Shopping de criza

cartofi_paine„Jumtate de pine, un ctel de usturoi si o jumtate de kilogram de cartofi”, asa ar putea oricnd suna „comanda ferm” a unui client ctre vnztor. Criza a lovit puternic si n unittile de referint, nu numai n buzunarele romnilor. Dar, ca si cum scumpirile din acest an nu ar fi de-ajuns, 1 aprilie aduce noi scumpiri. De la alimente, medicamente si pn la tigri si alcool, noile preturi sunt deja btute n cuie. De aceast dat, vina pentru ajustrile de primvar o poart bugetul national, care se confrunt cu o reducere alarmant a ncasrilor. Este, de altfel, si motivul pentru care autorittile au modificat calendarul privind accizele si recurg la majorri anticipate. Pentru vasluianul de rnd, recalibrare pietei coincide cu o scdere dramatic a puterii de cumprare. Cu un venit lunar printre cele mai mici din tar, o rat a somajului n crestere si o piat a muncii n moarte clinic, buzunarele nu au cum s fie dect goale. Consumul a sczut cu peste 30%, iar populatia se orienteaz spre produsele cele mai ieftine si de strict necesitate. Conform traditiei din ultimii ani, n fiecare primvar, romnii au de suportat noi valuri de scumpiri. De regul, majorarea preturilor acoper o plaj vast a produselor, probabil pentru a exista o oarecare „echitate” n rndul consumatorilor. Pentru vasluieni, scumpirile sunt resimtite mult mai dramatic. Cu cele mai mici cs- tiguri salariale la nivel national, cu o rat a somajului n primele trei locuri din tar si o economie cu performan- te din ce n ce mai slabe, fiecare ban cntreste greu n bugetul familiilor. Mai mult, consecintele negative ale crizei financiare n economia real, precum si degradarea rapid a mediului de afaceri pauperizeaz si mai mult viata vasluianului. Pe acest trend de recesiune, de la nceputul anului curent, puterea de cumprare a sczut cu 30%, iar rata anual a inflatiei a depsit estimrile oficiale si a urcat, n luna februarie, la 6,89%. Mai exact, cu acelasi salariu din anul trecut, un angajat cumpr mai putine alimente, medicamente si alte servicii necesare. n schimb, pentru „compensarea” deficitului nregistrat n buzunarul cetteanului, autorittile au recurs la majorarea unor taxe si impozite si au iesit pe piat cu un calup de scumpiri apreciabil. Dac la aceste initiative adugm si devalorizarea leului, n conditiile n care Romnia import 70% din consumul intern, „reteta” foamei este desvrsit.

Alimente de lux

Dup ce, la nceputul anului trecut, preturile la alimente au fost ajustate din cauza lurii n calcul a cursului de schimb leu-euro stabilit n octombrie 2008, lucrurile au luat o turnur neasteptat. Davalorizarea accelerat a leului n raport cu principalele valute a determinat comerciantii s recurg la o revizuire a pre- turilor la nceputul lunii februarie. n acest context, fructele s-au scumpit n cteva luni cu 60% (mere – 5 lei/ kilogramul, banane – 7 lei/kilogramul, pere – 10 lei/kilogramul), iar alimentele s-au scumpit n medie cu 10%. Peste acest nivel s-au situat legumele (rosii – 5 lei/kilogramul, castraveti – 8,2 lei/kilogramul); carnea (muschi traditional – 34,05 lei/kilogramul) si produsele lactate (brnza topit – 10,50 lei/kilogramul). Mai mult, n viitorul apropiat, Ministerul Finantelor nu exclude o crestere a nivelului accizelor si la carburanti. Astfel, exist toate conditiile ca mncarea s se scumpeasc si mai mult, tinnd cont de aportul important al combustibilului n pretul final de vnzare. De altfel, pretul carburantilor este extrem de volatil, zilele trecute, dou companii de profil ridicnd pretul benzinei cu 7 bani pe litru.

Medicamente mai scumpe

Dup alimente, de la 1 aprilie vor fi majorate preturile si la medicamente, care de la nceputul anului au fost ajustate cu 50%. Astfel, de sptmna viitoare, pretul medicamentelor romnesti va creste cu 6%, din cele 1.500 de produse autohtone aproape 90% urmnd s coste mai mult. Cei mai afectati vor fi persoanele n vrst, ale cror pensii sunt total insuficiente pentru a acoperi „celebrul” cos zilnic. Mai ales n situatia n care multe medicamente specifice vrstei nu sunt compensate si, n consecint, persoanele n cauz trebuie s achite pretul integral. Pe lng medicamente, vor fi afectati de scumpirile de primvar si „ndrgostit ii soselelor”. Pentru acestia, taxa pentru permisul auto va creste la 68 de lei, iar cea pentru un certificat de nmatriculare pn la 37 de lei. Tot la „victime” colaterale pot fi inclusi si consumatorii de servicii (transport, telefonie, salubritate), care n primul trimestru din 2009 au crescut cu 8%.

Atac la vicii

Alte categorii de persoane „atins” de noile politici financiare sunt cele ale fumtorilor si consumatorilor de alcool. Pretul tigrilor a fost, deja, majorat n avans (initial, mrirea accizei trebuia s aib loc ncepnd cu acelasi fatal 1 aprilie, fiind devansat) cu 7 euro la mia de tigri. Mai mult, aceasta urmeaz s mai fie mrit nc odat n cursul acestui an, pentru ca n iulie 2010 s ajung la 74 de euro. Conform accizelor care vor intra n vigoare la 1 septembrie, un pachet de tigri care cost acum 5,8 lei a ajuns dup prima scumpire la 6,3 lei, iar dup cea de-a doua, la 6,8 lei. Pachetele de tigri care cost acum 6,6 lei ar avea dup majorarea accizei un pret de 9 lei. Si acciza la alcool creste, diferentiat pentru dou categorii. n cazul buturilor spumante fermentate, acciza va fi mai mare cu 11 euro pe hectolitru, iar n cazul celorlalte tipuri de buturi alcoolice cresterea va fi de 13,26 euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.