Razboi la locul de munca

Petitii, pngeri, reclamatii, acesta este arsenalul de lupt al salariatilor cu administratorii de firme. Dac anul trecut divergentele dintre angajati si angajatori se purtau „cu mnusi albe”, criza economic a dat peste cap legislatia muncii. Salariile nu se mai pltesc sau au alt nivel dect cel convenit ntre prti, concediile de odihn nu mai sunt valabile etc. Cu alte cuvinte, nici contractele individuale de munc, nici contractele colective nu mai sunt respectate si devin niste „coduri” de bune intentii. Potrivit Inspectiei Muncii Vaslui, dac n semestrul I din 2008 au fost nregistrate peste 120 de plngeri, n acest an, numrul petitiilor a crescut la 770! Mai mult, pe lng „cavalcada” oficial de reclamatii, zilnic, salariatii mai formuleaz verbal alte 10 – 12 plngeri sau diverse alte sesizri. Cum rspunsul la o plngere trebuie transmis petentului n 30 de zile, inspectorii muncii s-au transformat n adevrati mediatori. Patronii care se ascund si refuz s dea explicatii au, la rndul lor, rezervate amenzi pe msur.

Criza economic si lupta disperat pentru un loc de munc au aruncat n aer relatiile dintre angajatori si angajati. Pentru a supravietui pe o piat aflat ntr-o contractie sever, societtile comerciale au nceput s apeleze la tot felul de „artificii”. Pe lng o sumedenie de variante de ocolire a Fiscului, propriii angajati reprezint un rezervor imens de „plus valoare”, numai bun de exploatat n vremuri de criz. Asa s-a ajuns ca salariile s fie achitate la alt cuantum dect cel stabilit ntre prti; n cel mai ru caz, nu sunt pltite deloc, concediile de odihn nu mai sunt luate n seam etc. n fata abuzurilor, pe care administratorii firmelor sunt tentati s le transforme n regulamente de ordine interioar, muncitorii au o singur solu- tie: s se adreseze personalului Inspectiei Muncii. Astfel se explic valul de plngeri si petitii fr precedent care au fost adresate Inspectoratului Teritorial de Munc (ITM) Vaslui. Dac n primul semestru din 2008, peste 120 de salariati nemultumiti si-au dat patronii pe mna inspectorilor de munc, n acest an, au fost contabilizate nu mai putin de 770 de petitii. Solicitrile salariatilor vizeaz o palet larg de doleante si cereri referitoare la legislatia muncii, la reglarea raporturilor de munc etc. Potrivit datelor furnizate de ctre ITM Vaslui, de la nceputul anului 2009 au fost nregistrate 770 de petitii, prin care petitionarii solicitau informatii n domeniul legislat iei muncii (87); sesizri cu privire la nerespectarea de ctre angajatori a obligatiilor stabilite prin legislatia muncii si/sau contracte individuale de munc sau contractele colective de munc (356); solicitri privind eliberarea de adeverinte de vechime sau de documente care atest executarea raporturilor de munc ori a carnetelor de munc (327). Mai mult, pe lng aceast „cavalcad” de adrese, zilnic, sunt formulate verbal n jur de 10 – 12 cereri venite din partea salariatilor din sectorul privat. Acest gen de solicitri sunt rezolvate pe loc de ctre functionarii cu atributii specifice.

Curajul disperrii

Liviu Maties, director adjunct pe securitatea si sntatea n munc n cadrul ITM Vaslui, spune c majoritatea petitionarilor au nceput s formuleaz cereri ctre Inspectia Muncii, ceea ce nseamn c muncitorii au nceput s nteleag atributiile institutiei. „n func- tie de solicitrile fcute, noi ndrumm solicitantii spre structurile cu competent e legale, iar acolo unde considerm c putem interveni, efectum acte de control n vederea remedierii situatiei”, a precizat Maties. Schimbarea de atitudine a salariatilor a survenit cu prec dere n ultima perioad, pentru c, n anii trecuti, situatia de pe piata muncii era cu totul alta. n general, oamenii nu ndrzneau s-si dea datele personale n timpul campaniilor de control care se desfsurau la societtile n care activau. n acel moment, inspectorii erau nevoiti s intre n contact cu conducerea administrativ si, era mult mai greu, s se poat lua declaratii nominale. Faptul c muncitorii detin informatii suficiente referitoare la drepturile pe care le detin n raport cu angajatorii explic si numrul tot mai mic al sesizrilor anonime.

30 de zile pentru o petitie

Sesizrile venite din partea muncitorilor se nregistreaz la secretariatul ITM Vaslui, n regim de corepondent. Ulterior, acestea sunt centralizate ntrun Registru Special, potrivit Ordonantei nr. 27, si, n functie de specificul fiecrei reclamatii, se face o repartizare: relatii de munc sau securitate si sntate n munc. Potrivit legislatiei muncii, n termen de 30 de zile, ITM trebuie s transmit petentului rspunsul n plic, cu confirmare de primire. n cazuri de exceptie, se poate face o prelungire a solutionrii sesizrii cu un termen de 15 zile. De regul, situatiile „speciale” se produc din cauza angajatorilor care invoc tot felul de motive, doar pentru a nu se ntlni cu reprezentantii ITM. n momentul cnd administratorul nu este la firm, acesta primeste o nstiintare, prin care se solicit si documentele cu care trebuie s se prezinte la Inspectia Muncii. Dac nici dup prima nstiintare operatorul economic nu vine la ITM, sau este de negsit la sediul societtii, se aplic sanctiuni. Conform prevederilor legale, angajatorii care refuz colaborarea pot primi sanctiuni cu amend cuprins ntre 4.500 si 9.000 de lei.

4 COMENTARII

  1. Infractoarea, vaca de patroana a voastra ( de ce vaca? pentru ca toti salalariatii ei ii face boi, ex. marcel boul) a platit salariile angajatilor sau garantiile materiale, dar mai bine zis fratii ei au primit salariile? Cate procese are mumi cu fostii angajati? Ar trebui sa se spanzure ca fratii ei!
    INTREBO PE DOAMNA CHILOTEL CE STIE DE PATROANA TA!

  2. Mai Danut Ciobanu INFRACTOAREA IOVITA MARICICA stii cate plangeri are si se fofileaza???apropo fa ti o pila la ITM pt ca in curand ai sa te plangi si tu din cauza ei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.