Criza financiar va srci peste un milion de romni. Practic, n urmtorii doi ani, numrul muritorilor de foame se va dubla, ajungnd la peste 2,25 milioane de persoane. Srcia absolut va lovi cu predilectiei n centrul si nordul Moldovei, unde noii someri, agricultorii, ntretintorii familiilor cu multi copii vor fi victime sigure. Cele mai mari concentrri de nevoiasi pe metrul ptrat se vor nregistra n orasele mici si n mediul rural. n judetul Vaslui, consecintele crizei economice au nceput s si arate coltii: numrul somerilor creste de la o lun la alta, oferta locurilor de munc este n declin, n timp ce mediul de afaceri face eforturi uriase pentru supravietuire. n mediul rural, din ce n ce mai multe familii se bazeaz pe venitul minim garantat. Pentru completarea acestui tablou, mai trebuie spus c 65% din populatia judetului Vaslui beneficiaz de alte tipuri de asistent din partea statului. Judetul Vaslui se afl n epicentrul zonei unde srcia absolut va face ravagii. Criza financiar va lovi crunt n regiunile din sudul si estul Romniei, unde peste un milion de oameni vor tri n conditii tot mai grele. Cu acest nou contingent de nevoiasi, consecint ele prbusirii economiei vor fi devastatoare. Potrivit unei analize realizate de ctre Institutul pentru Cercetarea Calittii Vietii, numrul sracilor din tara noastr ar putea s se dubleze, pn la finalul depresiunii economice. Mai exact, dac nainte de intrarea n criz 1,25 milioane de romni triau sub pragul srciei, n 2010, numrul sracilor lipiti pmntului va creste la 2,25 milioane de persoane. Din noul val al populatiei pauperizate vor face parte lucrtorii din sectorul informal, agricultorii, somerii (inclusiv noii someri), ntretintorii familiilor cu copii, mai ales cele cu trei sau mai multi minori, casnicele. Cei mai vulnerabili n fata tvlugului srciei vor fi n general cei domiciliati n estul si sudul trii, cu precdere n mediul rural si n orasele mici. n 2009, se consider ca fiind sub pragul srciei persoanele singure care triesc cu mai putin de 250 de lei pe lun, familiile formate din doi adulti care consum mai putin de 467 de lei pe lun, cele formate din doi adulti si un copil care supraviet uiesc cu mai putin de 570 de lei lunar, cele formate din doi adulti si doi copii care consum sub 671 de lei lunar etc.
Economia, n deriv
La nivelul judetului Vaslui, prognozele pesimiste viznd comunittile locale sunt la ordinea zilei. Rata somajului creste de la o lun la alta, oferta locurilor de munc se afl ntr-o contractie accelerat, iar mediul de afaceri este legat de mini si de picioare. Lipsa msurilor anticriz, cresterea impozitului pe forta de munc si a fiscalittii n afaceri au spulberat premisele unei relansri economice imediate. Astfel, sectoare de activitate care pn mai ieri reprezentau motorul principal al dezvolt rii economiei judetului sunt ntr-o suferint din ce n ce mai accentuat. n sectorul confectiilor, salariatii stau cu securea concedierilor deasupra capului, existnd riscul ca, mai devreme sau mai trziu, patronatul s fie obligat s-si revizuiasc planurile de afaceri. Pe de alt parte, firmele din constructii mizeaz nc pe facilitti concrete, dar si pe demararea investitiilor publice pe segmentul de infrastructur. Si sectorul agricol se confrunt cu probleme majore: scumpirea excesiv a costurilor de productie, ineficienta sistemului de subventionare a fermierilor, precum si subfinant area sever de la bugetul de stat. Pe acest fundal de instabilitate economic, spectrul srciei acoper segmente importante ale populatiei active, n timp ce cresterea inflatiei si diminuarea veniturilor erodeaz masiv puterea de cump rare.
Venitul minim salvator
Pentru c srcia afecteaz familiile, si nu indivizii, principala prghie de protectie social a celor mai dezavantajati ar trebui s fie venitul garantat. ncepnd din trimestrul IV al anului precedent, numrul beneficiarilor de venit minim garantat s-a majorat constant. Dac n luna septembrie 2008, 12.433 de familii au solicitat asistent social n baza Legii nr. 416/2001, n ianuarie 2009, numrul beneficiarilor s-a ridicat la 13.100 de familii. n februarie, numrul familiilor care au solicitat venitul minim a fost de 12.999 familii, pentru ca, n luna martie, numrul asistatilor s creasc la 13.310 familii. ns datele oficiale sunt departe de realittile din interiorul comunittilor, numrul familiilor care nu dispun de resurse minime de supravietuire fiind mult mai mare. Mai mult, din cauza lipsei resurselor financiare, pltile care se fac reprezint, n general, circa 50% din cele convenite initial. Spre exemplu, n comuna Grceni, care are n medie 376 de familii nregistrate pentru venitul minim, singura plat din 2009 s-a efectuat n luna martie si a fost n valoare de 126.834 lei. n comuna Dragomires ti, n ianuarie, cele 653 de familii care au solicitat venitul minim nu au primit nici un leu, n februarie, la fel, pentru ca, n martie, pltile realizate s fie n valoare de 140.500 lei. O situatie similar se nregistreaz si n comuna Ivnesti, n luna martie fiind fcut singura plat pentru venitul minim garantat, n valoare de 36.959 lei.
Dependenti de asistenta social
Ca si n anii trecuti, populat ia judetului este caracterizat de o dependent major de asistenta venit din partea statului. ncepnd cu anul 2005, numrul persoanelor asistate a crescut considerabil, odat cu diversificarea presta- tiilor sociale si cresterea baremurilor de acordare. Numai n 2007, la nivelul judetului Vaslui s-au acordat drepturi sociale pentru 206.577 de persoane, n timp ce, n 2006, numrul celor care au apelat la asistent a fost de 111.945 persoane. n acest an, Agentia Judetean pentru Prestatii Sociale Vaslui gestioneaz 31 de prestatii sociale. Lunar, apeleaz la serviciile institutiei un numr mediu de 293.192 beneficiari, iar pltile care se efectueaz depsesc suma de 15.000.000 lei. Practic, n prezent, 65% din populatia judetului Vaslui, care este de 455.049 persoane, beneficiaz de unul din drepturile sociale prevzute de lege. Mai mult, la aceste prestatii se adaug asistenta acordat de alte ministere sau de administrat iile locale, la sfrsitul anului 2008 existnd 45 de forme de sprijin financiar. Plaja drepturilor sociale este extrem de variat: ajutoare pentru nclzirea locuintei, trusoul nou-nscutilor, sprijinul financiar la constituirea cstoriei sau indemnizatiile lunare pentru persoanele cu handicap.
daca mai scriu vre-o 2-3 ce a scris primul , apoi citeste BOC……..osa faca cu noi POOOOOCC. VAI DE MAMA NOASTRA CUM SE TRAIESTE IN JUDETUL VASLUI. CRED CA E CEL MAI BATUT DE SOARTA JUDET DIN TOATA TARA.
numai DOREVECO CATE MASINI DE LUX ARE.
RODAV MIRA EUROSERVICE RADICAL GRUP UNITA ASIROM OMNIASIG SI LISTA E LUNGA CREZI CA TOT CE ZBOARA SE MANANCA?
cate masin sant si ale cui sant ? si cati saraci sant sai ai cui sant?
BOGATULE TU ALA CU PRIMUL COMENTARIU.
Nu se refera articolul la cei cu masini sau vile, ci la cei care nu au mijloace de existenta, cei din mediul urban fara serviciu si care nu au rude in rural sa le aduca de ale gurii si o duc f.f.greu.
Dragii mei,
din capul locului va spun ca nu e cazul sa luati comentariul meu ca pe o rautate, ca pe o frustrare, ca pe un atac sau, Doamne iarta-ma, ceva si mai rau. Nu. Dimpotriva! Pentru ca citesc acest ziar si, in genere, sunt un cetatean caruia ii pasa de cei din jur. Asadar, iata ce nu inteleg eu la ziarul dumneavoastra:
1. Puneti (un nepermis de) mult accent pe cuvinte „foame (la Vaslui)”, „saracie (in judet)”, „dezastru”, etc… care, ce-i drept, sunt de impact, dar ele nu mai reflecta demult o realitate limpede. E neadevarat sa se prezinte o asa un trai (de vasluian), in care avem (si va rog sa verificati) cele mai multe masni de lux la suta de locuitori. Oricum, traiul e mai bun decat in urma cu 4 sau 8 ani si e trsit daca nu se vede asta in opinia publica. Deja, eu , ca cititor si traitor in vaslui, simt ca exagerata aceasta zicere „Vasluiul, epicentrul unui milion de muritori de foame”. Nu o cred. Nu cred ca in vaslui se moare de foame. N-am auzit, n-am vazut. Vad vile, vad lume care cumpara in disperare din magazine, vad masini scumpe si masini ieftine. Vad restaurante pline, vad lume imbracata bine, vad toate astea si nu pot nega. Pentru Dumnezeu! Desi (e posibil sa ma insel) se doreste obtinerea unei „stire-soc”, dar riscul e infinit mai mare: nimeni nu va cumpara un ziar in care i se aminteste de atata si atata saracie, foame si nenoriciri (daca acestea nu au ceva din actualitatea perisabila in ele si nu il reprezinta). Si e pacat. Repet, nu o spun cu rautate, ci efectiv ca o parere personala. In plus, nu cred (dar nu cred) ca acum titluri cu „foame”, „saracie” , „dezastru” nu mai vand nici macar la vaslui. Se poarta ceva de genul „arestare spectaculoasa”, „spaga”, „dosar penal”.
As spune mai multe, dar cred ca spun degeaba. Pentru ca nimanui nu-i place sa fie sfatuit. Asa e tara asta: daca dai un sfat, te ia lumea de dusmanos 🙁 Si e pacat.