Subrezi, dar optimisti

rulmenti_kombassanntlnirea de analiz a situatiei economice pe timp de recesiune n care se gsesc toate firmele (inclusiv SC Rulmenti SA Brlad) grupului turc Kombassan a avut dou rezultate clare: msuri concrete pentru prevenirea altor disponibilizri si politic foarte agresiv de management. Conducerea fabricii din Brlad spune c, pentru a nu mai da oameni afar, este dispus chiar s opreasc activitatea timp de o sptmn n fiecare lun. Dac nici asa ntreprinderea nu va putea face fat crizei, s-ar putea ajunge la trimiteri n somaj tehnic (pentru trei luni). Zilele acestea, n fabrica din Brlad, 850 de angajati propusi pentru disponibilizare (dintr-un total de 2.400), se gndesc la ziua de mine foarte speriati. Asta pentru c mare parte dintre ei sunt singurii ntretintori ai familiilor, iar pentru ei fabrica nsemna asigurarea traiului zilnic. Aproape 100 de oameni contestaser pn ieri modul n care s-au aplicat criteriile de selectie pentru disponibilizare (stabilite de comun acord ntre patronat si sindicate). Ei au cerut rspunsuri la ntrebri precum „De ce tocmai eu, dac cel de lng mine nu are aceleasi rezultate si totusi rmne?” sau „Cum s plec acum, cnd nici mcar nevast-mea nu mai are servici…!?”. Aceste suprri ale oameni au ajuns si la urechilor patronilor turci, dup cum sustine Corneliu Pricope, directorul tehnic al fabricii. „La ntrunirea din Turcia s-a discutat, n primul rnd, situatia n care se afl toate societtile membre ale grupului, care este cu mult mai important dect contestatiile depuse de unii angajati propusi pentru concedieri colective. Nu spunem niciun moment c aceste contestatii nu ar fi importante, ns viitorul societtilor este cel care ne-a reunit acolo. Prin urmare, n ce ne priveste, putem spune c toate problemele societtii au fost aduse la cunostinta patronatului, care stie acum foarte bine c oamenii vor s munceasc. ns situatia n care ne gsim cu totii impune drastic astfel de disponibilizri”, a spus directorul tehnic al fabricii.

La altii se poate

Analiza problemelor financiare ale societtilor grupului lea adus n fat reprezentantilor societtilor din Romnia solutii inedite de salvare a unor fabrici. Acestea, din pcate, nu se pun n aplicare n tara noastr. Este vorba despre anumite facilitti, oferite de state precum Turcia, Anglia sau SUA pentru contracararea efectelor crizei, precum suportarea salariilor minime ale celor disponibilizati sau implementarea unor msuri de finantare partial a productiei lowcost. „n privinta Rulmentilor nu s-a luat nicio decizie clar, n afar de faptul c trebuie implementat, n foarte scurt timp, o politic foarte agresiv de marketing si vnzri. n alte state asemenea societti mari sunt sustinute concret, nu ca la noi. Nimeni nu mai vrea alte disponibilizri! Avem un program de fabricatie viabil pentru nc dou luni, ns chiar de la sfrsitul acestei luni va trebui s nchidem productia, pentru o sptmn, pentru a-l mentine. Situatia financiar este la fel”, a mai spus Pricope. La sfrsitul lunii martie, cnd fabrica si va opri total productia, vor mai veni la lucru, pentru nc o sptmn, doar cei de la vnzare si ofertare, pentru ca salariatii care vor sta acas s fie remunerati cu 75% din venit.

Spre msuri extreme

n prezent, Legea bugetului prevede, la capitolul msuri anticriz, acordarea unor plti compensatorii, ca plti nesalariale, pentru o perioad de trei luni pentru angajatii societtilor care sunt afectate de recesiunea. Cum fabrica din Brlad se nscrie perfect la acest capitol si n conditiile n care situatie ei financiar nu se va redresa n viitor, exist posibilitatea ca „locomotiva economiei brldene” s trimit acas alti oameni. Trebuie spus c aceast solutie ar fi valabil doar pentru trei luni si nu va fi luat dect n cazuri extreme. Corneliu Pricope a completat c, n acest fel, se va renunta la alte eventuale disponibiliz ri, ceea ce nseamn c somajul tehnic reprezint un fel de „ultim frontier”. „Sperm ca discutiile ce au avut loc cu patronatul s ne fi condus spre un rezultat pozitiv, care s ne asigure o iesire din aceast criz. Evalurile de buget pentru anul n curs, pe fondul situatiei actuale a fabricii, cu greutti si msuri, asa cum se prezint ea, ar trebui, n primul rnd, s ne asigure depsirea acestor momente”, a ncheiat Pricope.

Raspunsuri la ntrebarile cititorilor

De la momentul aparitiei informatiei c la Rulmenti se vor face disponibilizri colective, foarte multi salariati ai societtii au nceput s se ntrebe cti dintre ei vor pleca dar, mai ales, cine vor fi acestia. Numrul de disponibilizati a fost ulterior comunicat, ns nu multi sunt cei care stiu si cti dintre sefii de la fabric vor pleca acas. Prin urmare, conducerea societtii a afirmat c au fost reduse 5 posturi de director (dintre care dou nu au fost contestate), cele mai multe de nivel inferior, precum si din rndul personalului TESA. Vor mai pleca angajati din rndul maistrilor si dintre cei implicati direct si indirect n productie. Cu toate acestea, cei mai multi disponibilizati sunt muncitori.

8 COMENTARII

  1. nevasta sa-Compas-Kombasan tot una e. Nea Gogu de ce nu zici nr, directorilor 5 din 27x mii de euro=bani furati,dar ce sa-i faci tot necajitul e de vina ca a baut cerneala.Treziti-va,ca nu-i inca tarziu,si lingaii sint morti de frica.

  2. Nu este numai sotia lui Dima, e si a lui Husanu,Frunza,Balan(madam jurista-avocata),sotia lui Mustafa,sotia directorului Popa,hodorogul de Isan,secretara(amanta) lui Vasilache ,secretara(licentiata) lui Ene,secretara(licentiata) lui Pricope…..,.Ce directorul Pricope,nu se poate duce la firma lui nevasta sa-Compas-Kombasan tot una e. Nea Gogu de ce nu zici nr, directorilor 5 din 27x mii de euro=bani furati,dar ce sa-i faci tot necajitul e de vina ca a baut cerneala.Treziti-va,ca nu-i inca tarziu,si lingaii sint morti de frica.

  3. gogule fraierule- te inseli.nu vine nici un TESA sau director in locul palmasilor plecati.stii dece?pen’ ca palmasii sint de neinlocuit !!

  4. Iesirea din criza nu se fac prin disponibilizari masive tot din randul ,, palmasilor” care si asa au dus greul in aceasta fabrica unde raportul era de 3 la 2 adica la 3 cu,,sapa” 2 cu ,,mapa” acum raportul e 2 la 2 cum sa se iasa din criza cand numai jumatate transpira pentru fiecare banut castigat cand cealalata jumatate traiesc pe spatele celor ce muncesc.Cum vedeti rezolvarea domnilor DIRETORI??? De fiecare data disponibilizarile s-au facut numai pe spatele celor napastuiti dar acum pe timp de criza acest lucru este dezastruos nu se stie ce se mai urmareste…. dar in ziua de astazi nimic nu ma mai mira….totul este posibil….

  5. BATAE DE JOC, IN PLINA CRIZA, PENRU UNII,JUDECATORII,PROCURORII,GREFIERII SI SOFERII DIN JUSTITIA ROMANA PRIMESC UN SPOR LA SALARIU DE 50 %, APLICABIL DE LA 01.04.2009,conditii in care profesorii au lege si nu au primit,IAR CONTRACTUALII SI FUNCTIONARII PUBLICI DIN JUSTITIE ,SUNT MURITORI DE FOAME !!!!!!!!!!!!!!
    ASTA ARTICOL PENTRU PRESA !!!!!!

  6. E greu de crezut ca de exemplu sotia Domnului DIRECTOR DIMA sa fie disponibilizata.De ce nu fac o analiza severa asupra personalului care lucreaza si atunci vor vedea ca au ramas multi care lucreaza amindoi in IRB?Stiti de ce au plecat foarte multi din rindul „palmasilor”?Pentru ca asa au considerat domniile lor ca trebuie sa plece ca sa poata face loc pentru PERSONALUL TESA SI DIRECTORASILOR. A! 5 directori din cit??? Bai fratilor care mai ramineti nu fiti fraieri si fugaritii pe aceia care vin de sus [ stiti voi] sa va conduca ca o sa munciti ca fraierii pentru iei si o sa plecati cu 100 de lei acasa.

  7. ar fi de bun simt ca in cazul in care ambii soti sunt angajati la irb sa concedieze numai unul.in cazul in care sunt cei care intretin familia ,trebuie lasati sa supravietuiasca.de ce sa nu fie concediat unu a carui sotie munceste?de ce sa fie concediat unul care e capul familiei?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.