Pastele iezilor

ncet dar sigur, iezii devin vedetele Srbtorilor de Paste. Cu o valoare dietetic ridicat, usor digerabil, carnea de ied este tot mai cutat de vasluieni. Din cei peste 15.000 de iezi ftati n aceast primvar, n jur de 8.000 vor fi sacrificati pentru carne. Iezii care vor fi scosi pe piat vor avea n medie peste 5 kilograme, pretul de vnzare gravitnd n jurul sumei de 16 lei pe kilogram. Pe lng carnea de ied, fermierii pregtesc si alte surprize pentru piata local. n scurt timp, consumatorii vor putea cumpra produse lactate (cascaval, telemea) obtinute exclusiv din lapte de capr. Succesul initiativei se datoreaz cresctorilor care au ncheiat un contract cu un punct de procesare patronat de Mnstirea Moreni. n ceea ce priveste laptele de capr, despre acestea se poate vorbi numai la superlativ: are un continut de anticorpi nsemnat, mult calciu, este usor absorbit de organism si ntreste sistemul imunitar. Iezii ftati n aceast primvar cstig teren n fata traditionalilor miei. n ciuda faptului c nu i se face reclam, pentru cunosc tori, carnea de ied este o adevrat delicates pe masa de Paste. Avnd calitti dietetice net superioare (mai putine toxine, nu creste colesterolul), carnea de ied se profileaz ca o alternativ culinar de exceptie. De altfel, de la un an la altul, tot mai multi vasluieni prefer carnea de ied si se intereseaz din timp pentru a cumpra tineret pentru sacrificare. Viorel Lupu, vicepresedintele Asociatiei Cresctorilor de Ovine si Caprine Vaslui, a spus c, n preajma srbtorilor de Paste, vor fi scosi pe piat si iezi care vor avea n medie peste 5 kilograme/bucata. La cele peste 36.000 de caprine existente la nivelul judetului, cresctorii vor avea ftati n jur de 15.000 de iezi, din care peste jumtate vor fi pentru carne. Ct preveste pretul, acesta este cu 5-10% mai scump dect concurenta reprezentat de ovine. Astfel, dac un kilogram de carne de miel tiat va ajunge la 15 lei, pentru carnea de ied se va plti n jur de 16 lei/kilogram. „Tranii care au cteva capre folosesc iezii doar pentru consumul propriu, n timp ce fermele mari las o mare parte a septelului pentru reproductie. Chiar dac este mai putin scump, carnea de ied este mult mai bun si este cutat de clienti”, a spus Viorel Lupu. Miklos Attila, directorul Oficiului pentru Ameliorare si Reproductie n Zootehnie Vaslui, spune c specia caprine are un potential imens de valorificare si trebuie depsit comercializarea sezonier aferent perioadei Pastelui. „Att carnea, ct si laptele sunt cutate pe piata autohton si n exterior, n tot timpul anului”, a explicat Attila.

Cascaval si telemea de capr

Dup ndelungi eforturi, cresctorii de caprine din judetul Vaslui au reusit s ncheie cu o unitate de profil, apartinnd Mnstirii Moreni, un contract de predare a laptelui de capr. Se estimeaz c vor fi colectati, zilnic, aproximativ 3.000 litri de lapte de capr, dac va fi preluat n dou schimburi. Miklos Attila a precizat c acesta este un exemplu extrem de pozitiv al implicrii asociatiei cresctorilor n finalizarea anumitor idei. „Noi facem eforturi s reusim ncheierea unor astfel de contracte si la alte specii, cum ar fi ovine si caprine”, a artat el. Litru de lapte de capr va fi achizitionat cu 2,3 – 2,8 lei si urmeaz ca, n perioada urmtoare, cresctorii care au ncheiat contractul s achizitioneze tancuri de rcire a laptelui. n ceea ce priveste comercializarea produselor sut la sut de origine caprin, Viorel Lupu spune c reprezentantii mnstirii si-au asumat partea de desfacere a mrfii. Valorile nutritive a laptelui de capr sunt exceptionale: are un continut de anticorpi nsemnat, absolut necesar pentru copii, are un rol semnificativ n ntrirea imunittii, este un aliment dietetic, cu mult calciu, este usor absorbit de organism.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.