Pe cine dam afara?!

Restructurare aparatului de stat – anuntat de ministrii Guvernului Boc – nu a ajuns nc la serviciile deconcentrate din teritoriu. Conducerile institutiilor vasluiene nu au primit nici o adres oficial privind reducerile de personal, tot ce se stie fiind preluat de pe canalele massmedia. Indiferent de ministerele de care apartin, directorii deconcentratelor din judetul Vaslui sustin la unison c grilele de personal nu sunt ocupate integral, pentru a se face fat volumului de munc existent. Mai mult, n loc de trimiterea oamenilor acas, sefii deconcentratelor apreciaz c ar fi nevoie s se mai angajeze personal! Reamintim c, n cadrul sedintei de Guvern de miercuri, s-a hotrt reorganizarea ministerelor prin desfiintarea unor posturi, precum si comasarea unor agentii si institute. Desi la prima vedere ar prea c dispar zeci de mii de locuri de munc, n realitate, se reduc mai multe posturi care, oricum, nu erau ocupate. Conform proiectului de buget pe 2009 ntocmit de fostul Guvern, erau bugetate circa 1,5 milioane de posturi. Numrul efectiv de bugetari la nivel national nu deps este, ns, 1,4 milioane de angajati (din diferent se plteau sporuri, ore suplimentare, stimulente etc.).

Agricultura are nevoie de oameni

La aceast dat, n trei servicii locale din subordinea Ministerului Agriculturii nici nu poate fi vorba de trimiterea salariatilor n somaj. Ioan Dima, directorul Directiei pentru Agricultur si Dezvoltare Rural (DADR) Vaslui, spune c, n acest moment, directia are dou posturi vacante si alte sase suspendate. „De la noi nu se va face nici un fel de disponibilizare. n prezent, avem nevoie de multi oameni. Spre exemplu, n teritoriu, n cadrul comunitt ilor locale, avem o ncrcare a agentilor agricoli de numai 15%”, a precizat Dima. La Administratia National a mbunttirilor Funciare (ANIF) – Unitatea Vaslui, situatia aproape aceeasi. Adrian Ciocoiu, directorul ANIF Vaslui, spune c cei mai multi oameni pe care i are n subordine lucreaz pe segmentul sistemului de irigatii, care va fi afectat dac se vor face concedieri. „Nu am primit nici o adres cu privire la reducerile de personal. Noi nu suntem agentie, dar asta nu nseamn c vom fi scutiti de eventuale restructurri de personal. Spre norocul nostru, avem ocupat doar 70% din personal, iar dac s-ar face reducerea de 20%, pentru un procent de 10% ar trebui s se fac angajri”, a explicat Adrian Ciocoiu. Nevoie de mn de lucru este si la Oficiul pentru Ameliorare si Reproductie n Zootehnie (OARZ) Vaslui. Attila Miklos, directorul institut iei, a precizat c, pentru sarcinile pe care le are de ndeplinit serviciul, ar mai avea nevoie de oameni. „Din cte am aflat, se reorganizeaz Agentia National de care apartinem. Vom primi noi atributii, cum ar fi cele care apartineau Autorittii Hipice. Noi rmnem ca structur si, deocamdat, nu vom face reduceri n rndul angajatilor”, a precizat Miklos. Ilie Srbu, ministrul Agriculturii, a anutat c un numr de 1.220 posturi din cadrul unittilor din subordinea Ministerului Agriculturii Pdurilor si Dezvoltrii Rurale vor fi desfiintate, iar 10 din cele 31 de unitti vor fi reduse. Ministrul a precizat c a operat deja o reducere de 136 de posturi la nivelul aparatului de lucru al ministerului. „n ceea ce priveste agentiile care deruleaz fonduri europene – Agentia de Plti si Interventii n Agricultur, Agentia de Plti pentru Dezvoltare Rural si Pescuit, Agentia National pentru Pescuit si Acvacultur – nu se opereaz nici un fel de modificri; aici probabil va trebui s mai operm angajri, o discutie pe care o s o avem n Guvern n perioada urmtoare”, a precizat ministrul Ilie Srbu.

Deficit de personal si la Munc

Si n structurile descentralizate de la nivelul judetului Vaslui aflate n subordinea Ministerului Muncii restructurrile au n coad un mare semn de ntrebare. Ramona Maria Mocanu, directorul Agentiei Jude- tene pentru Prestatii Sociale (AJPS) Vaslui, spune c, n cursul lunii trecute, a fcut o cerere n vederea suplimentrii personalului. „Noi avem nevoie de oameni. n acest moment, grila de personal a agentiei este subdimensionat comparativ cu volumul de munc pe care trebuie s l acoperim”, a subliniat Ramona Mocanu. Nici la Directia de Munc si Protectie Social Vaslui nu s-a primit vreun document oficial referitor la restructurrile de personal. „Astept m Hotrrea de Guvern, s vedem cum vom proceda mai departe. Din discutiile care au aprut n pres, o reducere de 20% la nivelul institutiei noastre ar nsemna disponibilizarea a trei persoane. ns, este posibil ca aceste concedieri s se fac n functie de caracteristica fiecrui judet, adic de la unele directii mai mult, de la altele mai putin”, a spus Haralambie Voicu. Posturi vacante sunt si la nivelul Inspectoratului Teritorial de Munc (ITM) Vaslui, iar conducerea institutiei a precizat c nu a primit nimic oficial legat de reducerile de personal. Ministrul Marian Srbu a anuntat c la Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale vor fi comasate Agentia National pentru Protectia Familiei, Centrul Pilot de Asistent si Protectia Victimelor Violentei n Familie, Centrul de Informare si Consultant pentru Familie, Autoritatea National pentru Protectia Drepturilor Copilului n Agentia National pentru Protectia Familiei si a Drepturilor Copilului. De asemenea, Inspectia Muncii va fi comasat cu Inspectia Social, iar institutia care va rezulta va avea cu 20% mai putine posturi. „n total, din cele 14 structuri ale Ministerului Muncii, 10 se comaseaz iar una se desfiinteaz”, a declarat ministrul Marian Srbu. „Avem o reducere total de 1.316 postri, iar n zilele urmtoare voi discuta cu reprezentant ii functionarilor publici si ai salariatilor din MMFPS criteriile cele mai bine, din punct de vedere social, pentru a putea s trecem peste acest moment cu ct mai putine costuri sociale”, a mai precizat ministrul Muncii.

6 COMENTARII

  1. E greu sa -i dea afara pe acei care au cotizat la greu, ori dilema sefilor de departamente e si mai mare, deoarece din cauza incompetentei, nu mai pot face evaluarea angajatilor, chiar ei cumparandu-si posturile la un moment dat!

  2. Cei care sunt in prag de pensii sa plece chiar si la pensie cu anticipatie daca intunesc conditiile, iar tineretul sa ramina, unii dintre ei au copiii, au si ei nevoie de vechime in cimpul muncii, ei nu au case, nu se pot casatori pentru ca nu au unde sta, le trebuie bani pentru hrana s.a.

  3. O sa reduceti si voi posturi vacante si nu angajati,asa cum s-au facut statisticile si la nivel national,iar cand se schimba macazul,posibil pe la anul va refaceti statele de functii si bagati din nou in schema ceea ce a-ti taiat acum,asa ca nu mai plangeti!
    Reforma made in ROMANIA……

  4. Observ din acest articol ca toti au nevoie de personal si locuri de munca disponibile sunt slava domnlui numai ca aceste posturi nu sunt anuntate in mass-media si se dau la „cei mai buni” care participa singuri la concursul neanuntat. Sa ne spuneti si noua celor care cautam de munca unde putem gasi aceste posturi vacante anuntate pentru a putea participa la interviu si la examen. Am afirmat cele de mai sus deoarece eu caut serviciu de 3 luni de zxile si nu gasesc nicaieri, avand studii economice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.