Anii ’80, perioada de glorie a sportului vasluian

Sportul vasluian ia un puternic avnt, n special dup 1975. ncepnd cu 1979 presedintia clubului Viitorul Vaslui, nfiintat cu cinci-sase ani n urm, este prealuat de Viorel Tonea. Om de mare probitate profesional, acesta fusese metodist la Consiliul Judetean pentru Educatie Fizic si Sport (CJEFS), fost fotbalist si antrenor n sportul rege dar si la volei. Un adevrat polisportiv, cu alte cuvinte. Acesta preia clubul n momentul n care chipa de fotbal a Vasluiului este preluat de Mecanica, devenind Viitorul Mecanica Vaslui. La acea vreme nu numai fotbalul avea rezultate deosebite. Atletismul si luptele libere, discipline de prim rang, aduc victorii si medalii n panoplia sportului vasluian, att pe plan national ct si international. „Clubul Viitorul avea performante deosebite. Dau cteva nume de sportivi si m gndesc aici la atletii Georgeta State, Iulia Radu, Lenuta Ignat, Violeta Bonea, Liliana Palade, toate antrenate de un mare antrenor de atletism, Vasile Ursanu, Stefnel Tipu si Petru Lzrescu, pregtiti de prof. Vasile Onut, regretata Mihaela Vrlan, antrenat de prof. Doina Cretu sau la lupttorii Iancu Manea, Constantin Spnache, Ion Colig, Constantin Ninu, Ion Tigl. Echipa de lupte libere rateaz de putin podiumul ntrecerii nationale, clasndu-se dup Steaua, Dinamo Brasov si Rapid, centre cu mare traditie n acest sport dar naintea altor cluburi precum CSM Omesti, Vulcan, Nicolina Iasi, CSM Odorheiu Secuiesc, Dunrea Galati, Hidrotehnica Constanta, Vulturii Lugoj sau CSM Suceava”, ne declar Tonea.

Vasile Frtil, cel mai bun produs al clubului

La Viitorul s-au perindat foarte multi sportivi, atleti si lupttori de mare valoare care au fcut cinste clubului, orasului dar si trii. Dintre aceestia cel mai aureolat a fost, de departe, lupttorul Vasile Frtil. Dublu campion national de seniori la individual, multiplu campion national de juniori, campion national la echipe cu Vulcan Bucuresti si Hidrotehnica Constanta, acestea sunt o parte a performantelor lui Frtil. Nu mai amintim particip rile, destul de reusite, la ntrecerile Campionatelor Europene de juniori sau de seniori. Campioni nationali de juniori, tineret si seniori au mai avut cei de la Viitorul, ns rezultatele lui Frtil nu le-a putut repeta nimeni. Se poate spune c el este mndria acestui club. Pe lng valoare Frtil a demonstrat si o nedisimulat modestie. „Mi-a plcut s fiu tot timpul primul sau printre primii. Nu am trisat sportul si luptele si m bucur c sunt apreciat. Dar nu mi-am fcut dect datoria”, declar cel care n prezent pregteste grupele de copii si cadeti de la sectia de lupte a clubului vasluian. Schimbul de mine, cum se mai spune. Dac ca sportiv a fost mereu n frunte, antrenorul de azi promite mult si n noua sa menire. Vasile Ftil nu putea realiza performantele de acum 14-15 ani fr sprijinul a doi antrenori cunoscuti n tar: Ion Nica si regretatul Dumitru Ignat. Acestia l-au format ca sportiv si ca om. „Am colaborat cu cei de la Dinamo Brasov. Acolo era antrenor-coordonator Aurel Btrn, cel care m-a sftuit, n 1992, s-l aduc la club pe Dumitru Ignat, proaspt absolvent al Scolii de Antrenori de la Bucuresti. n 19993 l-am adus de la Nehoiu (jud. Buzu) si pe Ion Nica, cel care nu a venit cu mna goal la Vaslui. Tehnicianul, om de mare valoare, cu ochiul format, a venit si cu Vasile Frtil. Cel care avea 15 ani pe atunci a devenit, dup trei-patru ani, cel mai bun sportiv al clubului Viitorul”, ne spune Tonea.

Din 1989 ncepe s se aleag praful de sport

Cu putin naintea evenimentelor din decembrie 1989 lucrurile ncep s se precipite n sport. n 1988 este schimbat conducerea sportului vasluian, att la clubul Viitorul ct si la CJEFS. Se produce o adevrat degringolad, astfel c mare parte din antrenori pleac la catedr iar altii chiar se las de meserie. „Era din ce n ce mai greu. Revolutia a fcut cea mai mare nenorocire n sportul romnesc. Sportul nu mai era finatat de nimeni. ncepe s se aleag praful. O mn de vasluieni a adus orasul si judetul la un nivel destul de ridicat pn n ’90. Dup aceea nu au mai fost bani si nimeni nu s-a implicat, desi sportul a fost si este principalul ambasador al Romniei n lume”, a ncheiat Virel Tonea, care nu a uitat s aminteasc si de recenta performant a tinerei si foarte talentatei atlete, Mirela Lavric, campioan european la recent ncheiatele ntreceri de la Novi Sad (Serbia).

2 COMENTARII

  1. nu conteaza daca nica ion e o personalitate in mafia buzoiana…majoritatea fostilor sportivi fac parte din mafie…Ion Nica este un om deosebit

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.