Pretul la carnea de miel, umflat de taxe

Carnea de miel este cu 50% mai scump dect ar trebui s fie n perioada Pastelui din cauza taxelor care depsesc 20% din valoarea produsului. Potrivit Federatiei Nationale a Sindicatelor din Agricultur, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe (AGROSTAR), taxele aplicate procesatorilor si intermediarilor cu privire la sacrificarea mieilor pentru Paste sunt aberante. Procesatorii cumpr carnea de miel cu 8-10 lei pe kilogram, iar taxele de sacrificare impuse cresctorilor de oi de ctre procesatori (abatoare, puncte de tiere sau carmangerii) ajung la aproximativ 18 lei/kilogram. Pe lng aceste taxe, Autoritatea National Sanitar-Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor aplic o taxa de 6 lei pe cap de animal. Taxele depsesc, astfel, 20% din valoarea crnii de miel, cresctorii de ovine avnd pierderi foarte mari, din aceast cauz, multi dintre ei abandonnd activitatea. De asemenea, aceste taxe cresc artificial pretul la aproximativ 20 de lei/kilogram de carne de miel pentru consumator. Federatia AGROSTAR solicit de urgent intervent ia Ministerului Agriculturii si Dezvoltrii Rurale, pentru a elimina taxele care i determin pe cresctorii de animale s renunte la aceast activitate.

2 COMENTARII

  1. Alo…. Redactia…..Ce inseamna „Articol scris de : Danut Ciobanu”. Articolul asta cretin si nefiltrat de inteligenta dlui Ciobanu e copy-paste suta la suta de pe Antena 3. Nu mai stiu daca si aia l-au luat din alta parte. Jenant.

  2. Cifrele din prima jumatate a textului ma sidereaza. Ori dl. Ciobanu culegea floricele pe campii in timp ce scria articolul si incurca cifrele, ori justificarile matematice ale macelarilor sunt ciudate. Pretul din propozitia ‘ar trebui sa fie in perioada Pastelui’ deja continea toate taxele, impozitele, alte cheltuieli si profitul procesatorului. Daca la ‘cat ar trebui’ adaugi alte taxe de 20%, cum de creste pretul cu 50%? Poate explicatia corecta ar fi si includerea unui profit suplimentar de inca 30%, dar asta nu ne spune autorul. In plus nu inteleg (posibil din cauza ca nu sunt contabil, macelar sau ziarist) cum ii iese dlui Ciobanu un pret de 20 lei pe Kg daca numai pretul de achizitie si taxele de sacrificare mentionate, fara alte cheltuieli firesti intr-o firma, duc la 26 – 28 lei pe Kg. Extraordinar de slab articolul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.