult mai mare.

Dantura bolnav genereaz boli

Consecintele unei danturi nesntoase sunt multe, fr a putea stabili o scar ierarhic a grvittii lor. n primul rnd este starea de disconfort dat de aspectul dintilor si de mirosul neplcut. Si mai grav este c lipsa unui tratament medical stomatologic corespunztor poate favoriza aparitia mai multor boli. Astfel pot aprea probleme la nivel local, gingivite, abcese, sau asa-numitele boli de focar care pot fi de la sinuzite de cauz dentar si boli renale, pn la boli grave de inim, cum ar fi endocardita bacterian. Problemele dentare duc si la o masticatie defectuoas care oblig la eliminarea din dieta zilnic a unor alimente, a fructelor si legumelor, fapt ce se rsfrnge negativ asupra snttii aparatului digestiv si, implicit, asupra ntregului organism, enumer un medic dentist problemele ce pot aprea datorit unei danturi netratate. Teoria de baz a reformei din sntate, declarat si de fostii, dar si de actualul ministru, este preventia si nu tratarea efectelor. ns cu asa buget alocat profilaxiei stomatologice nu-ti rmne dect s zici ca btrnii de la tar: Teoria ca teoria, dar practica ne omoar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.