Dupa nghet, seceta!

Fenomenele naturale extreme ruineaz agricultura judetului Vaslui. De la nghet, grindin si pn la seceta persistent n timp, daunele provocate fermierilor sunt de ordinul zecilor de milioane de lei. Conform datelor Ministerului Agriculturii, situatia culturilor agricole, a suprafetelor de vit-de-vie si pomi fructiferi este dramatic. Pn la dat de 15 mai, au fost contabilizate pierderi n valoare de 20.550.155 lei, aproape 15.000 de hectare fiind calamitate. Din cauza cantittilor foarte mici de precipitatii, pierderile cresc de la o zi la alta. Culturile de toamn nu-si pot dezvolta spicul, iar porumbul, floarea soarelui etc. rsar partial sau deloc. n fata acestui val de nenorociri, fermierii nu pot dect s constate si s evalueaze pagubele. Din nefericire, prognozele meteo sunt alarmante: n perioada mai – august, n estul Moldovei, seceta se va accentua. nghetul trziu de primvar si seceta au provocat deja pierderi considerabile n sectorul agricol. Potrivit unei informri transmise Ministerului Agriculturii, pn la data de 15 mai, la nivelul judetului Vaslui au fost contabilizate pagube n valoare total de 20.550.155 lei. De la cereale, vit-de-vie si plantatii de pomi fructiferi (cires, visin, prun, mr), nghetul a calamitat 13.067 hectare. Daunele nregistrate au n general un grad de afectare de sub 50%, pierderile raportate de fermieri din cauza nghetului ridicndu-se la suma de 17.248.775 lei. Gigel Crudu, directorul executiv adjunct al Directiei pentru Agricultur si Dezvoltare Rural (DADR) Vaslui, spune c suprafetele si nivelul pierderilor au fost preluate de la societtile de asigurare si asigurare-reasigurare. Este vorba despre nghetul trziu de prim- var, grindin si seceta excesiv si persistent n timp. Dac agricultorii au scpat de temperaturile sczute din luna aprilie, n cazul secetei, situatia devine din ce n ce mai grav. Pn la aceast dat, au fost calamitate 1.895 hectare semnate cu rapit, gru si orzoaic, cele mai multe culturi avnd pierderi de peste 50%. Conform notei privind situatia culturilor afectate de factori naturali de risc, valoarea estimat a pierderilor din cauza secetei este de 3.298.380 lei. Potrivit specialistilor, n aceast perioad, consumul de ap al plantelor este foarte mare, att la culturile de toamn, ct si la cele de primvar. Grul si orzul au nspicat, rapita si formeaz semintele, iar porumbul si floarea soarelui au nevoie de ap pentru germinare. Din pcate, nivelul precipitatiilor nregistrate n perioada de iarn nu a fost suficient de mare pentru a asigura rezerve pentru un interval de timp mai mare. Insuficienta apei va avea o influent negativ nu numai asupra cresterii plantelor, ci si asupra desvrsirii procesului de formare a spicului. O problem si mai grav este n cazul culturilor de primvar (porumb, floarea soarelui etc). n stratul superficial al solului nu este suficient umiditate, ceea ce a determinat ca o parte din culturi s rsar partial sau deloc.

Dosare de daune

Din cauza secetei persistente, fermierii vasluieni pot deja ncepe constatarea si evaluarea pagubelor. Actiunea se va desfsura n baza Ordinului Prefectului, iar din comisiile locale de evaluare vor face parte reprezentanti ai DADR, Finan- telor, primriilor comunale si societt ile de asigurare. „Pn n prezent, nu au fost nregistrate dosare de daun pentru secet, ns, avnd n vedere cantittile foarte mici de precipitatii care s-au nregistrat, apreciem c, n urmtoarele zile, fermierii vor declansa actiunea preliminar de constatare si evaluare a pagubelor”, a precizat Gigel Crudu. ntr-o prim etap, toate documentat iile de daune vor fi centralizate la Vaslui si, ulterior, se va face o informare ctre Ministerul Agriculturii cu privire la suprafete afectate si nivelul estimativ al pagubelor la culturile afectate de secet. n functie de aria de rspndire, Guvernul va declara n anumite zone starea de calamitate, urmnd s acorde desp- gubiri fermierilor afectati.

Ne asteapt trei luni de secet

Aproape 4 din cele 7 milioane de hectare arabile ale Romniei vor fi afectate de seceta ce va ncepe la sfrsitul lunii mai. Potrivit reprezentant ilor sindicatelor din agricultur, cele mai afectate zone vor fi cele din sudul trii, estul Moldovei si Dobrogea. Perioada de secet va ncepe la sfrsitul lunii mai, se va manifesta pn n luna august si va afecta majoritatea culturilor din tr. Lipsa precipitatiilor, cumulat cu lipsa ngrsmintelor, ar putea duce la o pierdere a productiei de peste 30% la cereale si la principalele culturi de primavar.

2 COMENTARII

  1. seceta va fi daca nu se iau masuri de impadurire urgenta la nivelul judetului.cea mai afectata zona este cea de pa valea prutului,\.aici nu se gaseste zona impadurita desi sunt niste incercari dar ce se planteaza se usuca,datorita secetei.este tirziu trebuia sa se gindeasca mai devreme la acest lucru. Toata zona de pe valea Prutului are sistem de iriigatii subteran dar ce folos ca sa furat tot ,mai functioneza ceva pe ici pe colo.Adevrul ca au vrut unii sa ne si distruga sa nu mai producem nimic sa importam tot.Chiar nu mai stim sa crestem animale.Si de ce costurile de productie sunt mai scumpe la noi ca la altii.Importam de la unii care nu au teren arabil ,au numai munti.Sau dat bani la fostele IAS-uri dar tot au dat faliment,cind aici a fost avere (animale etc..)iar acum fostii sefi ca sa zic asa au cumparat toate fermele de unde au avut bani ,sau daca nu au luat moca,altfel nu se explica.au furat toti nu au fost controlati ,au vindut oi ,vaci,mori,etc.. toti fostii sefi Acum sunt patroni, au ferme ,………

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.