Director sau membru de partid?

Odat cu intrarea n vigoare a recent adoptatei Legi a Educatiei, zeci de directori ale institutiilor de nvtmnt din judet vor avea de luat o hotrre grea. Conform unui amendament adus Legii, acestia, la fel ca si colegii din toat tara, vor trebui s decid, n termen de 45 de zile, dac vor renunta la fotoliul de director sau la statutul de membru al vreunei formatiuni politice.

Nici bine nu s-a uscat cerneala de pe actul prin care s-a asumat Legea Educatiei Nationale, c de-abia ncep s apar turbulente. Dac unii printi si elevi sunt nemultumiti de anumite aspecte care schimb total sau partial modul de examinare, iar profesorii de graba cu care s-a dorit asumarea, directorii au alt motiv. Sau cel putin cei care conduc o unitate de nvtmnt dar sunt si membrii unui partid politic. Acestora li se interzice s mai beneficieze de ambele „privilegii”. Astfel, ntr-un amendament al legii, se precizeaz ct se poate de clar c directorii de scoli nu pot face parte dintr-un partid pe durata mandatului. Ca urmare, n termen de 45 de zile, acestia trebuie s opteze ntre functia de director si cea de membru de partid. Toat lumea stie c n unittile de nvtmnt este interzis discutarea sau desfsurarea unor activitti pe teme politice. Si, de cele mai multe ori, se si respect interdictiile. n acest fel, cadrele didactice care pot simpatiza un alt partid dect cel din care face parte directorul nu vor intra n conflict cu acesta si nu vor suporta consecinte din acest motiv. Pe de alt parte, ns, la fel de bine este stiut si faptul c, n cazul directorilor de aceeasi culoare politic cu autorittile locale, se aplic un tratament ct de ct preferential. Concret, unittile scolare respective pot beneficia de fonduri suplimentare pentru igienizare, sisteme de supraveghere, unele piese de mobilier sau pentru alte nevoi. Si, cel putin la Brlad, lucrul este recunoscut de ctre directorii n cauz. Si cum Brladul nu actioneaz de „capul su”, este lesne de nteles c aceeasi situatie „troneaz” n toat tara. Si chiar la nivel guvernamental. Unele exemple elocvente de tratament preferential nu sunt mai vechi de doi ani si se refer la fondurile primite aproape numai de unittile scolare din localittile conduse de primari liberali.

„Nu m pot dezice de partid!”

Totusi, si n aceste conditii, parc ar fi prea brusc s interzici unui director de scoal s fie membru de partid n timpul mandatului. n special n situatia n care inspectorii scolari sunt numiti exact pe criteriu politic. La nivelul Brladului, cel putin patru directori de scoli sunt membri de partid, doi avnd si functii n Consiliul Local. Cu toate acestea, consider c este dreptul lor s pstreze ambele functii si nu o interdict ie impus de lege. Mai mult, ambii directori cu care am stat de vorb au dat de nteles c, n caz c renunt la partid, n suflet vor rmne n continuare social-democrati. n cazul profesorului Dumitru Bentu, fost deputat PSD timp de opt ani, fost consilier judetean patru ani, fost presedinte al PSD Brlad zece ani si membru de partid din 1992, problema a fost simpl. „Nu m pot dezice de partid. Cu sprijinul su am ajuns n functii nalte si am reusit s vd toat lumea. Datorit lui sunt n aceast functie acum. Dac as fi nevoit ar renunta la partid ct timp sunt director, dup care m-as ntoarce. n foarte multe scoli, directorii sunt numiti pe criterii apolitice, iar n cazul n care sunt politicul si-a spus cuvntul, e mai mult o precizare dect un mod de relationare a directorului, ntruct si pn acum erau prevederi care interziceau politica n scoli”, ne-a spus profesorul Dumitru Bentu, directorul Scolii nr. 9 „Manolache Costache Epureanu”. Profesorul Marin Bunea, directorul Scolii nr. 10 „George Emil Palade” si totodat consilier local din partea PSD, s-a artat mai rezervat. „Nu stiu ce o s fac. Nu m grbesc s iau o decizie. Astept nti s vd ce se ntmpl, dac legea este adoptat si abia ulterior o s decid. Parc dac o s ies din partid o s stie cineva c nu colaborez n continuare cu PSD-ul? Sunt de sase ani n PSD dar din anii 1990 am simpatizat cu acest partid. Renunt la functia de membru de partid si rmn consilier independent. Oricum, cred c e o chestiune politic, de rzbunare, care va avea repercusiuni mai ales n localittile rurale. Sunt sigur c cei de la tar vor renunta la a mai fi membru de partid si nu vor mai primi deloc fonduri”, ne-a spus profesorul Marin Bunea.

6 COMENTARII

  1. Pai daca nu erau membri de partid nu pupau aceste functii de conducere. Numirile in functii s-au facut pe principiul lichelismului politic si nicidecum al competentei profesionale. Partidul e-n toate cele ce rinjesc la soare.

  2. Apa de ploaie !!!!!!!Credeti ca daca renunta la partid oficial d-nul director va renunta si la prieteni si relatii neoficial ???Faptul ca este director si consilier mi se pare mai interesant ! ce face cu atatia bani????Dar mai ales mai are timp si de ore ???Ziua trece ,leafa merge……..PARINTII SI COPIII CE PARERE AU?????

  3. aha, deci domnul Bunea ne spune ca trebuie sa fii membru de partid ca sa primesti fonduri……?!? sa fie asta o recunoastere din partea lui a magariilor ce se fac in invatamant?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.