Mai putine infractiuni la frontiera de est

Anul trecut a fost caracterizat de conducerea Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontier (IJPF) Vaslui drept o perioad de acumulri calitative n planul organizrii si executrii misiunilor specifice, n care s-au depus eforturi deosebite pentru ndeplinirea atributiilor la toate nivelurile si realizarea standardelor de calitate n domeniile ce revin politiei de frontier – controlul frontierelor si cooperarea politieneasc – n vederea realizrii obiectivului strategic national de aderare la spatiul Schengen, se precizeaz ntr-un comunicat remis de Biroul de pres al IJPF.

Cei mai solicitati au fost lucrtorii Politiei judiciare din cadrul Inspectoratului, care au desfsurat activitti specifice muncii de cercetare penal n nu mai putin de 172 de lucrri si cauze penale, toate cu autori cunoscuti, fiind cercetate 237 persoane (cetteni romni si strini). 62 dintre lucr rile si cauzele penale instrumentate de ofiterii IJPF au fost solutionate cu referat de terminare a urmririi penale; 43 cu scoatere de sub urmrire penal cu aplicarea articolului 181; 9 cu nenceperea urmririi penale; 44 cu referat de declinare a competentei. De asemenea, la sfrsitul anului erau n curs de solutionare 14 lucrri penale n care sunt cercetate 15 persoane. Nu au fost cazuri de schimbri de solutii sau de restituire a dosarelor naintate la organele de parchet n vederea completrii cercetrilor, iar probatoriile administrate n dosarele de urmrire penal au rezolvat fondul dosarului, ocazie cu care n toate dosarele penale naintate ctre Parchete pentru confirmarea nceperii urm- ririi penale, aceasta a fost confirmat, se precizeaz n comunicatul IJPF Vaslui. Pe parcursul anului trecut, politistii au solutionat dou cauze penale complexe, ambele cu referat de terminare a urmririi penale. n prima spet este vorba de un cettean cu dubl cettenie, bulgar si turc, retinut n cursul lunii mai 2009, care a fost cercetat pentru svrsirea infractiunii de contraband. El a fost retinut pentru o perioad de 24 de ore de ctre procurorii din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizat – Biroul Teritorial Vaslui, ulterior instanta emitnd mandat de arestare pentru o perioad de 29 de zile. De altfel, potrivit comunicrii IJPF, brbatul este singura persoan mpotriva creia s-a luat msura retinerii, n cursul anului trecut. Tot n 2009 au mai fost nregistrate si dou dosare penale cu privire la dou persoane depistate n Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Albita, pe numele crora autorittile strine au emis mandate europene de arestare (Ungaria si Polonia). Urmritii au fost prezentati Parchetului de pe lng Cutea de Apel Iasi, pentru punerea n aplicare a mandatelor europene de arestare.

A sczut numrul infractiunilor

Numrul infractiunilor constatate de politistii de frontier, n cursul anului trecut, a sczut cu peste 28% fat de 2008. Astfel, n 2009, au fost constatate 813 fapte ilegale (335 infractiuni si 478 sanc- tiuni contraventionale), spre deosebire de anul 2008, cnd au fost constatate 938 de fapte ilegale (466 infractiuni si 472 sanctiuni contravent ionale), n scdere cu 28,1% la infractiuni si n crestere cu 1,2 % la contraventii. Valoarea amenzilor aplicate a fost, n 2009, de 177.595 lei, iar n anul 2008, de 194.690 lei.

409 strini nu au putut intra n tar

n cursul anului trecut, n punctele de trecere a frontierei, dintr-un total de 236.461 cetteni strini care s-au prezentat la intrarea n tar, pentru 409 dintre aces- tia nu s-a permis intrarea. Principalele motive au fost lipsa documentelor care s justifice scopul cltoriei (177), lipsa vizei de intrare (142) sau a mijloacelor de ntretineree (62). n ce priveste msurile luate fat de cettenii romni, doar pentru 7 dintre aces- tia s-a luat msura interzicerii iesirii din tar, dintr-un total de peste 137.00, care s-au prezentat n punctele de trecere a frontierei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.