Zile hotrtoare pentru recolta din acest an

Dac nu va ploua n urmtoarele 10-15 zile, starea de vegetatie a culturilor de toamn se va nrutti foarte mult, iar lipsa apei va duce la ofilirea plantelor si la ntreruperea procesului de formare a boabelor, avnd consecinte extrem de dramatice att asupra nivelului productiilor realizate, dar si asupra calittii recoltelor. Efectele devastatoare ale secetei din ultima perioad au determinat Prefectura Vaslui s organizeze, ieri, o sedint a Comitetului pentru Situatii de Urgent, n care s-a discutat situatia creat de lipsa de precipitatii si msurile ce pot fi luate pentru prevenirea, monitorizarea si gestionarea fenomenului.
„n judetul Vaslui, n toamna anului 2008, au fost semnate 89.999 hectare culturi de toamn, din care 65.345 hectare cu gru, secar si triticale, 23.159 hectare cu rapit, 960 hectare cu orz si 370 hectare cu orzoaic. Evolutia strii de vegetatie a culturilor a fost corespunztoare att n perioada de toamn, ct si n cea de iarn, cu exceptia unor suprafete de gru si rapit (348 hectare), care, datorit nerespectrii epocii de semnat si pe fondul temperaturilor excesiv de sczute din luna ianuarie, nu au rezistat fenomenului, fiind ntoarse si nlocuite cu alte culturi”, i-a informat Gigel Crudu, directorul adjunct al Directiei pentru Agricultur si Dezvoltare Rural (DADR) pe participantii la sedinta Comitetului pentru Situatii de Urgent. Pentru evolutia culturilor, totul a decurs normal pn n martie. ncepnd ns cu luna aprilie, situatia a nceput s se agraveze, instalndu-se fenomentul de secet. n lunile aprilie si mai s-au nregistrat cantitti de precipitatii foarte mici, respectiv de 18,8 l/mp, fat de media multianual de 94,7l/mp, n zona Negresti; 26 l/mp fat de 92,9 l/mp, n zona Bunesti-Averesti; 17,8 l/mp fat de 101,2 l/mp, n zona Vaslui; 14,1 l/mp fat de 99,7l/mp, n zona Brlad. „n aceast perioad, situatia este destul de grav pentru culturile de toamn, ntruct fenomenul de secet s-a instalat si persist exact n momentul n care culturile necesit un consum foarte mare de ap, respectiv perioada formrii spicelor si umplerii boabelor la culturile pioase si a silicvelor si semintelor la rapit, influentnd puternic att calitatea, ct si cantitatea recoltelor. Pe lng seceta solului, fenomenul este accentuat si de seceta atmosferic, datorit temperaturilor foarte ridicate din aceast perioad, care determin ofilirea plantelor, ca urmare a dezechilibrului dintre cantitatea de ap evaporat prin frunze si cantitatea de ap absorbit prin rdcini”, a mai spus Gigel Crudu.
Urmtoarele 10-15 zile vor fi hotrtoare pentru recoltele din acest an. Dac nu va ploua, starea de vegetatie a culturilor de toamn se va nrutti foarte mult, iar lipsa apei va duce la ofilirea plantelor si la ntreruperea procesului de formare a boabelor. Acest lucru va avea consecinte att asupra productiilor care vor fi realizate, ct si asupra calittii recoltelor. „Pn n prezent, starea de vegetatie a culturilor de primvar este n general bun, cu exceptia zonei de sud a judetului, unde rezerva de umiditate pe adncimea de 0-20 cm este de numai 85-150 mc/ha, caracteristic unei situatii de secet pedologic puternic, ns, dac n urmtoarea perioad nu se vor nregistra precipitatii, care s refac rezerva de ap din sol, se va ajunge la fenomenul de ofilire si de pierire a plantelor”, a mai spus Gigel Crudu. Binenteles, de efectele secetei nu a scpat nici cresterea animalele. Lipsa precipitatiilor afecteaz deja psunile si fnetele. Psunarea animalelor a nceput deja s fie o problem, pe cnd productia de mas verde la urmtoarele coase se anunt extrem de redus. „ngrijortor este faptul c doar aproximativ 60.000 hectare culturi de toamn sunt asigurate, dintr-un total de 89.651 hectare, ceea ce face ca foarte multi productori si n special cei individuali s nu poat beneficia de despgubiri de la Ministerul Agriculturii, n situatia n care judetul Vaslui va fi declarat zon afectat de secet excesiv si persistent n timp”, a spus Crudu.

2 COMENTARII

  1. In afara de sedinte si de campanii mai luati cumva masuri concrete de „IRIGAREspre exemplu ? Agricultura a fost lasata in seama lui dumnezeu iar ca prioritate absoluta , autoritatile se ocupa doar de campanii electorale. Pe vremuri , armata muncea din greu la agricultura , dar acum nu mai are cine ca si pe aia ii duc in Irak si Afganistan. la prefectura se tin doar sedinte si in loc de irigatii abia asteapta sa declare calamitate ca sa mai ia niste bani fara munca si sa ia comisioane de la importuri. Halal administratie . AICI SUNT VOTURILE NOASTRE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.