O bere rece consumat vara, n zilele caniculare, ofer o fals impresie de hidratare, atentioneaz medicii. Persoanele care aleg s bea bere rece, creznd c butura le va rcori, nu vor face altceva dect s se deshidrateze. Din cauza continutului de alcool, berea nu poate s ne hidrateze, atentioneaz dr. Eduard Adamescu, medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice la Institutul Nicolae Paulescu din Bucures ti. Specialistii spun c aceleasi consecinte le are consumul oricrui tip de alcool, fie buturi tari – care au mai mult de 30% alcool (votc, whiskey, gin, lichior), fie cele slabe – cu alcool sub 10% (vin, bere, sampanie). Alcoolul produce deshidratare (pierderea lichidelor din organism), deoarece blocheaz eliberarea de vasopresin (hormon care inhib eliminarea apei prin rinichi – n.r.), iar urina va fi diluat si eliminat n cantitate mare, explic dr. Mihaela Bilic, medic nutritionist. Potrivit unei cercetri realizate recent de oamenii de stiint de la Universitatea Heidelberg din Germania, alcoolul se urc la cap n doar sase minute. Testele au artat c, dup consumul unei cantitti de alcool echivalente cu trei pahare de bere sau dou de vin (ori o alcoolemie de 0,05 la mie – nivel ce afecteaz capacitatea de a conduce un autovehicul), s-au produs niste modificri n activitatea neuronilor. Scannerele le-au permis cercettorilor s observe micile schimbri ce survin n tesutul celulelor nervoase. Spre exemplu, nivelul substant elor chimice care protejeaz n mod normal celulele se reduce pe msur ce creste concentratia de alcool. n plus, oamenii de stiint au descoperit c efectele unui consum moderat de alcool asupra neuronilor se sterg dup un timp, ns, pe termen lung, celulele neuronale au nevoie de mult mai mult timp s se refac. Alcoolul este consumat datorit efectului su de relaxare, al strii de bine pe care o induce, deci este un anestezic cerebral, dar care poate crea dependent. Consumati-l, deci, cu msur, atrage atentia dr. Bilic. Reprezentantii Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romnia ne recomand s fim atenti atunci cnd achizitionm produse alcoolice, n special bere. Ei spun c berea nu trebuie s aib prea mult spum (semn c temperatura ei este prea ridicat), prea putin dioxid de carbon (temperatura ar fi prea joas) sau s fie tulbure (acest lucru ar putea nsemna c berea a fost nghetat ori c paharul sau conductele dozatorului sunt murdare). Si gustul neplcut al berii poate ascunde ceva – fie butura a stat la o temperatura prea ridicat si a suferit o a doua fermentatie, fie paharul ori dozatorul este murdar. Tot n categoria buturilor care deshidrateaz se nscriu si sucurile care contin zahr. Buturile dulci nu potolesc setea. Este vorba doar de o fals impresie care poate aprea pe moment, dar, pe urm, vom simti nevoia de a bea ap, precizeaz medicul Eduard Adamescu. Specialistii recomand hidratarea cu aproape orice tip de lichid, excluznd buturile alcoolice sau pe cele care contin zahr. Hidratarea se face, n principal, din dou surse – ap mineral sau plat, care sunt echivalente ca aport de sruri minerale, si ceaiuri din plante sau fructe, afirm prof. univ. dr. Constantin Ionescu-Trgoviste, seful sectiei I de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice din cadrul Institutului Paulescu.