E-uri de care vasluienii nu stiu sa se foloseasca

Pare greu de crezut, dar E-urile pot salva vieti. Cnd spunem asta nu ne gndim la celebrelele E-uri din aditivii alimentari, ci la formularele de tip E, care se gsesc la Casa Judetean de Asigurri de Sntate (CJAS) Vaslui. Aceste documente dau o serie de drepturi att bolnavilor romni care lucreaz n strintate, ct si celor care doresc tratament medical n Uniunea European. Indiscutabil, cel mai cunoscut formular este E 112, dar mai exist si E 121, E 115, E 116 si lista poate continua. De la nceputul anului, CJAS Vaslui a primit doar 9 solicitri pentru astfel de formulare. Dat fiind numrul mare al vasluienilor plecati n strintate, este greu de crezut c doar ctiva cetteni au avut nevoie de formularele care le confer dreptul la asistent medical n caz de boal. n concluzie, explicatia st n gradul redus de cunoastere a facilittilor oferite prin lege. Casa Judetean de Asigurri de Sntate (CJAS) Vaslui dispune de nu mai putin de 17 tipuri de formulare care dau cettenilor dreptul de a primi servicii medicale n strintate. Putin cunoscute, aceste tipuri de formulare sunt prea putin sau deloc solicitate. „Cel mai cunoscut este formularul E 112, care a fost si mult mediatizat. Totusi, de la nceputul acestui an, nu am primit dect dou solicitri pentru formularul E 112, trei pentru formularul E 121, dou pentru formularul E 115 si dou pentru formularul E116”, precizeaz Dorel Dniciuc, presedintele Casei Judetene de Asigurri de Sntate CJAS Vaslui.

E 112

Formularul E 112 se elibereaz n conditiile n care asiguratul se mut ntr-un stat membru UE si necesit mentinerea dreptului la concediul medical acordat n Romnia pn la momentul transferului, sau asiguratului care urmeaz s efectueze un serviciu medical care face parte din pachetul de servicii medicale de baz din Romnia, iar acesta nu poate fi acordat ntr-un interval de timp necesar, lundu-se n considerare starea curent de sntate a persoanei si evolutia probabil a bolii. De remarcat c CJAS nu poate interveni n ntocmirea raportului medical sau a evalurii medicale a pacientului.

E 115

Formularul E 115 se utilizeaz numai pentru lucrtorul sau somerul aflat n incapacitate de munc, n caz de boal, maternitate, accident de munc sau boal profesional, pe teritoriul unui alt stat membru dect statul competent. Lucrtorul sau somerul aflat n incapacitate de munc adreseaz institutiei de la locul de resedint sau de sedere, n termen de trei zile de la nceperea bolii, un aviz de ncetare a lucrului sau un certificat de incapacitate de munc.

E 116

Formularul E 116 este un raport medical n caz de incapacitate de munc. Acest raport este realizat de ctre medicul care consult asiguratul.

Alte E-uri bune

n rndul formularelor care ofer drepturi cettenilor romni, prin intermediul CJAS, mai enumerm: formularul E 106 – pentru persoanele cu resedinta ntrun alt stat, E 109 – pentru resedinta membrilor familiei asiguratului ntr-un alt stat, E 111 – pentru sedere temporar, E 119 – pentru transfer de resedint pentru a cuta un loc de munc, E 106 – care d dreptul la servicii medicale persoanelor care nu rezid n statul competent, E 120 – pentru asiguratii care solicit pensie, E 121 – pentru titularul unei pensii sau rente sau pentru membrii familiei acestuia, E 123 – pentru prestatii n natur aferente asigurrii pentru accidente de munc n caz de resedint, de sedere sau de transfer de resedint n afara statului competent, E 128 – pentru sedere profesional sau sedere pentru continuarea studiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.