Iarna, si n special de srbatori, avem tendinta de a consuma multe produse bogate n grsimi si zaharuri, dar, pentru o bun stare de sntate si o greutate corporal corect, trebuie s tinem cont ntotodeauna de nevoile nutritionale ale organismului. n plus, cu ct suntem mai aproape de recomandrile „piramidei nutritionale” si avem un program de exercizii fizice regulat, cu att ne putem bucura mai mult timp de o functionare optim a organismului si de o siluet de invidiat.
O alimentatie echilibrat include o varietate de alimente, n cantitti adecvate pentru mentinerea strii de sntate, pe care trebuie s le repartizm la cele 3 mese principale si 2 gustri. Dintre acestea, micul dejun este cea mai important mas, ntruct trebuie s acopere 20-30% din necesarul zilnic de energie si, de aceea, nu poate fi nlocuit de nicio alt mas a zilei. „Iarna suntem mai vulnerabili din cauza temperaturilor sczute si organismul nostru are nevoie de o bogat surs de fibre, nutrienti, vitamine si minerale. Avnd toate aceste beneficii, cerealele integrale sunt alimente de baz, contribuind zilnic la o alimentatie echilibrat. Totodat, micul dejun, care include si cerealele integrale, ajut la mentinerea unei greutti ideale si la o stare general de bine pe parcursul ntregii zile”, explic prof. dr. Gabriela Radulian, de la Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice „Nicolae Paulescu”. „Preocuprile legate de siluet nu mai sunt de mult timp considerate doar un capriciu, greutatea corporal fiind direct asociat cu starea de sntate a fiecruia, femeie sau brbat, indiferent de vrst. De aceea, obiectivul nostru vizeaz o complet informare cu privire la rolul cerealelor integrale pentru un corect control al greuttii si, n general, la o alimentatie echilibrat”, precizeaz Lidia Chiraches, Brand Manager – Breakfast Cereals. Cercettorii de la Oxford Brookes University, din Marea Britanie, au constatat c un consum de cereale integrale pentru micul dejun, precum Nestl Fitness, n fiecare dimineat, timp de sase sptmni, dar si ca substitut pentru dejun n primele dou sptmni, este eficient pentru obtinerea si mentinerea unei pierderi n greutate. n primele dou sptmni ale studiului, subiectii au consumat cereale integrale la micul dejun si la prnz, iar n ultimele patru sptmni doar la micul dejun. 85% dintre subiecti au pierdut n medie 1,1 kg dup primele dou sptmni ale studiului; 75% dintre subiecti au pierdut n medie 1,4 kg la finalul celor sase sptmni de studiu. n mod interesant, pierderea n greutate a fost mai mare la persoanele care au consumat o varietate mai mare de cereale integrale pentru micul dejun dect la cele care au consumat un singur tip de cereale pentru micul dejun. Cerealele integrale au n general un continut redus de grsimi si o concentratie ridicat de carbohidrati si fibre, ceea ce face ca persoanele care le consum la micul dejun s fie mai putin predispuse tentatiei de a mnca ntre mese, ceea ce ar explica modul n care subiectii implicati n studiu au pierdut n greutate. „Avnd n vedere cresterea incidentei obezittii n rndul populatiei din ntreaga lume, este important s constientizm faptul c includerea cerealelor integrale n alimentatia zilnic determin pierderea n greutate si mentinerea scaderii ponderale pe termen lung”, adaug prof. dr. Gabriela Radulian. Studiul a fost finantat dintr-un fond al Cereal Partners si a utilizat o varietate de cereale pentru micul dejun Nestl, printre care si Fitness. Rezultatele sunt publicate n editia din martie a revistei „Nutrition Bulletin” al British Nutrition Foundation si sunt disponibile online. Permanent preocupat de mbunttirea strii de sntate a consumatorilor, compania Nestl a mbun ttit, nc de la nceputul anului 2006, profilul nutritional al cerealelor pentru mic dejun cu cereale integrale. Aceste produse le ofer consumatorilor optiuni nutri- tionale mai sntoase si sporesc important a acordat primei mese a zilei.