nainte de ultima strigare, ultimul strigat: salvati-ne!

„Criza se va duce peste anul 2012, iar n ultimul trimestru din 2009, vom intra n recesiune profund”. Acestea sunt previziunile oamenilor de afaceri vasluieni, prezentate, ieri, n cadrul unei conferinte de pres. Pentru economia judetului Vaslui, anul fatidic 2009 va avea consecinte dezastruoase. Aproximativ 3.500 de firme vor disprea de pe piat iar rndurile somerilor se vor ngrosa cu alte circa 4.000 de persoane. Mai mult, majorarea cu 20% a taxelor pe cldiri, terenuri si masini va afecta grav att firmele, ct si persoanele fizice. Practic, n aceste luni, impozitul forfetar, neplata de ctre stat a facturilor restante si politicile restrictive de creditare au aruncat n colaps mediul de afaceri. Aflat pe marginea prpastiei, patronatul cere aplicarea de urgent a unor msuri active de redresare a economiei: dobnzi sczute, impozite mici si comenzi prin investitii publice. n caz contrar, la finele lunii decembrie, bugetul national risc s intre n incapacitate de plat a salariilor si pensiilor.

Patronatul vasluian a tras nc un semnal de alarm cu privire la dezastrul n care se afl economia judetului. Este un „cntec de lebd”, dac ne raport m la previziunile extrem de sumbre pe care oamenii de afaceri le-au fcut pe termen scurt si mediu. Anul 2010 se prefigureaz a fi o perioad tragic att pentru agentii economici, ct si pentru persoanele fizice. Impozitele si taxele majorate vor avea un efect dramatic n plan socio-economic, sectoare ntregi de activitate si bugetele familiilor urmnd s falimenteze. Tabloul dezastruos al finalului de an arat astfel: 3.500 de firme desfiintate, din care 2.000 si-au ncetat deja activitatea, n perioada ianuarie – iulie, aproximativ 4.000 de noi someri, proveniti din toate domeniile de activitate – comert, agricultur, confectii. Cauzele pentru care societtile comerciale sucomb ntr-un ritm ametitor sunt neplata datoriilor statului ctre firmele particulare, introducerea impozitului forfetar si activitatea bncilor, prin restngerea sever a creditrii ctre agentii economici. Ionel Constantin, presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultur Vaslui, spune c patronatul asteapt msuri fiscale reale si urgente, si nu electorale. „Dorim o scdere a dobnzilor sub cifra sase si o fiscalitate redus, pentru a mentine n viat firmele care au mai rmas. n timp ce din sectorul privat se disponibilizeaz, de la bugetari sunt doar surle si trmbite, ns nu se face nimic. Bugetul national are o posibilitate scurt de a sustine pensiile si salariile, iar n decembrie, suntem n pericol de colaps economic”, a artat Constantin.

Patronatul propune, Guvernul ascult…

Oamenii de afaceri cer eliminarea din luna septembrie a impozitului minim si interventia premierului Emil Boc pentru a retrage Ordonanta prin care s-a propus majorarea taxelor si impozitelor locale cu 20%. ns, n timp ce structurile patronale din fiecare judet au propus msuri decente de iesire din criz, autorittile nu au luat n considerare aproape nimic. Mai mult, n loc de un sprijin real, agentii economici constat c msurile asupra mediului de afaceri se nspresc de la o lun la alta. „Strategiile anticriz sunt doar semnale electorale, iar noi, ca reprezentanti ai sectorului privat, nu putem s stm cu minile n sn. Doresc guvernantii s murim cu totii, sau vor s aib de la cine s colecteze impozite?”, s-a ntrebat Constantin.

„E nevoie de brbati de stat!”

Ovidiu Copacinschi, presedintele Asociatiei Patronale a Industriei Mici si Mijlocii Vaslui, spune c foarte multe firme care erau pe profit au ncheiat primul semestru din 2009 cu pierderi. Practic, politica de creditare a bncilor si forfetarul au pus pe butuci 20% din firmele care erau active pe piat. Societtile sunt obligate s plteasc impozit pe pierderi, fapt nemaintlnit n stiinta economico-financiar. „Am depus programe de iesire din criz de cel putin patru ori, prin care am propus ntre 12 si 16 msuri active. Din pcate, nu am retinut ca vreo msur s fie transpus n lege si aplicat. Din contr, vin alte taxe si impozite”, a explicat Copacinschi. n opinia patronatului, micsorarea numrului de bugetari este o msur pasiv, care va nrutti si mai mult situatia socio-economic. n acest context, nu este posibil ca la 100 de lei pltiti pentru un salariat, 50 de lei s fie virati ctre stat ca taxe si impozite. „Strigm c dorim implementarea de msuri active, pentru dezvoltarea economic si dinamizarea principalelor sectoare de activitate. n prezent, pentru o firm este descurajant s mai fac angajri. Trebuie decis dac rmnem n aceast zon neagr sau avem curajul de a lua decizii, chiar mpotriva unor presiuni din afara trii. Este nevoie de brbati de stat, care s aplice aceste msuri”, a conchis Copacinschi.

3 COMENTARII

  1. Situatia-i foarte grava. Ar trebui sa le ridicam statuie intreprinzatorilor. Acestia au ajuns sa lucreze cu drag si spor pentru binele … angajatilor. Nu s-a mai pomenit asa ceva. PSD si-a vazut visul cu ochii. Capitalistii sunt distrusi. Unde dracu ajungem ?
    Da netrebuie barbati de stat si o politica buna. Nu de panarame avem nevoie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.