Scoli neautorizate, dar cautate de virusi!

n fiecare an, nainte de nceperea anului scolar, prioritatea unittilor de nvtmnt din judet este obtinerea autorizatiilor sanitare de functionare. Obtinerea autorizatiilor a fost „foarte important” si n acest an, dar autorittile scolare si sanitare au insistat mult mai putin dect n anii trecuti, cu att mai mult cu ct foarte multe primrii au declarat, nc din timpul verii, c nu au bani pentru reparatii curente si igienizri. Mai mult, un Ordin al Ministerului Snttii care modifica criteriile de autorizare a fost emis fr normele de aplicare, blocnd, n judetul nostru, activitatea de autorizare a celor peste 30 de scoli care au depus cereri n aceast lun. Asa se face c aproape jumtate din institutiile de nvtmnt care astzi si primesc elevii nu au autorizatii sanitare de functionare. Mii de elevi vasluieni, care nu au avut norocul s se nasc la oras, vor nvta n scoli insalubre, n spatii nghesuite, n bnci vechi, fr ap curent sau cu grupuri sanitare mizerabile si nefunctionale. Noroc de virusul AH1N1, care salveaz aparentele! N-avem scoli ca la carte, dar avem o monitorizare foarte atent a posibilelor (dar improbabilelor) cazuri de mbolnvire cu celebrul virus.

Astzi e prima zi de scoal. n mod normal, toti elevii, fr exceptii, ar trebui s nvete n scoli n care exist cadrul pentru desfsurarea n bune conditii a actului educational. C nu este deloc asa, nu e greu de bnuit. Din cele 866 de unitti de nvtmnt din judet, aproape jumtate nu au autorizatie. Situatia este mai proast ca anul trecut, pentru c bugetul tuturor primriilor a fost mic si nu a permis investitii majore n lucrri de reparatii. Cele care nu au fost autorizate n 2008 nu au fost autorizate nici n acest an, iar o parte dintre scoli au autorizatiile expirate. Mai mult, o nou lege de autorizare emis de Ministerul Snttii a blocat activitatea de autorizare, pentru c actul nu a fost nsotit si de normele de aplicare. Potrivit unor surse oficiale, la Directia de Sntate Public Vaslui sunt peste 30 de cereri de autorizare crora angajatii institutiei nu le pot da curs. n majoritatea scolilor neautorizate, deficientele sunt legate de lipsa apei curente si de supraaglomerarea slilor de clas. Exist si situatii n care unittile de nvtmnt se pot numi oricum, numai scoli nu. Una din cele mai cunoscute situatii se ntlnes te n comuna Ivnesti, localitatea Cosca. n luna august, o comisie format din reprezentant i ai Institutiei Prefectului, DSP si ISJ Vaslui, a mers n opt comune din judet, la Ivnesti, Dragomiresti, Puiesti, Costesti, Todiresti, Blteni, Pungesti si Bogdnesti, pentru a verifica o serie de unitti de nvtmnt care nici n anii trecuti nu au oferit conditii decente elevilor si cadrelor didactice. Punctual, n toate cele opt comune exist scoli cu peretii sunt fisurati, tavanul st s cad, nu exist ap curent etc. Scolile arat jalnic: la Ivnesti, n dou sate, cldirile n care functioneaz scolile sunt construite din paiant, peretii sunt fisurati, tavanul st s cad. La Dragomiresti, pe lng toate aceste probleme, nu exist nici ap curent. La Bogdnesti, cldirea scolii, unde functioneaz si grdinita, st s cad. O situatie special este n comuna Blteni. Aici, la sfrsitul anului trecut, primria a reusit s obtin printr-un proiect finantarea pentru demolarea scolii din localitate si ridicarea alteia. Fiindc autorittile locale nu au gsit fonduri pentru cofinantare, nu s-a mai primit nici un ban. La Voinesti, sunt patru scoli pe care doar norocul le mai tine n picioare. Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean au fcut si ei demersuri pentru ca mcar Ministerul Educatiei s aloce bani pentru alte cldiri. S-au primit… promisiuni. Din pcate acestea nu le vor folosi cu nimic elevilor care se vor aseza, astzi, cuminti n bnci. Pentru c, autorizate sau nu, astzi toate scolile si vor deschide portile. Bine c sunt monitorizate, acesta fiind, de altfel, singurul „efort” pe care statul l face.

Si ce monitorizare!

Oricum, nimeni nu va putea s le reproseze guvernan- tilor c nu au grij de sntatea copiilor din scoli. Pentru c, dac cumva se mbolnvesc, responsabilii cu sntatea vor avea grij s-i trimit, repede, repede, acas. ncepnd de astzi, n toate scolile din judet se va pune n aplicare Planul de monitorizare si prevenire a celebrei gripe AH1N1, n fata creia se pare c plesc alte boli la fel de grave si chiar amenin- tarea c scoala s-ar putea drma peste elevi. Conform Planului de monitorizare, odat cu triajul epidemiologic obis- nuit, cadrele medicale vor acorda o atentie deosebit tuturor copiilor care prezint afectiuni respiratorii. Unittile de nvtmnt si vor organiza comitete de grip care vor fi responsabile cu informarea si educarea printilor si a elevilor privind preventia mbolnvirii, cu monitorizarea si raportarea cazurilor cu simptome ale afectiunilor respiratorii si cu aplicarea de msuri n cazul suspiciunilor de infectare cu AH1N1. n fiecare zi, unittile scolare vor chestiona elevii si vor tine evidenta simptomelor respiratorii, cazurile cu astfel de simptome vor fi raportate, izolate si consultate de ctre medicul scolar sau de ctre medicul de familie ce are n arondare scoala respectiv, care confirm sau infirm simptomele si contextul epidemiologic. n cazul confirmrii unei singure mbolnviri ntr-o clas, se dispune nchiderea clasei si izolarea colectivului pe o durat de 7 zile. DSP va dispune suspendarea activittii unittii de nvtmnt pe o perioad de 7 zile, dac se confirm, prin analize de laborator, un numr de trei cazuri de mbolnvire prin gripa AH1N1 n clase diferite ale aceleasi unitti de nvtmnt.

Toalete de miliarde, n scoli nchise!

Mai multe toalete construite la nivelul judetului Vaslui, cu finantare de la Ministerul Educatiei, Cercetrii si Inovrii (MECI), sunt acum nefunctionale, din cauz c scolile au fost nchise. MECI a demarat programul de dotare a scolilor din mediul rural cu grupuri sanitare, din cauz c unittile pierdeau autorizatiile sanitare, din cauza lipsei utilittilor, numai c multe dintre grupurile sanitare au fost construite n sate fr elevi sau lng scoli care ulterior s-au nchis. Un exemplu este al scolii din localitatea Fntnele, unde a fost construit o toalet modern, cu toate c n sat nu mai erau elevi iar scoala era o ruin. „n 2007, cnd elevii au fost transferati la Osesti, n centrul de comun, investitia si-a pierdut utilitatea. Este vorba despre o cheltuire proast a banilor”, a declarat pentru AGERPRES Vasile Marciuc, inspector general Inspectoratului Scolar General Vaslui. Situatii similare sunt la Bumbta, comuna Vetrisoaia, si la Brtlus-Rzesti, din comuna Puiesti, unde s-au construit toalete de cte 100.000 de lei fiecare, iar scolile au fost apoi nchise.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.